EvenimenteEtnovember 2019 – un proiect realizat de FIL

Festivalul Etnovember este un proiect cultural al Universității Transilvania din Brașov, depus anual în competiția de proiecte lansată de Primăria Municipiului Brașov.
Intarzia & Castor31.10.20197213 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2019/10/borito-4.jpg

 

În acest an proiectul s-a situat pe primul loc ca punctaj final, astfel încât este finanțat de Primărie și cofinanțat de Universitate.
Organizatorii celei de-a XXII-a ediții a festivalului prin manifestările culturale pe care le lansează și în acest an doresc să-și exprime încrederea fermă în capacitățile creatoare ale omului, precum și intenția de a le face cunoscute și apreciate. A pune a laolaltă artele și îndemînările manuale, tradițiile creative, așezarea marilor creatori contemporani alături de tinerii debutanți, încurajarea exprimării personale, afirmarea mozaicului etnic unic al Brașovului – toate acestea se reunesc în tentativa de a suprapune dorința de frumos peste cea de a aduce bucurie. Astfel oamenii, fie ei creatori sau spectatori, sunt împreună, încep să comunice, să se asculte și să se înțeleagă. Această comunicare este cu adevărat rostul real al structurii festivalului pe care îl oferim.
Mulțumim din toată inima tuturor instituțiilor și comunităților partenere în acest proiect, care dau valoare și culoare evenimentelor pregătite. Apreciem și ne bucurăm de sprijinul sponsorilor care sunt alături de noi în aceste zile.
Festivalul Etnovember a fost de la bun început un vector de semnificare a rolului cultural al universității în comunitate, prin implicarea profesorilor și studenților în evenimente modelate spre a o proiecta în comunitate pe calea culturii.
Etnovember este un festival unic în Europa, nicăieri nu s-a găsit un grup de studenți suficient de puternic încît să fie capabil să ofere unei comunități urbane de anvergura Brașovului o suită de evenimente de această natură și având anume aceste finalități.
Toată lumea întreabă cum este posibil ca în contextul individualizării care predomină în viața studențească contemporană, să se configureze această ofertă culturală. Așa cum înaintașii noștri se prevalau de integritatea credințelor și valorilor lor, credem cu fermitate în faptul că studenții noștri iși afirmă cu modestie și bună credință valori la fel de importante, cum sunt admirația față de forța creației, respectul față de tradiție și o mare încredere în oameni.
Festivalul este o creație a unui grup entuziast de personalități artistice care  s-au constituit inițial în jurul Mediatecii Norbert Detaeye. Aceasta, recunoscută în mediile muzicale, de design și arhitectură din țară și din străinătate, atât prin colecția de design Modern Classics care ilustrează marile etape ale designului secolelor XX și XXI, cât și prin marile colecții de muzică și filme.
Echipa belgiană, implicată din anul 1990 în proiectul Mediatecii și apoi din 1998 în cel al festivalului Etnovember, este o prezență stimulatoare: de treizeci de ani este alături de noi susținând crearea și consolidarea unor valori culturale.  Anul acesta avem privilegiul de a-l avea printre noi pe cunoscutul muzician Norbert Detaeye, Cetățean de Onoare al Brașovului, care va susține un concert deosebit, pe care îl așteptăm cu drag și respect.

 

ECHIPA DE STUDENȚI ȘI PREGĂTIREA FESTIVALULUI 

Motto: Orice generează sau sporește fericirea sau o anumită componentă a acesteia, ar trebui făcut;orice distruge sau pune piedică fericirii sau accentuează nefericirea nu ar trebui făcut. (Aristotel, Retorica)

Festivalul Etnovember este realizat , structurat și animat de studenții Facultății de Ingineria Lemnului. O facultate mică, unde relațiile între studenți și dintre studenți și profesori sunt mai directe, mai prietenoase și mai țintite spre dezvoltarea personalității studentului, nu numai către evoluția sa în plan profesional. Este prin urmare un mediu propice realizării unui proiect cultural mai degrabă informal, așa cum este Etnovember.
Profesorii lor Alin Olărescu, Ioan Muscu, Biborka Bartha și Marina Cionca știu să promoveze spiritul de inițiativă, spiritul de echipă,  ingeniozitatea, judecata de valoare și creativitatea acestor tineri.
Studenții care alcătuiesc echipa sunt harnici, plini de idei, capabili de efort prelungit, veseli, plini de bunăvoință și talentați. Credem că au înțeles repede sensul citatului aristotelic de mai sus. Nu, nu este vorba neapărat despre faptul că munca face pe om fericit, ci sensul corect al trimiterii la dascălul lui Alexandru cel Mare este că în această echipă la finalul muncii intense nu rămâne nimeni care să nu fie fericit, ba chiar euforic, la gândul lucrului bine făcut care a bucurat pe mulți oamenii. Aristotel, undeva în cerurile filosofilor, se bucură și el, la fel ca și profesorii acestor tineri generoși și simpatici. Este momentul să le mulțumim!

ECHIPA ETNOVEMBER 2019. Studenții organizatori:

PARTENERI INTERNI:

  • Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Litere
  • Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Muzică
  • Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov
  • Mediateca Norbert Detaeye

 

PARTENERI:

-New Design University St. Pölten, Austria
-Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București
-Fundaţia PRO PATRIMONIO
-Universitatea Tehnică a Moldovei, Chișinău. Departamentul de Design Industrial și de Produs
-Muzeul Județean de Istorie Braşov
-Liceul de Arte Plastice Hans Mattis Teutsch Brașov
-Asociaţia Copiii de Cristal Brașov
-Asociația Producătorilor de Mobilă din România – APMR
-Asociația Musashino Japonia, Brașov
-Comunitatea Elenă din Brașov
-Comunitatea Evreilor din Brașov
-Asociația Brassói Lapok
-Centrul de Echitație Diana din Râșnov

 

PARTENERI MEDIA:

-Televiziunea Română
-Radioteleviziunea Transilvania Brașov
-Radio Brașov
-Trustul de presă MIX
-Monitorul Expres
-Brassói Lapok
-Allgemeine Deutsche Zeitung
-Zile și Nopți
Revista Intarzia
-Revista Mobila
-Radio România Cultural

www.iubescbrasovul.ro
www.brasovtravelguide.ro
www.brasov.ro
www.lapasprinbrasov.ro

 

SPONSOR PRINCIPAL: Kronospan

SPONSORI:

-DSV Global Transport and Logistics Belgium
-DEXION Storage Solutions
-Dacorom International

 

Grafica: dr.arh. Biborka Bartha
Designer coordonator expoziții: dr.designer Ioan Muscu
Lay-out materiale promo: Antónia Czika
Decoruri și atmosferă: Studenții Facultății de Ingineria Lemnului
Sound: LANGER Studio, Sf. Gheorghe
AP Studio, Brașov

 

 

 

 

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!