ExpowoodCasă cu confort sporit pe roți

Soții Szakács, din Miercurea Ciuc, judeţul Harghita, după ce și-au construit propria casă mobilă pe un suport de limuzină, au pornit o afacere bazată pe construirea caselor mobile, care au avantajul că, oriunde am călători, căminul nostru ne urmărește.
Intarzia & Castor27.03.2019371512 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2019/03/eco-tiny-house1.jpg

 

Din afară poate părea mai micuţ, dar înăuntru această senzație dispare, practic, având tot strictul necesar pentru asigurarea confortului. Soții Szakács, din Miercurea Ciuc, judeţul Harghita, după ce și-au construit propria casă mobilă pe un suport de limuzină, au pornit o afacere bazată pe construirea caselor mobile, care au avantajul că, oriunde am călători, căminul nostru ne urmărește.

 

Szakács Botond și soția sa Emőke, amândoi ingineri proiectanți, s-au apucat acum doi ani de construirea unei case mobile. Ideea le-a venit din viață, pentru că aveau un teren, lângă Miercurea Ciuc, care s-a dovedit a fi extravilan, deci nu puteau obține autorizație de construcție. Deoarece au petrecut mult timp acolo cu prietenii, s-au gândit că totuși bine ar fi bună o căsuță mică, ca să nu mai fie nevoiți să ducă de fiecare dată copiii la culcare, ci să poată rămâne acolo. Știau că o construcție pe roți nu are nevoie de autorizație, deci

au cumpărat de pe net o limuzină veche și pe șasiul mașinii au construit casa.

 

Au lucrat timp de trei luni, e drept că doar la sfârșit de săptămână. Conform unei decizii ulterioare, casa, deși este mobilă, totuși nu se va mișca. Produsul lor finit are o suprafață de 30 mp, baie, bucătărie, living și două dependințe. Iarna, mai vin din când în când, dar nu stau permanent aici, în schimb vara, practic, se mută în ea.

Au pornit o afacere

„După ce ne-am apucat de lucru, încet-încet, s-a conturat ideea de a dezvolta o afacere din treaba aceasta.

Totdeauna am avut spirit antreprenorial, încă din timpul facultății, în anul doi, cu soția, ne-am apucat de prima afacere. La început, am făcut totul noi singuri, de la aprovizionare la desfacere, am parcurs toate etapele”, ne-a relatat Szakács Botond. Când și-au construit propria casă, s-au orientat un pic pe net și au descoperit că nu construiesc o casă unicat, aceasta este o tendință care are mulți adepți în Europa. Unii cred că doar în SUA sunt asemenea case, dar există mulți fabricanți și în UE.

Interior de 18 mp, iar cu anexe, 24 mp suprafață utilă

 

„Dacă ne uităm în interior, arată ca o casă normală, cu mașini de dimensiuni normale, paturi, înălțimi obișnuite. Ne-am concentrat pe confort complet, să nu avem senzație de rulotă, unde totul este practic, dar mesele, chiuvetele, ferestrele sunt mai mici. Am dori ca și clienții noștri să aibă sentimentul că și-au cumpărat o casă reală – și așa și este.

Am avut și eu această senzație după terminarea casei noastre, însă prima noapte petrecută în ea a fost deosebită.”

24 de metri pătrați

Când am vizitat atelierul, vopseau pereții unei astfel case mobile și am putut vedea prima astfel de construcție recent finisată, pentru care au lucrat 13 zile. „Dimensiunile casei tractabile sunt influențate de legile românești. Lungimea nu este limitată, dar lățimea poate fi de maximum 2,55 m, iar înălțimea de maximum 4,1. Sunt parametri importanți din cauza cablurilor de electrificare la trenuri și de la distibuția electricității. Deși pentru laici, casa pare normală, obișnuită, pentru materialele folosite avem și limită de greutate – în UE, această limită este de 3,5 tone“, ne-au explicat constructorii.

Aceste „case de voiaj” au lungime de 8 metri și lățimea de 2,55. Interiorul are 18 mp, suprafața utilă cu anexe cu tot – 24.

Dar cum va fi iarna?

Dacă suntem în zona Ciucului, se pune problema cum va fi pe timp de iarnă, sunt aceste case utilizabile iarna? Patronul afacerii ne-a spus că la aceste case nu încălzirea este problema, ci răcirea. „Deoarece casa este destul de mică, se poate încălzi cu un efort minim, chiar și cu o termosuflantă, am stat în ea iarna și nu am avut probleme nici la -25 de grade Celsius. Dar vara e mai problematic. Dacă soarele bate pe acoperiș, se înfierbântă rău de tot până seara. Problema am rezolvat-o cu ferestre de tip mansardă care asigură aerisire corespunzătoare și o temperatură acceptabilă, sau putem monta aer condiționat, deși această soluție nu ne place.

Iarna-vara, casa pe roți poate fi folosită fără probleme

 

Posibilități multiple

Și la spălător, și la electricitate, avem mai multe soluții. Pentru că această casă poate fi… pe drum sau poate fi… fixă, se pune problema costurilor. Mai sunt întrebări importante privind soluționarea canalizării, legării la rețea de apă, chestiuni care sunt optimizate pentru utilizatori. Degeaba punem rezervoare mari, dacă „locuința” poate fi legată permanent la rețeaua de apă. Curentul, de asemenea, poate fi rezolvat cu panouri solare, generator sau de la rețea. Fiecare casă are baie, dar unele vor fi cu WC-uri uscate, deoarece toaletele au un consum mare de apă. Acum, în aceste case se folosesc WC-uri uscate.

După Szakács Botond, o astfel de casă oferă confort total. Stau într-o astfel de casă cu familia

 

Parteneri de afaceri

Szakács Botond, discutând despre afacere, ne-a spus că au avut mai multe firme, de unde au învățat câte ceva. Cu cea actuală s-au străduit ca de la început să fie cât mai bună. Au ales nume unicat, l-au protejat prin înregistrare, au căutat un slogan, au făcut pagină web, marketingul era deja gata pe când afacerea a pronit. Am considerat important ca toți clienții să primească informații profesioniste.

„Scopul era ca, dacă facem case mobile, să le facem cât mai profesionist. Și obiectivul a fost atins, deoarece ne-au căutat oameni despre care niciodată nu ne-am gândit că ne vor contacta.”

„Acum trei luni m-a sunat un bărbat din Belgia, care trăiește de 25 de ani în România și contruiește case ecologice. A spus că-i place ideea și cunoaște personal toți comercianții de astfel de case din Europa și ar dori să pornim o afacere comună. După două zile am înregistrat firma nouă, Eco Tiny House, am închiriat o hală și după două săptămâni am pornit afacerea, deoarece avem deziderate comune, interese similare. Nu de mult m-au căutat noi investitori”, ne-a spus tânărul antreprenor, care consideră că va exista interes pentru astfel case, și că deja au mai mulți clienți.

 

Sursă: www.szekelyhon.ro

Foto: Gecse Noémi

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!