Edu-profElevii, față în față cu noile tehnologii de prelucrarea lemnului

Lecție practică de prelucrarea lemnului, la Expwood 2019, pentru elevii Liceului Tehnologic Silvic „dr.N.Rucăreanu“ din Brașov! Dacă utilajele moderne lipsesc cu desăvârșire în școlile de specialitate, vin elevii la expoziții ca să fie la curent cu ultimele noutăți din domeniu și să testeze noile tehnologii.
Intarzia & Castor23.07.2019949 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2019/07/Studenti.jpg

 

 

Lecție practică de prelucrarea lemnului, la Expwood Ateliere 2019, pentru elevii Liceului Tehnologic Silvic „dr.N.Rucăreanu“ din Brașov! Dacă utilajele moderne lipsesc cu desăvârșire în școlile de specialitate, vin elevii la expoziții ca să fie la curent cu ultimele noutăți din domeniu și să testeze noile tehnologii.

 

Când ai intrat ultima oară într-un atelier de prelucrarea lemnului din școlile românești de profil? Te simți ca într-un muzeu, în niciun caz ca într-o unitate specializată unde tinerii ucenici au posibilitatea să învețe o meserie frumoasă. Ei bine, lucrurile astea nu sunt deloc secrete. Sunt știute de noi toți: ingineri, proiectanți, antreprenori, guvernanți, părinți, copii sau simpli oameni de rând.

Dar totuși elevii au nevoie să vadă modul actual de lucru, nu cel de acum zeci de ani. Cum să iubească meseria asta dacă nu știu cum se lucrează în fabrici? Cum să facă față tinerii absolvenți cerințelor de la un post de muncă dacă ei încă trag la rindea? Și atunci, care e soluția? În continuare, școlile nu au buget de utilaje moderne și nici guvernanții nu se înghesuie să le ofere condiții. Așa că profesorii profită de expozițiile de specialitate și … îi aduc pe elevi în mijlocul lor, dacă altfel nu se poate!

 

O clasă de elevi de-a X-a de la Liceul Tehnologic Silvic „dr.N.Rucăreanu“ din Brașov au venit special la Expowood să vadă ultimele noutăți tehnologice

 

Și uite așa vine muntele la Mohamed

Gheorghe Tiseanu Opriș și Costina Gheorghe, doi profesori de la Liceul Tehnologic Silvic „dr.N.Rucăreanu“ din Brașov, fac asta în fiecare an. Organizează clase diferite de elevi și îi aduc la Expowood în zilele de târg ca să vadă cu ochii lor cum se lucrează în prezent. Să înțeleagă mai bine meseria pentru care se pregătesc.

„Am adus o clasă de 25 de elevi la EXPOWOOD în primul rând ca să vadă noutățile în domeniu: imprimarea 3D și modalitățile de îmbinare a elementelor de lemn, cele mai moderne“, a declarat, pentru revista Intarzia, Gheorghe Tiseanu Opriș, profesor la Liceul Tehnologic Silvic „dr.N.Rucăreanu“ din Brașov.

Alături de el a fost și Costina Gheorghe, profesor de prelucrarea lemnului la același liceu. „În fiecare an venim la Expowood pentru a afla noutățile din domeniu și pentru a ne întâlni cu tot ce este frumos și modern.

Am urmărit cu atenție o prezentare cu imprimante 3D, au văzut îmbinarea coadă de rândunică, iar elevii au și testat niște scule pentru că fac lucrul acesta la orele de practică. Li s-a părut foarte interesantă vizita pentru că au avut ocazia să vădă utilaje moderne“, a declarat și doamna profesor. Așadar, elevii au fost încântați să vadă cum se lucrează cu unelte și utilaje de ultimă generație. „Noi la școală încă nu avem așa ceva, dar încercăm să-i facem să înțeleagă cum se lucrează în prezent, în condițiile de astăzi“, adaugă Opriș. Dar oare mai sunt elevii pasionați de lucrul cu lemnul?, ne întrebăm noi, având în vedere că sunt alte domenii unde se câștigă mai mulți bani, mai ușor. „Da, sunt mulți care iubesc lemnul ca material. E adevărat că o parte din ei sunt mai puțin interesați, dar încercăm să-i facem să iubească meseria asta!“, ne răspunde profesorul.

 

 

DE LA CATEDRĂ, prof. Gheorghe Tiseanu Opriș:

Cu ce probleme se confruntă învățământul silvic, la acest moment, în România și care ar fi soluția?

„Problemele sunt cele care țin de schimbarea programei școlare din 2 în 2 ani, dar și din punct de vedere al dotărilor, lipsa de resurse financiare poate fi o problemă pentru că nu poți să aduci astfel de utilaje la școală. Atunci aducem noi elevii aici să le vadă. Venim în fiecare an la Expowood.

 

Sunt elevii receptivi?

Da, vor să vină să vadă. La prima vedere pare că nu-i interesează, dar pe măsură ce intră în expoziție și văd și una, și alta, încep să fie din ce în ce mai interesați.“

 

DIN BANCĂ, Bogdan Oprea, 16 ani:

De ce ai venit la EXPOWOOD și ce impresie ți-a făcut?

Este prima dată când vin la acest târg. Am fost și ieri și mi-a plăcut. Expowood mi-a lăsat o impresie bună. Mi s-au părut interesante toate prezentările care au avut loc astăzi, am văzut utilajele și funcționarea lor și s-au făcut demonstrații utile.

 

De ce ai ales meseria asta?

Îmi place să lucrez în lemn! De multe ori stau acasă și lucrez diferite figurine sau obiecte, cu traforajul sau rindeaua. Mi-aș dori ca pe viitor să fac mobilă la comandă, din lemn masiv.

 

 

Articol de Alexandra Irimiea

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!