DesignDe ce este indicat să reducem consumul și să reutilizăm mobilierul vechi?

Dacă suntem interesați de protecția mediului înconjurător, de un stil de viață care să nu aibă impact negativ asupra naturii, dar și de a lăsa o moștenire valoroasă urmașilor noștri, am fost puși cu siguranță în situația de a reduce consumul și de a reutiliza mobilierul vechi.
intarzia14.08.2019386 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2019/08/hotel-1.jpg

Din fericire, chiar dacă abordăm această variantă, ne putem bucura în continuare de un cămin amenajat cu stil și personalitate, făcând în același timp importante economii de timp și de bani.

Reducerea consumului și reutilizarea mobilierului scade gradul de poluare ca urmare a faptului că se reduce în primul rând necesarul de a cultiva și/sau recolta noi materii prime. Acest lucru înseamnă o reducere a resurselor implicate în proces, a consumului de energie dar și a cantității de gaze cu efect de seră create.

Pe lângă faptul că se reduce utlizarea resurselor naturale, se fac și importante economii de timp și bani, dar se reduc în plus și cantitățile de reziduuri care pot rezulta atât din procesul de producție cât și din cel de consum și permit, în același timp, o utilizare la maxim a resurselor deja disponibile.

Economia de timp se obține prin faptul că, nemaifiind interesați să achiziționăm o nouă piesă de mobilier, nu vom mai investi timp în căutarea piesei perfecte, care să se potrivească cu decorul locuinței noastre și investițiile financiare pe care le vom realiza în final, dacă vom alege să dăm o nouă înfățișare mobilierului, vor fi minime.

Pentru a avea un impact cât mai redus asupra mediului, putem fiecare dintre noi să luăm diferite măsuri pentru a reduce consumul – să cumpărăm de la producătorii locali, stimulând astfel economia la nivel de comunitate, să alegem obiecte care sunt ambalate corespunzător, fără materiale greu de reciclate sau care utilizează materiale în exces, să achiziționăm de fiecare dată cu maximă responsabilitate, în sensul de a achiziționa piese de mobilier versatile, pe care să le putem la nevoie personaliza sau a căror înfățișare să o putem modifica, dacă ne dorim acest lucru.

În plus, în cazul obiectelor decorative, putem să luăm în considerare opțiunea de a le face cadou atunci când știm că sunt apreciate sau ne dorim pur și simplu să reducem numărul de obiecte din locuință. Obiectele vechi au un aer aparte, conferind un plus de eleganță unei încăperi, și sunt întodeauna purtătoare a unor povești care merită împărtășite.

Pentru a avea un impact cât mai redus asupra mediului, putem de asemenea să alegem să întreținem corespunzător mobilierul deja achiziționat și să îl reparăm, în cazul în care acest lucru se dovedește a fi necesar. Pentru evenimente speciale pe care alegem să le organizăm acasă, putem să luăm în considerare chiar și opțiunea de a împrumuta anumite piese de mobilier de la familie și prieteni.

 

Articol de Klara Papuc

intarzia

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!