EvenimenteTrei tineri vor lua startul ca antreprenori în industria mobilei

Elena Nicola, Becze Gellért și Laczko Attila își doresc să deschidă afaceri independente în industria mobilei, convinși că pot aduce ceva nou datorită experienței lor și a deschiderii spre inovație și colaborare.
Intarzia & Castor28.11.20184989 min
http://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2018/11/Castigatorii-premiati-de-CMT-la-sectiunea-productie-de-la-Gala-Antreprenoriatului.jpg

Elena Nicola, Becze Gellért și Laczko Attila își doresc să deschidă afaceri independente în industria mobilei, convinși că pot aduce ceva nou datorită experienței lor și a deschiderii spre inovație și colaborare. Cei trei sunt pe lista celor 49 de antreprenori selectați să primească finanțare din fonduri nerambursabile prin proiectul Partener StartUP, realizat de Cluster Mobilier Transilvan (CMT) împreună cu șase parteneri: iTech Cluster by Aries Transilvania, Agro Transilvania Cluster, ImpactHUB, CIVITTA, USAMV Cluj-Napoca și Universitatea din Oradea. Proiectul Partener StartUP este cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Foto 1: Cei trei câștigători premiați de Cluster Mobilier Transilvan la secțiunea Producție de la Gala Antreprenoriatului

 

Becze Gellért are 10 ani de experiență în producția de mobilier și obiecte de mobilier cu rol decorativ, din lemn masiv, cu design unic, în stilul Art Nouveau, și își dorește să creeze un cadru organizat unde să păstreze și să practice bazele și principiile acestui stil. „Produsele vor fi executate din materiale naturale (rășinoase, plop, stejar, paltin – esențe ce se pretează bine acestui tip de prelucrare), iar finisajele vor fi realizate manual, folosind soluții ecologice (de exemplu, baiț și lac pe bază de apă, ceară naturală). Având în vedere că produsele pe care intenționăm să le realizăm sunt piese de design și vor fi unicate, există posibilitatea ca unul sau mai multe produse care vor avea succes să fie brevetate și apoi să participăm cu ele la târguri internaționale”, explică Becze Gellért.

Foto 2: Becze Gellért, prezentându-și ideea de afacere cu care a câștigat finanțare prin proiectul Partener StartUp

Laczko Attila spune că, practic, a crescut în cea mai mare fabrică de scaune ergonomice din România, astfel că a avut șansa să vădă în detaliu fiecare pas și cum se leagă totul împreună pentru a crea ceva mai mare decât suma tuturor părților. El pornește ca antreprenor cu un atelier de design de mobilă și amenajări interioare, iar primul serviciu oferit va fi croirea materialelor pentru producția de scaune ergonomice. „Purtând discuții cu specialiști, am reușit să identificăm o unealtă foarte utilă în forma unei mașini de croit CNC. Croirea este un pas esențial în procesul de producție și vom putea îmbunătăți atât viteza confecționării pieselor complexe, cât și gradul de utilizare a materialelor. Aparatul recunoaște și optimizează automat plasarea pieselor și astfel reduce semnificativ deșeurile rămase. Asta înseamnă o economisire considerabilă a materialelor valoroase precum pielea naturală”, spune el. Printre altele, dorește să-și promoveze afacerea și printr-un canal YouTube unde să distribuie videouri de tip „cum se fabrică” sau cu „un stand micuț, dar creativ la o expoziție internațională de renume, care poate genera interes cu un cost relativ redus”.

Foto 3: Ioan Iancu, mentor pentru antreprenorii în industria mobilei, în public la Gala Antreprenoriatului

Elena Nicola este absolventă a Facultății de Arhitectură și Urbanism, promoția 2014, în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, și activează ca inginer proiectant în mobilier. Afacerea ei va furniza clienților servicii de design interior complete. „Firma de design și proiectare va fi preponderent orientată către producerea de modele 3D, schițe și proiecte pentru amenajarea interioară. Pachetul de servicii va cuprinde modelele de mobilă și dimensiunile acestora, materialele și culorile specifice, proiectate după preferințele clienților.” Elena s-a gândit să se orienteze spre nișa de clienți tineri, deja realizați profesional, cu studii superioare, cu gusturi ceva mai sofisticate și cu dorința de a se implica direct și activ în felul în care va arăta și va funcționa spațiul lor de locuit.

 

Etapa de selecție a proiectului Partener StartUp s-a încheiat cu Gala Antreprenoriatului, unde au fost premiate cele mai bune idei de afaceri propuse pe domeniile de activitate ale clusterelor implicate. La secțiunea Producție, susținută de CMT, premiul întâi a fost câștigat de Tania Borz (9.000 lei), premiul al doilea de Andreea Cerbu (4.500 lei), iar premiul al treilea l-a obținut Becze Gellért (2.000 lei).

Noile afaceri susținute prin proiectul Partener StartUp vor porni în 2019. Între timp, toți viitorii antreprenori vor face stagii de practică și vor primi mentorat din partea unor oameni de afaceri cu experiență relevantă. Cei trei tineri care vor deschide afaceri în industria mobilei (Elena Nicola, Becze Gellért și Laczko Attila) vor fi mentorați de Ioan Iancu, antreprenor de succes și membru al Clusterului Mobilier Transilvan. Tot domnul Iancu se va ocupa și de stagiile de practică ale altor trei viitori antreprenori în microproducție: Maluta Groza, care a propus o afacere de întreținere a autovehiculelor, Paul Pojar – curățenia interioară a clădirilor și Paul Bica – activități fotografice.

 

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!

Înscrie-te la newsletter INTARZIA

Completează mai jos.