DesigntrendCe să amenajați la mansardă?

Ideea de a amenaja locuinţe în mansardă a pornit din Franţa cam patru sute de ani în urmă. De atunci, mansardele au devenit populare în întreaga lume.
Intarzia & Castor05.12.201827712 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2018/12/Foto_2_momtoob.com_.jpg

La început, scriitorii, pictorii, sculptorii au închiriat mansarde pentru a se inspira pentru operele lor, iar proprietarii au descoperit posibilitatea unei noi surse de venit prin închirierea apartamentelor de la mansardele caselor lor. În prezent, majoritatea caselor construite sunt proiectate cu nivelul superior mansardat, astfel fiind folosită întreaga suprafaţă construită. Spațiul de la mansardă este mult mai ieftin ca cel al unui etaj.

Dacă vă hotărâţi să transformaţi podul locuinţei într-un spaţiu de locuit, un specialist trebuie să verifice în primul rând dacă parterul casei poate suporta renovarea podului şi greutatea în plus pe care acesta o presupune. Dacă este cazul, trebuie consolidată podeaua și, eventual, fundaţia casei. Se realizează un spaţiu de locuit într-un loc destinat să protejeze casa de intemperii și de aceea, sunt foarte importante ventilaţia, izolarea termică, fonică şi hidrică a acoperişului. Altfel, căldura în timpul verii este insuportabilă, iarna poate să apară mucegaiul, iar o ploaie torenţială cu grindină poate să fie prea zgomotoasă. Confortul depinde de calitatea materialelor folosite şi calitatea executării lucrărilor de acoperire. Ferestrele înclinate, special inventate pentru dotarea mansardelor, permit pătrunderea luminii naturale cu până la 40% mai mult. Ar fi ideal să fie montate la o înălţime care permite şi priveliştea în exterior şi operarea accesibilă.

Amenajarea interioară este destul de complicată: nu poate fi modificată panta înclinată a acoperişului, în spaţiu intră stâlpi de susţinere, din lemn, căpriori, grinzi, dar totuşi se poate beneficia din plin de toate aceste elemente. Trebuie doar lăcuite sau vopsite şi merită lăsate aşa cum sunt. Se pot evidenţia cu piese de mobilier bine alese, fără să fie aglomerat spaţiul. Chiar dacă este destul de luminoasă mansarda, este preferabilă folosirea culorilor deschise la zugrăvire.

La mansardă se pot amenaja spaţii diverse: dormitoare, camere pentru copii, cameră de studii sau birou, cameră de distracţie şi relaxare sau chiar apartamente. Important este să fie adaptată mansarda la funcţiile şi nevoile familiei.

Puteţi să amenajaţi în mansardă un dormitor extraordinar de frumos, intim şi totodată romantic, în diferite stiluri: modern, clasic, rustic etc.  Amplasaţi patul la peretele mansardat, astfel încât tavanul înclinat să dea posibilitatea de montare a unei baldachin deasupra patului, sau amplasând patul sub ferestrele înclinate puteţi admira cerul. Accentuaţi zona prin vopsirea peretelui într-o culoare contrastantă cu restul încăperii sau decorându-l cu un tapet cu imprimeu. Alegeţi mobiliere făcute la comandă care se mulează după forma şi dimensiunea mansardei și astfel, veţi obţine mult spaţiu de depozitare.

www.ezpong.com

 

Amenajarea camerei copiilor la mansardă trebuie proiectată în detaliu astfel încât să fie potrivită în fiecare etapă a creşterii. Pentru cei mici, stilul decorativ este inspirat de obicei, din poveşti, iar pentru adolescenţi, aspectul camerei se modifică în funcţie de noile lor pasiuni. Oricum, spaţiul trebuie amenajat multifuncţional şi adaptat schimbărilor.

www.bricheler.blogspot.ro

Dacă înălţimea parapetului dintre plan şi pantă variază între 20-90 cm se pot încadra aici rafturi sau dulapuri. Puteţi să folosiţi mânere interesante, obţinând astfel un aspect jucăuş. Dacă parapetul este mai înalt, puteţi aşeza acolo patul sau biroul. Să nu puneţi sub fereastră mobiliere sau accesorii pentru că prezintă risc de accidente pentu micuţi. Este bine ca fereastra să aibă sistem de blocare de siguranţă, la înălţime, pentru adulţi.

www.majstor-u-kuci.com

 

Dacă aveţi nevoie de un birou acasă unde restul familiei să nu vă deranjeze, un spaţiu mic, la mansardă, cu o privelişte minunată, este ideal pentru acest scop. Este izolat oarecum de restul casei şi oferă liniştea necesară pentru a lucra nederanjat. Este recomandată aşezarea punctului de lucru cât mai aproape de sursa de lumină naturală.

www.birou_ezpong.com

 

Se poate transforma mansarda într-un spaţiu de joacă şi distracţie sau într-un loc de întâlnire cu prietenii în weekend. Trebuie să vă asiguraţi în primul rând că podeaua este suficient de rezistentă pentru a susţine mobilierul şi activitatea necesară din viitoarea sală de jocuri.

www.decoist.com

Pentru impresia unui spaţiu generos şi luminos, pentru pereţi şi tavane, folosiţi nuanţe deschise. Să aduceţi la mansardă jocurile preferate, canapele confortabile și să instalaţi surse de lumină artificială. Să nu uitaţi de un mini-bar la îndemână, care dă posibilitatea de a vă invita prietenii la un pahar în timpul jocului.

www.decoist3.com

 

Cei mai curajoşi pot încerca amenajarea unei întreg apartament în mansardă. Este recomandat în primul rând tinerilor, fiind situat la nivelul cel mai înalt şi având acces pe scări. În unele părţi, înălţimea este de doar un metru, ceea ce poate fi o problemă. Un alt inconvenient al apartamentelor de la mansardă este izolarea acoperişului: cu orice tip de izolare, vara, fără aparat de aer condiţionat nu se poate locui aici.

www.digsdigs.com

Însă panorama din apartamentele situate la mansardă este specială. Datorită luminii care intră prin ferestrele de acoperiş se creează o atmosferă extraordinară şi pentru că mansarda se află la o înălţime mai mare de sol, zgomotul din trafic se aude într-o măsură mai mică. Un apartament de mansardă poate deveni o locuinţă unică dacă are și o terasă de dimensiune mai mare.

www.designdetour.sg

 

Indiferent de funcţia şi stilul pe care le alegeţi pentru a amenaja mansarda, cel mai important este să se potrivească cu personalitatea dumneavoastră. Să profitaţi de beneficiile oferite de variaţia formelor şi a liniilor şi, cu cîteva idei interesante, să realizaţi un interior plăcut şi confortabil.

ing. Ketesdi Enikő

 

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!