EcologicDebitarea lemnului la o fermă organică din Alpii Elvețieni

Această fermă organică de la munte este accesibilă doar cu un tren montan, așa că proprietarul fermei a achiziționat un fierăstrău mic LT15 pentru a nu depinde de transport și folosi propriul lemn.
Intarzia & Castor21.07.20204575 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2020/07/H_Hutter_LT15_1.jpg

 

“Numele meu este Heini Hutter. Trăiesc pe Muntele Rigi în Elveția și administrez o fermă organică montană cu capre, vaci și oi. Stau aici de 10 ani. Ferma este unică, deoarece poți ajunge aici doar cu trenul montan sau cățărându-vă pe șine.”

Cunoscut sub denumirea de tren ‘cogwheel’ (roată dințată), acest tip de tren rulează pe șine ca orice alt tren, dar are un angrenaj suplimentar care este atașat de șina zimțată dintre cele două șine drepte. Angrenajul se blochează pe această șină zimțată, trăgând trenul în sus pe căi ferate montane neobișnuit de abrupte până pe vârful Muntelui Rigi.

“Pe munte, dețin 3 hectare de pădure, dar fără niciun drum de acces am fost limitat doar la a produce lemn de foc din aceasta – până acum.”

 

“Am întotdeauna nevoie de lemn aici. Grajdurile și vechea casă necesită reparații și îmbunătățiri. Am consultat piața și m-am uitat la câteva modele de fierăstraie diferite, dar am beneficiat de un preț bun pentru acest LT15 și astfel l-am cumpărat.”

 

Acum, dl. Hutter poate să își recolteze proprii copaci în funcție de nevoile sale.

 

“Debitarea lemnului a reprezentat ceva complet nou pentru mine. Lucrul cu fierăstrăul l-am găsit mereu fascinant. De fiecare data când văd un fierăstrău că rulează, îmi place enorm să îl urmăresc. Pur și simplu mirosul de lemn proaspăt tăiat este extraordinar!”

 

“Când am cumpărat fierăstrăul Wood-Mizer, nu avem cunoștințe propriu-zise despre debitarea lemnului. Dar a reprezentat o investiție excelentă pentru mine.”

“Trăiesc singur aici pe munte, iar orașul este foarte departe. Am nevoie de această distanță. Mă bucur de o panoramă superbă și pot vedea de aici întreaga lume, dar în același timp păstrez distanța față de ea. Îmi place foarte mult acest lucru.Nu simt că există dezavantaje în traiul de la munte – altfel nu aș fi aici, corect?”

 

 

Găsiți mai multe dintre aceste povești pe www.woodmizer.ro

 

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!