DesignÎn-atelierArmonia unei afaceri de familie

O casă primitoare, unde există armonie, design și multifuncționalitate. Un spațiu de locuit care are o poveste, care cântă, nu „zbiară”!Acesta este angajamentul Atelierului Modoveanu. Dar cum reușesc membrii echipei să creeze armonie într-o afacere de familie?
Alexandra Irimiea29.10.201852413 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2018/10/21-a-1024x640.jpg

La începutul anilor ’90, un artist plastic și un arhitect au hotărât că fac echipă bună nu doar pe plan personal, ci și profesional, așa că au pus bazele unei afaceri de familie care se intitulează simplu: Atelier Moldoveanu. Cornelia (artista) și Claudiu Moldoveanu (arhitectul) sunt cei doi piloni care au dezvoltat treptat un concept care acum este tot mai căutat: personalizarea traiului de zi cu zi în acord cu dorințele clientului. „Suntem în măsură să inventăm, armonizăm și executăm orice extravaganță în spațiul dumneavoastră!”, promit cei doi. Au început cu corpuri de iluminat din sticlă modelată la cald și metal înnobilat cu patina și foița metalică, după o tehnică proprie pe care au numit-o tot „moldoveanu“. „Reprezentativ pentru atelierul nostru este tehnica de lucru a sticlei, care în acea perioadă a însemnat o revoluție în tehnologie, și anume am reușit să produc niște obiecte volumetrice în sticlă fără să fie suflate -singura tehnică de prelucrare la acel moment”, spune cu mândrie Cornelia Moldoveanu. Cei doi au căutat mereu să aducă în prim-plan tendințele din afară așa că, încă de la început, au participat la numeroase târguri internaționale. A existat și un revers al medaliei: „în perioada aceea destul de tulbure a fost foarte ușor să fim copiați”, explică ei. Dar nu s-au descurajat, ci au depășit cu grație momentul.

 

Armonie în afaceri

De-a lungul celor 25 de ani de activitate, a crescut nu doar afacerea, ci și echipa. Unul dintre copiii lor, Petru, arhitectla rândul lui, face parte din atelier, împreună cu soția sa, Adriana. „Suntem o afacere de familie, ne cunoaștem între noi, comunicăm bine, fiecare știe ce are de făcut și lucrurile merg foarte lin. Am crescut împreună cu și în acest atelier”, spune cu drag Cornelia. „Cred că orice parinte își dorește ca activitatea lui să fie preluată de copii și atunci când se întâmplă cu seriozitate și profesionalism, e un motiv de bucurie”, spune și Claudiu. La rândul lor, atât Petru, cât și Adriana, sunt recunoscători pentru moștenirea primită. „Ne-a ajutat enorm să avem un punct de plecare. Experiența părinților ne-a influențat să ne dezvoltăm mult mai ușor”, a declarat Petru.

 

„Secretul cred că este să îi inspiri pe oameni să te urmeze, prin exemplul și pasiunea ta să îi faci și pe ei să își dorească să facă acel lucru, iar în familia noastră asta s-a întâmplat”, a adăugat și Adriana, arhitectă. Au învățat unii de la alții, pe parcurs, au lucrat împreună ca parteneri egali, nu subalterni. „Am lăsat întotdeauna loc de expresie și de originalitate și constat că lucrul în echipă evoluează în sensul cel mai bun”, explică Cornelia. Punctul forte al Atelierului Moldoveanu sunt corpurile de iluminat.

„Cupolele lor au o formă inspirată din mișcarea meduzei

și datorită tehnicii de lucru permit o varietate infinită de expresie. Am creeat și alte forme din sticlă la fel de dinamice și expresive, pe care acum le recunoaște toată lumea ca fiind sticla Moldoveanu”, explică artista.

 

Una din preocupările principale ale echipei este să creeze armonie – lucru pe care îl consideră cheia succesului în orice activitate. „Ne străduim să fim proaspeți și în pas cu moda, ne adaptăm și dorim ca în fiecare spațiu pe care îl amenajăm să se simtă amprenta celui care va locui acolo”, expune Cornelia. „Ne gândim că orice casă trebuie să aibă o poveste și, ce e foarte important, trebuie să cânte, nu să zbiere”, mai adaugă ea. În Atelierul Moldoveanu se poate crea aproape orice își dorește clientul, echipa lucrând în mai multe tehnologii: sticlă, metal, lemn. „Nu suntem constrânși de un catalog sau o ofertă anume! Dacă ceva nu există, îl putem crea!”, rămân ei fermi pe poziție.
Cele mai mari provocări sunt spațiile publice, cu lucrări mari unde există mulți privitori sau mai degrabă… cârcotași. „Există întotdeauna concurență și noi ne străduim să fim cei mai buni”, spune Cornelia cu zâmbetul pe buze.

Un alt lucru de care membrii atelierului țin cont este bugetul clientului. Ei urmăresc întotdeauna să se încadreze în limitele date, dar totodată vor ca produsul final să fie calitativ și pe gustul clientului, să realizeze astfel un design plăcut și funcțional chiar și într-un spațiu mic.

 

Fabrica de litere, cel mai nou concept

Pe lângă corpurile de iluminat din sticlă și proiectele de design de interior, atelierul Moldoveanu mai este recunoscut și pentru… fabrica de litere, adică design și producție de litere volumetrice luminoase. Aceasta a fost gândită și înființată de Petru și Adriana. „Putem realiza un text din metal în orice format, mărime sau culoare!”, spune pe scurt Petru. Acest proiect s-a bucurat de popularitate încă de la început pentru că atrage prin design, iar pe piața din România nu prea există concurență la acest capitol.

 

Cei patru membri ai atelierului pun umărul la dezvoltarea continuă a afacerii. Fiecare are contribuția lui! „Echipa tânără a reușit să dea o noua direcție corpurilor de iluminat, una mai modernăși contemporană”, spune cu drag Cornelia. „Ne mândrim cu noua semnatură marca Atelier Moldoveanu și cu corpurile de iluminat cu un design industrial, inspirate de diverse forme geometrice”, adaugă și Petru. Totodată, proiectul de design interior a apărut ca o necesitate în relația cu clienții, ajutându-i să poată vizualiza cum va arăta „căminul” lor.

 

Claudiu si Cornelia vor fi mereu recunoscători primului client care le-a acordat încredere totală. „Cineva a avut curajul să dea unui artist plastic și unui arhitect casa pe mână, cu mențiunea să nu fie deranjat înainte de finalizarea amenajării. Singurul contact a fost înainte de începerea lucrării – o discuție de jumătate de oră, pentru a ne forma o idee despre atmosfera pe care ar trebui să o exprime casa, și la sfârșit, când s-a realizat montajul. Cred că a fost șansa noastră să avem un client optimist, curajos și foarte mulțumit la final”, își aduce aminte Cornelia. Ei se bucură în special de statutul de afacere de familie, ba chiar îl consideră un atu. „Nefiind vorba de o firmă mare, ci de o familie mișcată de pasiune, omul ajunge să te cunoască, se creează o legătură personală, intimă, iar munca devine mult mai ușoară”, concluzionează cei doi.

 

Alexandra Irimiea

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!