DesigntrendCartea de vizită a locuinţei

O locuinţă frumoasă se cunoaște încă de la intrare. Holul este camera care creează prima impresie despre personalitatea şi gusturile utilizatorilor, tocmai de aceea este foarte importantă acordarea atenţiei amenajării lui.
Intarzia & Castor06.11.201819216 min
http://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2018/11/butor_furniturefashion.com_-1.jpg

În funcţie de dimensiunile acestuia şi de stilul în care este amenajată întreaga locuinţă, putem decide şi designul holului. Decorarea şi amenajarea trebuie să aibă loc în aşa fel încât intrarea să fie plăcută şi primitoare, obiectele decorative adăugate şi piesele de mobilier să nu dea impresia de încărcat. De asemenea, fiecare obiect aşezat în acest spațiu trebuie să fie util într-un fel sau altul. Întotdeauna trebuie să existe un spațiu dedicat depozitării încălțămintei, un cuier, un suport pentru chei, un suport pentru umbrelă și un covoraș care să împiedice răspândirea mizeriei în restul casei.

www.fede.speedyfinder.net

 

Atunci când începeți decorarea şi aranjarea holului, trebuie să ţineţi cont de mai multe aspecte: utilitatea, dimensiunea spaţiului, stilul şi luminozitatea. Este recomandat să se armonizeze estetic cu restul casei, optând pentru o amenajare îmbogăţită cu decoraţiuni sau pentru o amenajare simplă punctată doar de accente de culoare. Indiferent de cum alegeţi să amenajați holul, vă arătăm câteva idei pe care puteţi să vă bazaţi.

 

Culorile

Dacă holul nu este luminat natural, pereţii trebuie să fie vopsiţi în culori neutre şi pastelate, deoarece culorile deschise crează iluzia optică de spaţietate. Dacă holul este foarte spaţios, ne putem juca cu mai multe nuanţe de culori. Culorile intense sau folosirea unui tapet cu diferite forme pe peretele care se află direct în câmpul vizual al persoanelor care intră pe uşă, poate fi o opţiune veselă, distractivă. Cei mai curajoşi pot experimenta cu nuanţe intense, dramatice care îi conferă un caracter deosebit. Dacă holul este lung, pereţii mai lungi trebuie vopsiți în culori deschise, iar cei înguşti în culori mai închise pentru un efect contrastant. Pe cât posibil, uşa să fie în ton cu nuanţa pereţilor sau cu cea a mobilierului.

www.ericshealthfood.com

 

Pardoseala

Pentru podea se recomandă materiale care rezistă bine la trafic şi la murdarie ori umezeală. Ideal ar fi ca podeaua din living sau din bucătărie şi cea din hol să aibă nuanţe cât mai apropiate sau, dacă nu e posibil, să existe un contrast evident între acestea. O alegere îmbrăţişată este parchetul care are aspect vizual cald şi primitor. Dar puteţi alege şi gresia, care este igienică, uşor de curăţat, rezistentă în timp şi disponibilă în multe culori, iar placa ceramică lucioasă va permite luminii să se răspândească în întreaga încăpere. În cazul în care doriţi să îmbrăcaţi pardoseala în mochetă, alegeţi un tip care se poate curăţa cu ușurinţă. Puteţi să aveţi şi o pardoseală decorativă cu mozaic, duşumea pictată sau cu inserţii de piatră. Acest truc simplu, dar spectaculos, poate fi folosit într-un hol îngust şi zugrăvit în alb sau nuanţe pastel, fără a fi nevoie de alte elemente decorative.

Mobiliere

Mobilierul pentru holuri trebuie ales astfel încât membrii familiei şi oaspeţii, la intrare, să se simtă confortabil, însă să fie şi funcţional pentru depozitarea hainelor, încălţămintelor şi diferitelor accesorii folosite zilnic. Un aspect important este suprafaţa disponibilă. În cazul unui hol îngust, dintr-un apartament, nu trebuie blocat accesul cu mobilier. Un cuier amplasat direct pe perete sau câteva polițe montate drept spațiu de depozitare sunt suficiente. Un hol de formă de pătrat se poate amenaja ergonomic, utilizând băncuţe, scaune sau mini-fotolii, împreună cu dulapuri tip dressing şi o măsuţă. Dacă spaţiul permite, o măsuţă la intrare este foarte indicată, chiar dacă este micuţă şi potrivită pentru lucrurile mărunte, cum ar fi cheile, servieta sau alte asemenea obiecte personale. În schimb, într-o casă, holul poate avea chiar dimensiunile unei camere modeste, oferind loc pentru mai multe elemente decorative: măsuţă cu scaune, dulap cu oglindă, ghivece cu flori, un cuier mai mare şi accesoriile preferate. O simplă cutie din lemn poate deveni o piesă multifuncţională de mobilier. Ea serveşte şi ca spaţiu de depozitare, dar şi ca banchetă, rămănând în acelaşi timp un punct de atracţie al încăperii. La alegerea cuierului trebuie ţinut cont de întregul stil şi cromatica de decorare a locuinţei. Cuierele deschise nu trebuie încărcate cu haine care nu sunt purtate zilnic, deoarece va avea efect de dezordine.Varianta de cuier cu uşă este o varianta foarte bună, unde pot fi păstrate hainele de exterior şi accesoriile care apar, inevitabil, într-un astfel de spațiu: umbrele, chei, reviste, genți, fulare şi care nu dorim să se afle la vedere.

www.little-inspirations.blogspot.com

 

Iluminarea

Lumina joacă un rol extrem de important la decorarea holul locuinţei. Dacă locuinţa nu permite pătrunderea luminii naturale, lipsa ei poate fi compensată cu formele, culorile şi potrivirea obiectelor de interior. Culoarea pereţilor trebuie să fie, de asemenea, aleasă cu grijă, în funcţie de dimensiunea spaţiului. Se pot folosi aplice pentru tavan sau pentru pereţi ori veioze aşezate pe mobilierul din hol. Pentru holurile mici este indicată utilizarea aplicelor pentru pereţi care vor dinamiza atmosfera. În cazul unui hol generos, pentru a creea o atmosferă specială, se poate atârna şi un candelabru, care va impresiona pe cei care vor intra în casă. Se poate alege şi iluminare funcţională de accent pentru a pune în evidenţă un tablou sau un colaj de fotografii. Un aspect intim şi romantic se poate obţine cu corpuri de iluminat încastrate în pereţi, cu o lumină discretă sau cu o lampă înaltă în stil vintage. Folosiţi lumina caldă.

www.pinterest.com

 

Accesorii pentru hol

Holul poate fi un loc potrivit pentru amenajarea tablourilor, fotografiilor sau colecţiilor de obiecte la care ţineţi foarte mult. Se poate obţine un hol cu aspect de galerie de artă, agăţând pe pereţi mai multe tablouri artistice şi folosind diverse lumini pentru a atrage atenţia. Se pot expune în acest fel şi desenele copiilor. Ramele tablourilor trebuie să se potrivească cu decorul holului.

www.ultimatechristoph.com

Un perete gol poate fi transformat într-o galerie foto cu amintiri frumoase. Trebuie alese cele mai frumoase, reuşite şi dragi amintiri din viaţa familiei, înzestrate cu câte o ramă frumoasă. Le puteți agăţa pe peretele din hol deasupra unei măsuţe sau a unei console elegante  și astfel va fi un aranjament decorativ simplu, frumos şi de efect. Pentru a crea coeziune la nivelul decorului, ramele trebuie să fie de acelaşi tip, mărimile putând fi diferite. Fotografiile în alb negru vor da un aspect clasic holului.

Pe lângă accesoriile pentru pereţi, trebuie acordată atenţie şi podelelor. Un covoraş colorat poate schimba radical aspectul holului care va deveni mai primitor. Covorul este necesar şi pentru igiena casei, deoarece stochează o cantitate importantă din praful pe care îl aducem de afară, dar şi din cauza senzaţiei de confort pe care o oferă.

www.pinterest.com

 

Oglinzile dau iluzia unui spaţiu mai mare și au capacitatea de a reflecta lumina, mărind vizual încăperea. Aşadar, este aproape obligatoriu montarea unei oglinzi pe unul dintre pereţii holului de la intrarea în locuinţă. Dar în acelaşi timp dă posibilitatea celui care intra sau iese din casă să mai arunce o privire asupra felului în care arată. Se poate obţine un punct de interes vizual prin oglinda aşezată într-o ramă frumoasă, care se asortează cu stilul  amenajării casei.

www.thehousidea.club

 

Putem concluziona faptul că există o multitudine de idei de amenajare, indiferent dacă vorbim despre un hol mic la intrare ori de unul mai generos. Astfel, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că această zonă de trecere trebuie să fie una prietenoasă, decorată într-un mod primitor, relaxant şi elegant. Elementele aşezate în acest spațiu trebuie să îşi găsească un rol practic, trebuie să se potrivească între ele şi să creeze o compoziție unitară, evitând supraaglomerarea. Holul de la intrare poate fi personalizat fără eforturi şi investiţii mari, într-un timp scurt şi cu rezultate surprinzătoare. Ideea e să găsiţi acel ceva prin care să-l scoateţi în evidenţă. Nu uitaţi că această încăpere este “cartea de vizită” a locuinţei.

 

ing. Ketesdi Enikő

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!

Înscrie-te la newsletter INTARZIA

Completează mai jos.