Edu-profEmbosarea lemnului – o tehnică de ornamentare a mobilierului

Studiile de caz abordate în laboratorul de restaurare al Facultății de Ingineria Lemnului sunt deseori provocări și îndemn la studiu cu privire la tehnicile de realizare a mobilierului de-a lungul timpului.
Intarzia & Castor22.05.20205147 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2020/05/Sezut-scaun_-lemn-embosat.jpg

 

Studiile de caz abordate în laboratorul de restaurare al Facultății de Ingineria Lemnului sunt deseori provocări și îndemn la studiu cu privire la tehnicile de realizare a mobilierului de-a lungul timpului. În cazuistica abordată, am întâlnit o multitudine de obiecte ornamentate cu forme în relief: șezuturi și spătare de scaune, tăblii de uși pentru dulapuri sau comode și alte elemente decorative. Materialele imprimate sunt diverse: metal, hârtie/carton, piele, textile.

Tăblie ușă dulap embosată

 

Tehnica de prelucrare specifică este ornamentarea în relief prin deformarea lemnului în matrițe. Această tehnică este cunoscută sub denumirea de embosare, termen folosit mai ales în alte industrii pentru ornamentarea unor materiale precum: metal, hârtie, piele.

Tehnicile de embosare a metalului sunt cunoscute încă din sec. al XVI-lea. Mai târziu, în sec. al XVIII-lea, tehnica de embosare a evoluat. Astfel că metalele erau mai întâi embosate și ulterior înnobilate cu foițe din metale prețioase de tip aur, argint. Mult mai cunoscută este tehnica de embosare a hârtiei, care a evoluat în sec. XIX-lea, mai ales în Anglia, Franța și America.

Spătar scaun-carton embosat

Utilizarea pielii imprimate ca șezut sau spătar de scaune este cunoscută încă din sec. XVI-XVII, când  tapițeria a renăscut în Spania și Franța. Tot atunci, în Anglia apare o imitație de piele obținută din straturi de hârtie presată, imprimată și ulterior vopsită. 

Spătar scaun-piele embosată

În ceea ce privește embosarea lemnului, ca tehnică de ornamentare a mobilierului, aceasta a apărut ca alternativă la sculptarea manuală, cu rezultate imediate. Cum mobila ornamentată era un indicator al statutului social al proprietarului, iar cererea era din ce în ce mai mare în sec. al XIX-lea,  metoda a avut un real succes, chiar dacă acest lucru a însemnat o reducere a forței de muncă. Sunt menționate însă și dezavantajele modernizării și tehnologizării, precum formele repetitive după șablon, reglarea greoaie a mașinilor și scăderea valorii de piață a mobilierului.

Tăblie ușă dulap embosată

În sec. XX s-au dezvoltat prese speciale pentru embosarea lemnului. Tehnica de lucru utilizată la lemn constă în presarea la cald a unui element din lemn într-o formă sau cu o matriță metalică în care este prelucrat negativul reliefului pe care dorim să-l imprimăm prin deformare plastică a lemnului. Instalațiile sunt de tipul preselor monoetajate, prevăzute cu sisteme de reglare a presiunii și temperaturii. În această tehnică, de o importanță deosebită sunt: proprietățile elasto-plastice ale speciei lemnoase, umiditatea lemnului, înălțimea reliefului,  parametrii de lucru ai presei, calitatea prelucrării suprafețelor.

Șezut scaun-lemn ambosat

În imaginile  prezentate sunt ilustrate câteva detalii de lemn și alte materiale ornamentate prin tehnica embosării, întâlnite la moblierul restaurat în laboratorul nostru de-a lungul anilor.

 

 

Material realizat de: șef lucr. dr. ing. Emanuela Beldean

Surse de documentare:

The Encyclopedia of Ephemera: A Guide to the Fragmentary,

A Short History of Technology from the Earliest Times to A.D. 1900

https://www.britannica.com/art/embossing

Mobila stil, Ed. Tehnică 1993(Cismaru I. ș.a)

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!