DesignÎn-ateliertrend„Am vrut să demonstrăm că România nu e China Europei“

Din clienți, antreprenori. Șase prieteni au pus la cale, într-o seară la taclale, o afacere în domeniul industriei lemnului. Și sunt foarte exigenți. În atelierul lor din Sâncraiu, în apropiere de Sf. Gheorghe, fac numai piese de mobilier speciale, din lemn masiv, care nu există acum pe piață.
Alexandra Irimiea08.09.201820415 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2018/09/IMG_9052-1280x853.jpg

Ei folosesc mult lemn vechi și e musai să fie obiecte pe care și le-ar dori ei înșiși în propriile case. Alexandru Neagu, unul dintre parteneri, ne povestește cum a fost parcursul afacerii lor până acum și ce provocări îi așteaptă.

Antiqva

  1. Ce înseamnă Antiqva?

Antiqva este un concept care a pornit din ideile noastre și care are la bază reciclarea lemnului. Am avut o grămadă de idei pe care nu am putut să le punem în practică în fabricile în care am lucrat, așa că  Antiqva este, în special, un loc de muncă pe care am vrut să ni-l facem așa cum ne place nouă.

 

  1. Cine face parte din Antiqva?

Suntem 6 persoane, dintre care 5 ingineri care au terminat IL (n.r Facultatea de Ingineria Lemnului). Eu am terminat facultatea în 2015, împreună cu Edith Bajko și Cătălin Grigoraș. Doi dintre colegi, Ioana Titescu și Alin Titescu au absolvit în 1996 și au rezonat cu ideea noastră. Crinu Drăghici, care este CEO-ul companiei, a absolvit școala militară și a mai avut o afacere într-un alt domeniu.

Suntem parteneri cu toții. Suntem colegi, dar în primul rând suntem prieteni. BIFE-SIM este prima apariție la un târg, prima înfățișare în fața publicului și așteptăm să vedem rezultatele, să vedem ce părere are lumea de mobila noastră.

 

  1. Unde ați mai lucrat anterior?

Am lucrat doi ani la o fabrică mare de mobilă, cu circa 500 de angajați și am făcut un an și jumătate un intership la o corporație, la Ikea România. A fost o experiență frumoasă, dar mi-am dat seama că treaba cu industria nu e pentru noi și că nu va avea un viitor strălucit. Mă refer la firmele mari care produc foarte mult, în serii mari, cum fac chinezii.

Noi am vrut să facem altfel de mobilă și să demonstrăm că România nu e China Europei, așa cum o consideră toată lumea, mai ales vestul Europei. Lucrul acesta ne supără, ne întristează și ne enervează, în același timp și-atunci am pornit pe drumul ăsta, să le arătăm că nu-i așa.

 

  1. Cum ați obținut finanțarea pentru această afacere?

Am avut un mare noroc. Unul dintre colegi, Crinu Drăghici, vine dintr-o altă lume. Ne-am cunoscut ulterior și a rezonat cu ideea noastră. A crezut în ea, a susținut-o și el a adus tot suportul financiar. Firma e pe numele lui.

  1. Așadar, el fiind patronul firmei, relațiile cu voi sunt de angajator-angajat?

Nu. E o relație e prietenie, în primul rând, de colegialitate, de parteneriat, ne tratăm de la egal la egal, suntem la același nivel.

  1. Ați întâmpinat probleme pe partea financiară?

Da, fiind tineri, proaspăt absolvenți, dar am avut norocul să găsim persoana potrivită care ne-a putut susține și ne-a împărtășit ideile. A crezut în noi și și-a dorit să facă un produs frumos. E implicat activ, lucrează cot la cot cu noi, fiecare își face partea lui de treabă și încă puțin.

  1. Cum de aveți încredere în industria lemnului, în ciuda tuturor problemelor? Ce v-a determinat să treceți peste toate aceste obstacole și să faceți o firmă?

Credem că totdeauna va fi nevoie de mobilă. Oricine are nevoie de o piesă de mobilier, nu poți să stai cu casa goală. Un alt motiv este că ce ne-am imaginat noi, n-am putut să găsim, nu există pe piață la momentul actual.

 

  1. Ce vă definește?

Sustenabilitatea, în primul rând. Suntem destul de deranjați de cum merge industria mobilei, de cât de mult se aruncă, de cât de mult se pierde. Credem că lemnul se poate recupera, se poate refolosi, nu trebuie aruncat pe foc. Chiar dacă este o resursă regenerabilă, la un moment dat se va termina, după toate aceste exploatări în masă. Și atunci, prin metoda noastră de a recupera lemnul, putem să salvăm mediul. Folosim și lemn nou, dar întotdeauna ne asigurăm că este certificat FSC pentru că nu vrem să avem de-a face cu oameni care ocolesc legea. Vrem să creăm un brand sincer de mobilă.

 

  1. Ce produse aveți în portofoliu?
    Prima dată am început cu mese pentru că nu am găsit pe piață ce ne place. Pe parcurs, ne-am dat seama că nu e de ajuns și am profitat de faptul că avem un atelier foarte versatil și ne-am apucat să facem mai multe piese. Dorim să creăm niște colecții care pot fi soluții complete. Dacă îți dorești un living într-un anumit stil, noi putem să-ți dăm tot ce ai nevoie: măsuță de cafea, scaune, obiecte de iluminat, obiecte decorative. Ne mai gândim ce ar mai fi nevoie ca să că completăm colecția. Dorim să concepem un mobilier modular, de fapt, să-l reinterpretămpentru că am ajuns la concluzia că nu ne place ce e pe piață.

Dorim ca mobilierul nostru să fie simplu, sincer și foarte util, să-și îndeplinească funcția cu succes. Și nu în ultimul rând, să aibă o valoare estetică ridicată. Suntem convinși că toată lumea și-ar dori să ajungă acasă și să aibă așa un moment de fericire, de relaxare, de liniște. Ori mobilierul din ziua de azi e peste tot la fel.

 

  1. Cu cât este mai scump mobilierul vostru, din lemn masiv, față de cel din PAL, aflat pe piață pentru clienții din România?

N-aș putea da un procentaj exact, dar credem că, dacă ne raportăm la prețurile din străinătate, și la cele ale unor firme cunoscute, nu suntem nici foarte scumpi, nici foarte ieftini. Dacă dorești să ai un obiect de valoare estetică și să fie funcțional, trebuie să plătești prețul corect. Vorba aia, pe care o spune toată lumea, suntem prea săraci ca să ne cumpărăm lucruri de proastă calitate, e valabilă.

 

  1. Cât de rezistent este însă mobilierul pe care îl creați?

Am făcut È™i câteva teste in-house È™i n-am avut niciun fel de problemă. De exemplu, comoda ne poate È›ine pe toÈ›i 4 sau 5. De masa aceasta, la care stăm, nici nu mai vorbim – e trainică. Acum, vorbind de trăinicia mobilei, credem că nu e nevoie să schimbăm mobila atât de des, o dată la 2 ani. Putem s-o adaptăm. De aceea am ales lemnul masiv pentru că este un material care se poate adapta. Dacă ai o mobilă de PAL È™i ai lovit-o, trebuie s-o schimbi. Dacă ai o mobilă din lemn, o poÈ›i retuÈ™a. Dacă te-ai săturat de culoare, o cureÈ›i, o È™lefuieÈ™ti È™i o faci altă culoare. Ä‚sta e un avantaj. ÃŽn plus, lemnul este lemn, e un material cald care aduce numai plusuri.

  1. Cum au fost aceste 8 luni pentru voi? V-au încurajat să mergeți mai departe?

Da, categoric. Am avut parte de feedback bun, lumea e receptivă, sperăm să avem din ce în ce mai multă vizibilitate. Până acum pot să zic că am avut toate porțile deschise datorită conceptului și a ideii pe care mergem, mai ales a sincerității.

 

  1. Ce planuri de investiții aveți?

Dorim să avansăm încet-încet, să avem niște utilaje mai performante. Lucrăm toți 6, noi ne ocupăm de tot: producție, marketing, vânzări, design le facem împreună. Livrăm și în țară și în străinătate, iar conceptul nostru este să oferim soluția completă, ajutăm inclusiv la montaj. În prețul pe care-l avem, este inclus și transportul, și montajul, venim personal.

 

 

Alexandra Irimiea

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!