ExpowoodDe la lichid la pulbere sau cum a fost regândită tehnologia vopsirii pentru MDF și lemn

Răzvan Strîmbu este powder sales manager la Jotun și are o misiune dificilă pe piața din România! Vrea să promoveze și să vândă o tehnologie absolut nouă în domeniul vospirii din industria mobilei. Cu argumente, calcule teoretice și teste, el vrea să le arate producătorilor români că viitorul vopsirii stă în… pulbere, și nu lichid.
intarzia12.08.201917011 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2019/08/Romservice_Jotuns.jpg

 

 

 

 

De la idee la vopsea

Jotun este o companie din Norvegia specializată în vopsele decorative, marine, de protecție și pulberi. Înființată acum mai bine de 90 de ani, este reprezentată în peste 100 de țări din întreaga lume. Grupul deține 37 de facilități de producție și 64 de companii organizate în șapte regiuni cu afaceri globale de aproape două miliarde de euro și circa 10.000 de angajați.

Răzvan Strîmbu (st.), alături de partenerul său Peter Bojor, director Romservice

 

 

Ce impresie v-a făcut târgul nostru?

Este prima dată când mă aflu aici, la Expowood. Pare destul de interesant, deși e puțin cam restrâns față de alte expoziții la care am participat. Am văzut că la exterior sunt expuse utilaje și echipamente care nu puteau fi aduse la interior. Dar ce mi-a plăcut foarte mult este faptul că după prezentări a venit la standul Romservice un grup de studenți care au pus multe întrebări tehnice. Mi-au zis că urmează cursurile Facultății de Ingineria Lemnului de aici, de la Brașov. La vârsta lor și la contextul zilei de astăzi, am fost surprins de interesul pe care l-au arătat. Au o bază teoretică, unii au fost foarte atenți la prezentările de specialitate, au cerut detalii și au pus întrebări ghidate. Pentru ei, probabil, tehnologia asta cu aplicări de pulberi pe lemn e absolut nouă. De fapt, nu doar pentru ei, ci pentru foarte mulți din țară – e ca un copil mic care urmează să crească și să se dezvolte. Dar studenții au venit cu întrebări pertinente, ceea ce mi s-a părut foarte OK.

 

La standul Romservice la Expowood, cu studenții

 

Cum este primită, la acest moment, această tehnologie de producătorii de mobilă?

Nu a ajuns la prea mulți producători de mobilă, probabil că mi-ajung degetele de la o mână, dar unii dintre ei sunt interesați. Sunt argumente de natură tehnică, în primul rând, și care țin de durabilitatea produsului. Spre exemplu, fronturile din MDF vopsite cu pulberi sunt mult mai rezistente la umiditate, iar pentru mobilierul de baie și bucătărie acest factor este foarte important. Astfel, producătorii s-au gândit că deja pot crește garanția produselor, pot să dea o valoare adăugată, dar e o problemă legată de investiția inițială pentru că e costisitoare. Cei cu care am vorbit în general merg pe fonduri, și-au făcut proiecte și sunt în așteptare.

Ce înseamnă această retehnologizare pentru un producător de mobilă?

Schimbarea procesului de acoperire înseamnă mai multe. În primul rând, rezistența la umiditate. Sistemele lichide nu au aceeași rezistență. Le-am arătat studenților cum acel praf reticulează, e ca o pulbere de cacao ce se transformă într-o peliculă solidă. Întărirea se face prin schimbarea structurii chimice la nivel intern sub acțiunea temperaturii, comparativ cu sistemele lichide în care reticularea se face prin evaporarea solventului sau a apei. Prin evaporare, acele substanțe generează la nivel de suprafață micropori care aici nu sunt. Astfel, va rezulta o vopsire cu peliculă închisă, fără micropori. Chiar dacă nu e atât de vizibilă și doar specialiștii fac diferența, expusă timp îndelungat la umiditate, se poate deteriora. Sunt niște teste specifice: se face o gaură, se pune apă, se bagă în congelator și se urmărește. Rezultatul? Întotdeauna, elementele din lemn sau MDF vopsite cu sistem lichid, comparativ cu sistemele pulberi, au avut fisuri și crăpături mult mai mari și mult mai rapide. Nu e doar o poveste, sunt niște teste standardizate.

 

Cât de scumpă este această tehnologie comparativ cu cea existentă?

E greu de spus vizavi de investiția inițială. Într-adevăr, nu este ieftin, comparativ cu cea simplă, pe lichid, dar apare o creștere a productivității. Să vă dau un exemplu! La lemnul acesta care e vopsit într-un singur strat, dacă mă duc din prima cu o anumită grosime, nu mai e nevoie de al doilea strat. La cele lichide există straturi succesive, două, trei, patru sau cinci straturi, care consumă timp pentru că necesită șlefuire. Pe când aici, dacă m-am dus cu grosime de 80-90 microni, chiar 120-130, e suficientă o singură trecere. Nu mai e nevoie de șlefuire după. Oricum, șlefuirea e o mare problemă în fabrici pentru că se face manual și nu sunt oameni specializați, iar apoi se face mult praf. Am făcut o simulare la o fabrică unde se vopsește în sistem lichid și prin schimbarea tehnologiei vor avea, ca forță de muncă, un necesar redus cu 50 de oameni. Investiția se amortizează în timp și depinde, bineînțeles, de volumul de producție.

Mulți se plâng de forța de muncă, le este greu să găsească oameni, mai ales că unii acceptă mai greu să lucreze într-un mediu cu praf. E un avantaj fantastic din punctul acesta de vedere, al tehnologiei.

 

Unde întâlnim această tehnologie în România?

Deocamdată nu este. Urmează. E o noutate absolută. Nici în Europa nu este larg răspândită pentru că este o tehnologie de ultimă oră care abia acum începe să crească. Va dura ceva timp până va fi implementată. Ne putem considera trendsetteri, avem niște contacte importante cu firme mari care au conștientizat aspectele ecologice ale sistemului și au făcut calculele vizavi de productivitate. Și firmele mici și-au arătat interesul, dar e o problemă de finanțare, de aceea toți încearcă să aplice pentru fonduri europene. Pentru România avem o firmă care într-o lună, două va implementa această tehnologie. Și-atunci va fi un punct de referință pentru că, fiind o tehnologie nouă, toți așteaptă să vadă cum funcționează.

 

Articol de Alexandra Irimiea

 

 

Interviul complet, o veți găsi în revista Intarzia&Castor nr.258/2019,

sau solicitați abonament: https://www.intarzia.ro/cumpara-pachet/

intarzia

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!