Aveţi întrebări?
Ghiduş de Câmpulung – Patrimoniul arhitectural şi „afectiv” văzut de cei mici

Dragi ghiduşi şi tineri aventurieri,
Care credeți că sunt cele mai interesante locuri din orașul vostru? Dar cele mai puțin atrăgătoare? Cunoașteți clădirile considerate monumente istorice? Dar termenul de “patrimoniu”?
Ce vă lipseşte în oraşul vostru? Dar părinţilor şi bunicilor voştri? Care ar fi proiectul comunitar pe care l-aţi începe de mâine? Care sunt spaţiile voastre publice preferate? Cum puteţi descrie mediul înconjurător în drumul vostru de acasă până la şcoală?

Vă propunem să profităm de ocazia de a petrece o săptămână împreună în orașul vostru, Câmpulung Muscel, pentru a redescoperi locurile demne de a fi incluse într-un ghid al orașului văzut de voi, copiii.
Voi, aşa cum se cade unor gazde bune, ne veţi conduce prin curţile, casele şi grădinile oraşului vostru, pe străzi şi străduţe, ca să analizăm şi să înţelegem caracterul oraşului, nevoile lui, resursele şi relaţiile între elemente punctuale, pe care le considerăm valoroase. Vom strânge toate datele de pe teren şi împreună cu părinţii, bunicii, artişti şi arhitecţi invitaţi vom păstra o selecţie semnificativă pentru scopul nostru - crearea unui prototip al ghidului oraşului Câmpulung.
Locul nostru de întâlnire, Casa Golescu, este un excelent punct de plecare pentru drumeţiile urbane. Tot aici ne vom întoarce pentru a asambla, a discuta şi a bricola pornind de la informaţiile şi concluziile de pe teren. Ne vom bucura să pătrundem în lumea unei case neoromânești, în care se păstrează mobilierul original, şi a unui parc dendrologic cu magnolii, arbori lalea şi ginko biloba.
Ştiaţi că în fiecare an, la Casa Golescu, se face un atelier internaţional de peisaj - “Observatorul de peisaj”, care a strâns deja un material valoros? Au investigat schimbările prin care a trecut oraşul de-a lungul timpului, resursele, peisajul natural şi antropic, tot ceea ce ţine de “marcatori” spaţiali, de repere. Cercetarea pe care o facem va trebui să se conecteze şi la ceea ce au aflat deja colegii noştri.
Va trebui să luăm în considerare elemente arhitecturale, istorice, naturale, precum și unele cu caracter personal, venite din calitatea noastră de utilizatori ai spaţiului.
Pentru a învăţa cât mai multe, vom folosi o gamă de materiale şi tehnici interesante între care fotografie, desen, colaj, frotaj, modelaj şi machetaj.
Vom încerca să ne explorăm simţurile pentru a identifica: culorile şi texturile oraşului, mirosul lui, ne vom folosi corpul pentru a dimensiona anumite spaţii, vom închide ochii şi vom încerca „să vedem” ce auzim în funcţie de locul în care ne aflăm şi dacă auzul ne poate oferi informaţii preţioase despre caracterul unui loc.
Workshopul nostru este în al doilea an al său de viaţă. Anul trecut am aflat prin jocuri, căutări de comori, răspunsuri serioase, călătorii şi dialog cum ar trebui să arate un oraş mai prietenos. Am aflat şi însemnătatea unor cuvinte mai pretenţioase precum: machete, releveu, perspectivă, planuri, faţade, stil neoromânesc, cahlă, intarsie, ţesut urban, piaţetă, spaţiu public. Am realizat că numai iubite şi înţelese valorile pot fi transmise mai departe şi că rolul vostru este esenţial.
Pentru cei care vor să parcurgă beneficiile unui asemenea atelier, le propunem următoarea selecţie:
- dezvoltă percepţia şi memoria vizuală, precum şi conştientizarea mediului înconjurător;
- dezvoltă motricitatea prin desen şi investigarea spaţiului;
- veţi dobândi cunoştinţe de bază despre arhitectură, urbanism şi artele vizuale;
- dezvoltăm gândirea analitică şi abilitatea de a transpune o idee în practică, trecând prin toate etapele construirii unei cărţi;
- învăţăm să fim cetăţeni responsabili;
- aflăm ce înseamnă cuvinte complicate precum: dezvoltare durabilă, ecologie, sustenabilitate, permacultura;
- sporim abilităţile de comunicare şi spiritul de echipă;
- dezvoltăm o atitudine activă şi critică faţă de mediul construit;
- înţelegem de ce este important patrimoniul şi transmiterea sa generaţiilor următoare.
Pentru a începe aventura “antrenaţi”, haideţi să ne pregătim cu următoarele lucruri până ne vedem: să ne interesăm despre istoria oraşu­lui nostru în cărţi, muzee, pe internet, în discuţii cu bunicii, să-i întrebăm ce s-a schimbat în oraş din copilăria lor şi până acum.
Întrebaţi-i şi despre casa în care locuiesc, cine a construit-o, dacă spaţiile s-au schimbat. Ce arbori aveţi în curte? Ce rol au ei? Cum arată frun­ze­le lor?
În drumurile voastre prin oraş, fiţi atenţi la tot ceea ce vă înconjoară şi luați notiţe atât în conexiune cu ceea ce observaţi, cât şi legate de modul în care v-aţi dori să se schimbe traseul vostru. Faceţi schiţe și fotografii.
Gândiţi-vă: dacă oraşul vostru ar fi o persoană, cum ar arăta? Ce caracter ar avea? Dar vârsta? Este veselă sau tristă? De ce?
Vă aşteptăm la Casa Golescu, într-o grădină răcoroasă, să compunem oraşul pe care ni-l dorim!

Datele pe care trebuie să le cunoască oricine vrea să vină la
atelierul nostru:

Locul de întâlnire: Casa Golescu din oraşul vostru.
Cine?: O grupă cu un număr de maximum 12 copii, cu vârste între 8 şi 12 ani.
Când?: 22-26 iunie 2015.
Structura proiectului: Cinci zile a câte cinci ore (zilnic, 9.00-14.00, cu pauze, servim ceai și biscuiți).
Cu cine?: Cu Alexandra Mihailciuc - arhitect şi Delia Popa - artist vizual, membri ai ArtCrowd - Artişti în educaţie.
ArtCrowd? ArtCrowd - Artişti în educaţie este o organizaţie culturală ce oferă ateliere interdisciplinare de artă și teatru, copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între cinci și 18 ani.
Misiunea ArtCrowd pe termen lung este de a crea parteneriate între profesori și elevi, pe de-o parte, și artiști profesioniști, pe de altă parte, pentru includerea atelierelor de artă contemporană și teatru în școlile românești de stat.
ArtCrowd creează concepte educaționale care se bazează pe practica artistică și experiența internațională a membrilor organizaţiei. Pentru a oferi concepte cât mai diverse, suntem mereu în căutare de colabortori din toate domeniile artei şi ale managementului cultural.
Echipa ArtCrowd lucrează la cerere în limba română, germană sau engleză atât cu şcoli de stat, cât și particulare.
Cât costă: Atelierul este oferit gratuit de fundația Pro Patrimonio.
Pentru mai multe informaţii și imagini cu atelierele noastre, vă invităm să vizitaţi: www.propatrimoniu.org, www.artcrowd.ro.
Alexandra Mihailciuc, arhitect îndrumător
al workshopului “Ghiduş de Câmpulung”


Web: ParkNet 2014