DesignCum să creezi impresia de spațiu într-o garsonieră?

Să locuiești într-o garsonieră poate fi destul de îmbietor dacă ești student/ă sau chiar o persoană tânără, aflată la începutul carierei. Traiul într-un loc restrâns precum o garsonieră poate părea extrem de boem și de atrăgător pentru mulți dintre noi.
Intarzia & Castor03.06.2019157 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2019/06/apartment-architecture-chair-1.jpg

 

Să locuiești într-o garsonieră poate fi destul de îmbietor dacă ești student/ă sau chiar o persoană tânără, aflată la începutul carierei. Traiul într-un loc restrâns precum o garsonieră poate părea extrem de boem și de atrăgător pentru mulți dintre noi. Mai ales dacă reprezintă prima ocazie de a profita de independența mult-visată. Ce se întâmplă dacă însă ai trecut de vârsta studenției sau te pregătești să îți întemeiezi propria ta familie?

Cum să transformi traiul într-o garsonieră într-o experiență de vis?

Traiul într-o garsonieră poate ridica probleme datorită spațiului restrâns pe care îl ai la dispoziție. Acest lucru înseamnă fie că va trebui să devii minimalist/ă, fie că vei fi nevoit/ă să îți organizezi foarte bine lucrurile, pentru a ocupa cât mai puțin loc. Pentru a crea impresia de spațiu într-o garsonieră, este bine să ții cont de câteva sfaturi legate de amenajări.

Sfaturi pentru amenajarea unei garsoniere

Cel mai important aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este reprezentat de culoarea pereților și a tavanului. Aceasta influențează în mare măsură impresia pe care spațiul respectiv ți-o va crea. Specialiștii în domeniu recomandă ca pereții și tavanul să fie lăsați albi, pentru că albul are tendința de a estompa colțurile, de a da impresia de luminozitate și de a reflecta lumina.

În cazul în care garsoniera este prevăzută cu ferestre de dimensiuni generoase, ar fi de preferat să profiți de acest aspect și să permiți unei cantități cât mai mari de lumină naturală să pătrundă în încăpere. Folosește trucuri pentru a reflecta lumina astfel încât să creezi impresia de spațiu. Alege perdele din materiale transparente pentru a acoperi ferestrele și a permite în același timp trecerea luminii. Poți folosi suplimentar draperii opace pentru a acoperi ferestrele după lăsarea serii.

Alege soluții de mobilare care să profite la maxim chiar și de spații restrânse. Încearcă să folosești obiecte de mobilier care îndeplinesc mai mult de o funcție sau care pot fi reconvertite. Acest lucru va maximiza spațiul pe care îl ai la dispoziție, permițând în același timp obținerea confortului necesar. În cazul în care garsoniera este destul de înaltă, ai putea să profiți de acest lucru prin realizarea unor piese de mobilier la comandă care să se extindă în direcție verticală. Orice spațiu pe care îl ai la dispoziție trebuie folosit la maxim, indiferent că este localizat sub pat, la nivelul breakfast bar-ului sau al unui perete.

Corpurile de iluminat joacă un rol deosebit de important în crearea unei impresii de spațiu generos sau restrâns. Cel mai indicat ar fi să alegi corpuri de iluminat care se montează pe tavan sau la nivelul pereților și nu lămpi care se aplică la nivelul podelei. În cazul în care camera este înaltă, poți alege corpuri de iluminat multiple, așezate la înălțimi diferite, care să creeze un joc de lumini și umbre, în funcție de zonele pe care le dorești accentuate.

Dacă spațiul disponibil este foarte restrâns, ai putea alege să folosești expunerea directă a obiectelor pe care le ai în posesie, fie că vorbim despre colecții de cărți, reviste, DVD-uri sau chiar obiecte vestimentare. În acest fel îți poți pune amprenta asupra modului în care garsoniera este amenajată, dar poți și crea în același timp impresia de spațiu aerisit, în care obiectele absolut necesare se află mereu la îndemână.

 

Articol de Klara Papuc

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!

Înscrie-te la newsletter INTARZIA

Completează mai jos.