ExpowoodDemonstrații practice și interviuri LIVE pe Facebook, la Expowood Ateliere 2019!

Și anul acesta am ales să fim alături de voi, LIVE, pe Facebook! Am stat de vorbă cu expozanții, le-am cerut informații de specialitate și am făcut demonstrații practice la standuri.
Intarzia & Castor24.05.201912328 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2019/05/expowood.jpg

 

Așadar, Expowood este o experiență ce poate fi trăită la pas, vizitând târgul, dar și on-line, prin ecranul telefonului, de oriunde ați fi.

 

Cea de-a XVIII-a ediție a Târgului Internațional de Echipamente și Tehnologii Profesionale EXPOWOOD, desfășurat sub tematica ATELIERE, a avut loc în perioada 11-13 aprilie 2019, la Centrul de Evenimente Lux Divina din Brașov. A fost o expoziție cu totul specială! Mai întâi, EXPOWOOD a ajuns la majorat, numărând cu succes 18 primăveri, iar apoi, datorită internaționalizării de care a beneficiat, târgul desfășurându-se sub egida EU Cluster Weeks, o inițiativă a Comisiei Europene.

 

EXPOWOOD Ateliere se concentrează asupra diversității, digitalizării, designului și a afacerilor în industria lemnului și exploatarea forestieră. Mai mult decât atât, Expowood este o platformă unde specialiștii din domeniu găsesc informații la zi, află despre noile tehnologii și văd în lucru utilaje de ultimă generație.

 

Din cei peste 60 de expozanți, 18 au ales să facă demonstrații practice la stand, iar noi am fost acolo, cu ei, LIVE, pe Facebook! Pentru al doilea an consecutiv, am vrut să intrăm în direct cu toți cei interesați de această industrie și v-am arătat cât de inteligente și capabile sunt noile tehnologii, cât de simpatice și cochete sunt standurile Expowood și v-am oferit detalii neștiute și informații de specialitate.

 

În continuare, vă invităm să aflați cum a fost târgul de anul acesta din declarațiile următorilor expozanți:

 

  • Attila Palkó, reprezentant Nett Front

„Avem foarte multe uși expuse, dar trendul din 2019 constă și în a alege culoarea potrivită. Iată cum culoarea este unul dintre cele mai importante aspecte pentru că se schimbă, în fiecare an apar noi trenduri, dar ies în evidență și unele din anii anteriori. Frontul ușii este foarte important pentru că dă atmosfera și dă stilul unei camere, deci putem influența cu acest front foarte mult designul unei încăperi. Culorile închise revin la modă, mai ales griul acesta închis sau negru, iar culorile reci, ca albul, care a dominat un deceniu, sau griul rece, sunt înlocuite cu cele calde, ale pământului, precum griul colorat.

Reporter: Văd că ai aici și un colț foarte colorat, aceste fronturi mov sunt cerute?

Da, din ce în ce mai mult. Este un stil pop-art, foarte vioi. Tendința din 2019 este ca o culoare sobră, neagră sau mai închisă, să fie spartă de pete colorate, cum e papagalul în junglă.

De asemenea, la modă încă mai este frezarea pe cant și cu sisteme push, evităm astfel mânerul care poate reveni, dar într-o nuanță aurie. Dacă suntem destul de viteji să combinăm clasicul cu modernul, putem alege culori mate pe care le putem îmbina cu culori rustice. Aici avem folie, o imitație de lemn rustic cu noduri exagerat de mari, linii accentuate și forme pătrățoase. Ele se pot combina pentru a obține un efect foarte vechi, dar e bine să alegem o culoare apropiată. La cele antichizate recomandăm să fie împărțite mai multe sertare cu mai multe vitrine, iar la cele moderne suprafețele mari sunt la modă. Totul trebuie conceput în așa fel încât vei ști unde vei pune ca să păstrezi ordinea foarte bine.”

 

 

  • Florin Arnăut, reprezentant Proconsel

„Vă putem prezenta un circular de formatizat care are pânză principală de 300 și incizor. Avem cititori electronici pe bară unde, indiferent de momentul zilei, mai odihnit sau mai obosit, vei citi o cotă corectă. Vă pot arăta și cum funcționează, are două modalități de pornire. Spre exemplu, atunci când am un panou mare, pot să execut o pornire din capătul mesei. Vă mai pot prezenta o mașină de aplicat cant, echipată cu grup de prefrezare panou, apoi grup de aplicat adeziv, frezare, tăierea excesului de cant anterior și posterior, frezare cant superior și inferior, țicling de rază, țicling de răzuire adeziv și periile de lustruire.

Reporter: O puteți pune în funcțiune?

Sigur că da! După cum vedeți, iese perfect.

Reporter: Și într-un timp foarte scurt.

Are o viteză de avans de 9 m/min. Este extrem de utilă pentru producătorii de mobilier din PAL. Aplică atât pe PAL melaminat, cât și pe MDF, cant de 0,4 mm, de 2 mm, și chiar și pe blaturi de bucătărie până la o grosime de 50 mm.

Reporter: Este un utilaj scump pentru producătorii români?

Nu, însă scump/ieftin e un termen relativ în funcție de posibilitățile clientului. Pentru gama de atelier e OK la preț și se poate amortiza. Pentru programele start-up sunt bani suficienți pentru toată linia: aplicat cant, debitat, găurit.

Reporter: Ce vă întreabă cel mai des vizitatorii?

Prețul! Dar sunt interesați și de calitatea pe care o furnizează mașina în aplicarea cantului, întreabă de consumabile. Este însă o problemă cu operatorii pentru că se tot schimbă și trebuie reinstruiți. Mașinile nu greșesc.

Reporter: Vedem că ați adus în stand și alte utilaje…

Mai avem o mașină de găurit multiplu cu 21 de mandrine. Se fixează burghiele în acest dispozitiv și apoi se introduc la locul dorit. Poate găuri atât în partea frontală, cât și în cant.”

 

  • Est European Trade

„Standul Est European Trade este mic, dar cochet. Avem o mașină de aplicat cant automată, motorizată Holz-Her Auriga 1308XL, care folosește acea tehnologie specială Holz-Her pe care noi o promovăm și de care suntem foarte încântați. De asemenea, avem niște scule de mână AEG, Mirka, inclusiv Lamello și un CNC router mic BZT cu care mai târziu vom face gălăgie.

Ce e important de știut la Auriga 1308XL e că în trei minute mașina va fi gata de lucru. E un avantaj pe care îl avem cu această tehnologie „Glu Jet”. Ca și dotare, mașina este full, are toate agregatele de la prefrezare, rotunjire colțuri, țicling rază, țicling suprafață, perii, inclusiv pulverizare.

Nu este o mașină industrială, însă pentru un atelier cu puțini angajați, care vor să  facă o mobilă de calitate, este o variantă foarte bună.

Reporter: Cum este văzută această mașină de clienții români?

Este potrivită pentru atelierele mijlocii spre mari, însă aceeași tehnologie o regăsim de la cea mai mică până la cea mai mare mașină.

Reporter: Cum este piața utilajelor la acest moment?

Considerăm că, în ultimii ani, piața din România a crescut. Au fost câteva proiecte europene, aceste programe start-up unde atât noi, cei care vindem utilaje, cât și cei care produc mobilă au un avantaj, inclusiv clientul final, care-și va cumpăra o mobilă de o calitate din ce în ce mai bună. De asemenea, în afară de aceste proiecte, parcă ne-am mai dezghețat un pic de frica de leasing și credit.

Să revenim la mașină, care a început să lucreze, tocmai a tăiat cantul, l-a adezivat, rotunjește, curăță și în câteva secunde va fi gata. Ca să nu fim foarte gălăgioși, nu vom folosi exhaustarea acum, în mod normal e necesară, nu doar pentru atelier sau stand, ci inclusiv pentru piesa finală, ca să aibă o calitate optimă.

Reporter: Ce vă întreabă cel mai des clienții despre acest utilaj?

Despre dotarea mașinii și agregatele care se folosesc. Nu avem o cuvă, ci se încălzește doar atât adeziv cât este nevoie. Din acest motiv, în primul rând, mașina e gata în 3 minute, în al doilea rând, adezivul e proaspăt tot timpul, nu-și pierde din proprietățile chimice și nici culoarea nu se închide. Practic, vorbim despre un produs care oferă o dungă de adeziv invizibilă, o lipire de cea mai bună calitate. Și un alt avantaj pe care-l avem cu acest agregat de adezivare și acest brand este faptul că putem folosi adeziv poliuretanic fără să facem nicio modificare la mașină. Îl putem schimba cu adezivul natural, trecerea este rapidă, sigură și nu costă nimic în plus.”

 

  • Peter Bojor, director Romservice

„Am venit la Expowood cu ce am adus și anul trecut pentru că lumea nu s-a săturat să le prezentăm, sperăm noi: sisteme robotizate de vopsire. Avem în stand un robot de la ABB, iar pe ecran vedeți și aplicații cu roboți Fanuc. Colaborăm cu mai mulți producători de roboți și implementăm aceste sisteme de vopsire și la producătorii de mobilier. Ce am prezentat anul trecut a prins foarte bine la public, am făcut niște contracte interesante, am vândut echipamente de vopsire și clienții sunt mulțumiți – productivitatea a crescut, rebutul a scăzut, este o sumă a multor avantaje. Așadar, avem sisteme de vopsire robotizate, sisteme de vopsire manuale, pentru cei care nu-și permit un robot, și sisteme de șlefuire, paste de lustruit, dispozitive de mixat vopsea… E un târg interesant, altfel nu veneam și anul acesta.

Reporter: Cum este piața la acest moment?

Piața este ciudată. Sunt proiecte foarte mari în derulare și proiecte foarte mici. Din păcate, lipsesc acele proiecte medii. Ori se fac pe fonduri europene, ori se fac pe investiții foarte mari. Pe bani proprii este un pic mai greu, toată lumea este în așteptare de diverse programe și fonduri de finanțare care dintr-un motiv care ne scapă nouă sunt blocate sau amânate. Dar suntem optimiști, se poate.”

 

  • Sergiu Mureșan, reprezentant Festool

Reporter: Ce demonstrație faceți acum?

Sistemul de îmbinare domino cu elemenți demontabili, la cererea domnului (n.r. – un vizitator).

Reporter: De obicei, standul Festool este mereu plin de vizitatori…

Până acum n-am stat absolut deloc, mâncarea deja s-a răcit. Avem și noutăți de prezentat. În primul rând, o mașină multifuncțională oscilatoare Osc18 cu acumulator. E destul de modernă și mai deosebită față de ce e pe piață. Mulți producători au tipul acesta de mașină, dar noi avem un sistem de accesorii mult mai elaborat care ajută la obținerea unei calități superioare și la o rapiditate în lucru. De exemplu, am cuțitul pentru decupat și o talpă pe care o montez pe mașină, datorită ei am o adâncime reglabilă, o precizie și, ce e mai important, am grijă de sănătatea mea – praful produs este aspirat.

Reporter: Acesta este un produs lansat chiar la târgul nostru, nu-i așa?

Da. A apărut în luna aprilie și îl prezentăm pentru prima oară aici pentru toți clienții interesați. Bateria are o autonomie destul de mare, pentru că motorul mașinii este fără perii de cărbune, e un motor creat de Festool din anii 2005-2007: consumă energie puțină, are o putere mare, e fiabil pentru că nu are niciun fel de consumabil, niciun fel de frecare și e rezistent la praf.

Reporter: Putem s-o vedem la lucru?

Da. Am montat partea de aspirare, și acum pornesc mașina. Să vă arăt fără aspirator, să vedeți praful pe care-l produce.

Ca și alte accesorii, o să vă mai arăt niște cuțite pentru diferite tipuri de materiale, o talpă care mă ajută la adâncimi reglabile, dacă vreau să decupez parchetul, să nu intru cu cuțitul în perete. Mai avem încă un alt accesoriu simplu pentru aspirarea prafului pentru că punem accent pe aspirare – e importantă nu doar pentru sănătatea omului, dar mă ține mai mult mașina, cuțitele și nu lasă praf în mediul ambiental. Acumulatorul e de 3,1 A pe 18 V, încărcătorul e rapid, în circa 30 de minute se încarcă. Există și acumulatori mai mari, cu bluetooth, cu care mă conectez la aspirator și pornește automat. O altă noutate Festool este aspiratorul. Avem două tipuri: CT mini și CT midi (clasa M și clasa L, de 12 l, respectiv 15 l). Sunt asemănătoare din punct de vedere tehnic, diferă doar capacitatea de stocare. Cu un design modern, sunt ușor de folosit și ușor de transportat. Au butoane touch, pot fi folosite și pe mod manual, poate fi reglată viteza de aspirare. Scuturarea filtrelor se face manual, iar dacă se introduce furtunul în acest orificiu, nu mai trage, ci suflă aer. Deasupra există un capac care dacă este deschis este loc pentru furtun și cablu. De asemenea, au roți și sunt făcută pentru a putea fi transportate mai multe mașini împreună.

Un alt lucru important de știut este că la Festool, după achiziție, clientul beneficiază de niște servicii fără costuri suplimentare. Are trei ani protecție împotriva costurilor, un fel de garanție completă, inclusiv pe perii de cărbune, pe rulmenți, tot ce înseamnă consumabile, disponibilitatea pieselor de schimb cel puțin 10 ani, dacă nu găsește clientul piese pentru o mașină, noi i-o înlocuim cu una similară, disponibilitatea ca în șapte zile de la achiziție să primească banii înapoi sau să schimbe mașina dacă nu e cea potrivită pentru el și, cel mai important, avem asigurare anti-furt. Dacă se fură vreo mașină din atelier, autoturism sau de pe șantier, conform procesului-verbal de la poliție, clientul mai plătește o sumă fixă: 450 lei + TVA și Festool îi dă una nouă. Timp de trei ani, toate aceste servicii  sunt valabile.

Reporter: Care este prețul acestui aspirator?

Oricine poate să solicite catalogul 2019. Avem 22 de distribuitori Festool în România și ei au diverse oferte. Spre exemplu, prețul acestui aspirator este 2.086 lei fără TVA, iar pe perioada târgului oferim gratuit o telecomandă bluetooth, practic, o brățară montată pe furtun de unde se poate porni oricând aspiratorul.”

„La Expowood avem 10-15% discount și ne putem lungi cu această ofertă o săptămână, chiar două după târg”, a completat și Gheorghe Gabriel,  reprezentant Andoker Brașov, importator Festool.

 

În numărul viitor al revistei Intarzia veți citi și alte interviuri de la standuri cu expozanții, ce au fost transmise LIVE pe Facebook. Până atunci, pentru imagini și filmulețe de la ediția Expowood Ateliere 2019, vă invităm la un tur virtual pe www.expowood.ro. Mai multe impresii găsiți și pe Facebook, https://www.facebook.com/expowood.ro/, pe www.intarzia.ro sau pe canalul nostru de Youtube, Expowood Brașov.

 

Articol de Alexandra Irimiea

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!