Edu-profEtnovember e despre voluntariat și studenții implicați în organizare

Etnovember are un caracter cu totul special față de alte festivaluri culturale, de asemenea amploare. El este organizat în principal de studenți, sub îndrumarea a trei profesori și cu sprijinul câtorva colaboratori
Intarzia & Castor15.10.201917326 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2019/10/Studenti-voluntari.jpg

 

Au reușit să facă totul în câteva întâlniri la facultate plus o săptămână de muncă intensă, cu peste 10 ore de lucru efectiv pe zi.

De ce ești voluntar Etnovember?

Adi Marian Brumă, student în anul IV, voluntar de patru ani: „Având în vedere că sunt cu colegii și aveam timp liber, am zis să încerc. Anul trecut am și lucrat, dar asta nu m-a oprit. Mă gândeam să vin aici și la Master și să continui să fiu voluntar Etnovember.
Ionela Gabriela Leonte, studentă în anul II, primul an de voluntariat: Anul trecut nu am putut să particip, dar acum m-a prins vraja acestui eveniment,. Și colegii m-au îndemnat, mi-au spus că va fi foarte creativ și că mă va ajuta pe plan personal. Am zis să încerc și a meritat din plin!Îmi place foarte mult și o să mai particip.
Ana Maria Angelescu, studentă în anul IV, primul an de voluntariat: În primii ani n-am putut participa, dar am vrut foarte tare să mă implic în acest festival și regret că nu am fost și în ceilalți ani. Voi continua să vin ca voluntar și când voi fi la masterat pentru că îmi place foarte mult.
Georgiana Purcaru, studentă în anul IV, voluntar de patru ani: Pe lângă toate lucrurile care se văd, voluntariatul, munca, nopțile târzii de stat aici, sunt prieteniile care se leagă, distracția și pauzele în care ne distrăm. În fiecare an mai descoperim o nouă prostioară de care ne aducem aminte. Suntem o mare familie. Dacă voi rămâne la Brașov voi veni în continuare ca voluntar Etnovember pentru că e în sufletul meu.
Bogdan Măcelar, student în anul IV, voluntar de patru ani:Inițial am fost reticent. Nu mă gândeam că o să-mi placă atât de mult, până când mi-au spus câțiva colegi că aici se desenează, iar eu, fiind pasionat de asta, am venit și am făcut primul afiș. Mi-a plăcut foarte mult echipa, atmosfera,am văzut ce se întâmplă și m-a determinat să vin în fiecare an. Termin facultatea, mă duc la master, nu știu încă unde exact, dar garantat voi reveni cu drag la Etnovember.E o parte din sufletul meu! Anul acesta, având și licența, fiind și cu munca, mă gândeam să renunț, dar am ales să vin, cel puțin în ultima săptămână, să-i ajut să monteze, să fie totul OK. Însă mi-era rușine să particip la eveniment, dar n-am rezistat și colegii mi-au zis să vin pentru că sunt din echipa Etnovember.
Elena Roxana Drăgoi, studentă în anul II, voluntar de doi ani: Auzind că este un eveniment care se organizează în grup și că participă mai mulți studenți de la facultate, am zis că vreau să văd cum este. Mă bucur că am ales să fiu voluntar! O să vin mereu, chiar dacă o să termin facultatea!
Ioana Ispas, studentă in anul II, voluntar de doi ani: M-a motivat faptul că e o activitate extrașcolară, la care participăm de bunăvoie și reprezintă ceva în plus pentru noi, personal. Totodată, am ocazia să leg noi prietenii cu colegi mai mari cu care altfel, pe holurile facultății, nu m-aș fi cunoscut. Îmi place tot conceptul, tot proiectul, știu de el dinainte să intru la facultate și am vrut să fac parte din ceva mai important ca mine.
Elena Tănasie, studentă în anul III, voluntar de trei ani:Îmi place tot ce am făcut. Îmi place întreaga idee, îmi plac profesorii care se implică foarte mult și ne ajută ori de câte ori avem nevoie, ne ghidează și sunt mereu acolo, ne sprijină, ne motivează să nu ne dăm bătuți, mai ales în ultimele zile când se adună oboseală. Facem asta din plăcere și nu suntem obligați să venim. Cu siguranță voi participa și pe viitor.
Andrei Șneapotă, student în anul II,primul an de voluntariat: A fost o experiență foarte frumoasă datorită colegilor și tuturor celor implicați. Cu siguranță voi mai veni.
Oana Maria Petre, studentă în anul IV, voluntar de patru ani: M-a motivat să vin la Etnovember în primul rând echipa. Mi-au plăcut oamenii de aici, sunt foarte uniți și comunicativi. Aici ai acel sentiment că ești ca acasă, într-o familie.
Lucian Șipoș, student în anul II, primul an de voluntariat: E foarte interesant Etnovember! Voiam să vin și anul trecut, dar n-am mai reușit, însă mă bucur că am putut acum. Îmi place echipa, profesorii, atitudinea tuturor, e foarte frumos.

etnovember-2018

 

Cum s-a schimbat Etnovember?

Adi Marian Brumă: Având în vedere că voluntarii se tot schimbă, în fiecare an sunt noi studenți, legăm alte prietenii. Etnovember merge spre tot mai sus.
Georgiana Purcaru:Niciodată nu-i la fel. Poți să te gândești că vor fi aceleași expoziții foto sau de scaune, dar în fiecare an sunt diversificate și nu poți să știi la ce să te aștepți. Tot timpul e ceva nou!
Bogdan Măcelar: În primă fază s-a schimbat foarte mult echipa, mereu alți studenți – unii vin, alții pleacă. Apoi, se schimbă expozițiile, rareori se întâmplă să ai aceeași expoziție ca să știi cum s-o remontezi. Practic, se schimbă totul. Și se schimbă spiritul, e din ce în ce mai viu. Etnovember e o continuă schimbare, dar în bine.
Elena Roxana Drăgoi: Etnovember a fost mai complex anul acesta, cu expoziții mult mai multe. Totodată, am simțit că am fost mai organizați.
Elena Tănasie: Teoretic, majoritatea lucrurilor au rămas la fel. Da, sunt oameni noi, dar la fel de entuziasmați și de harnici, dornici de a face voluntariat și de a face lucruri creative.
Oana Maria Petre: S-a mărit echipa, suntem din ce în ce mai mulți.

etnovember-2018

 

Concret, ce ai făcut ca voluntar la Etnovember? 

Adi Marian Brumă: Am ajutat la montarea expozițiilor, am înșurubat, am cărat panouri, plăci, am lipit afișe, postere, tot felul de activități. Luni am adus toate materialele, plăci, tot ce ne-a trebuit pentru panouri, am făcut structurile, apoi în fiecare zi am lucrat peste 10 ore pentru a aranja toate expozițiile.
Ionela Gabriela Leonte: Am avut de lucru și înainte de această săptămână pentru că a trebuit să strângem toate aceste expoziții la un loc. Eu m-am ocupat de două expoziții foarte importante, din primele alveole de la intrare. Am participat la un workshop pe vară și acolo se poate vedea munca noastră. Eu am organizat și am structurat expoziția, cu ajutorul domnului Muscu, el și-a spus cuvântul final.
Ana Maria Angelescu: Am început cu punerea tablourilor în expoziția din auditoriu, am făcut rame, am aranjat fotografii, am dat găuri, am cărat lucruri, am tăiat cartoane, am făcut de toate. În ultima săptămână veneam la 10 dimineața de plăcere și plecam la 9 seara.
Ioana Ispas: N-am aici niciun exponat, dar am măsurat cu ruleta, cu rigla, am trasat semne, am lipit postere, am aranjat exponate, am lucrat la o expoziție cu căciulițe și fulare din lână – am făcut conurile pe care sunt aranjate exponatele. Personal, mi-am calculat că am lucrat 54 de ore. A fost obositor, mai ales când ne-am mutat cu toate expozițiile de pe colină aici, în aulă, și a început munca grea cu adevărat. Domnul Muscu, care ne coordonează, este expert în ceea ce face, e perfecționist, dorește ca totul să fie aliniat la milimetru. A fost greu și obositor. Azi-noapte am stat până noaptea târziu ca să fie totul bine.
Andrei Șneapotă: Îmi place să stau în atelier și să creez lucruri, de aceea pentru Etnovember am făcut ramele și o barcă pentru piesa de teatru. Am lucrat, bineînțeles, în echipă și s-au adunat zeci de ore pentru fiecare membru al echipei.
Oana Maria Petre: Am lucrat la tot – am măsurat, am lipit, am pus expozițiile. Am făcut de toate.
Lucian Șipoș: Am asamblat panouri, am măsurat poze, cartoane, am lipit. 

etnovember-2018

 

Ce ai învățat aici, la Etnovember și nu ai putea învăța din altă parte?

Adi Marian Brumă:De învățat sunt multe. Niciodată nu le știi pe toate. Am învățat să lucrez în echipă!Dacă în facultate e fiecare pentru el, aici lucrul împreună cu ceilalți e esențial.
Ionela Gabriela Leonte:Munca în echipă și cum este să ai presiune pusă pe umeri într-un timp scurt. Am învățat să ne înțelegem chiar și atunci când nu se mai putea, când eram la limită. Am învățat să fim uniți și să avem încredere unul într-altul. Am devenit o familie.
Ana Maria Angelescu: Aici, la Etnovember, înveți cum să vorbești cu oamenii, cum să abordezi situația – chiar dacă nu ești pe aceeași lungime de undă, ajungi la un compromis pentru că faci ceva care e mai mare decât voi și asta vă leagă. Mi-a plăcut că toată lumea a dat dovadă de bunăvoință, de a se înțelege cu toată lumea și fiecare a făcut de toate.
Georgiana Purcaru:Am învățat să fac dublu scotch cu scotch normal, să pun fotografiile milimetric, să fac aranjamente de fotografii astfel încât spațiul să fie cât mai plăcut oamenilor care vin.
Bogdan Măcelar: Să rulez scotch (glumește). Să mă organizez pe mine, mai întâi, să știu să îmi delimitez foarte bine timpul, să mă detașez de restul și să mă implic aici, altfel nu reușești să duci la bun sfârșit expoziția.
Anul trecut a trebuit să stau șef coordonator la una din expoziții, mai montând-o în altă parte, la un alt vernisaj mi-a fost la îndemână, puteam să fac o prezentare amplă pe subiect.
Elena Roxana Drăgoi: Am lipit, am măsurat, am montat diferite expoziții, dar mai presus de toate am învățat să lucrez în echipă.
Ioana Ispas:Cel mai important lucru și la care nu mă așteptam este că am învățat să lucrez cu adevărat în echipă. Nu ca în liceu, când făceam câte-un proiect în echipă și unul muncea, iar ceilalți stăteau degeaba.Aici am fost organizați pe grupuri de lucru, în funcție de sarcinile pe care le-am avut și, mai mult decât atât, a trebuit să ne organizăm între noi, să ne delegăm anumite sarcini: eu trag semne, tu tai cu cutter-ul, eu fac scociul, tu lipești. Mi-am dezvoltat niște abilități practice și am învățat să lucrez mai repede. Nu e atât de ușor pe cât pare să lipești un poster pe un panou. Voi veni până termin facultatea, inclusiv când voi fi la master, iar dacă voi rămâne în Brașov, vreau să particip cât mai mult cu putință.
Elena Tănasie: Facem o grămadă de lucruri interesante și noi. Am învățat că fiecare milimetru contează, mai ales în expozițiile de fotografii și pictură, unde trebuie să fie aranjate ca lumea, ca să dea bine nu doar ochiului privitorului, ci și ca noi să ne simțim bine cu ce am făcut. Am învățat că foarte mult contează lucrul în echipă, iar comunicarea este cea mai importantă și stă la baza acestui festival. Ne înțelegem foarte și am făcut niște legături mai speciale, e o relație frumoasă care s-a format între noi.
Andrei Șneapotă: În primul rând cum să te comporți cu oamenii și cum să nu ne certăm între noi. Au fost și momente tensionate, după 10 ore de lucru…
Lucian Șipoș: Ceea ce nu înveți când ești singur. Aici ești în echipă și te ajuți unul pe altul. 

etnovember-2018

 

Ce are special Etnovember? 

Adi Marian Brumă:Etnovember lucrează foarte mult cu studenții și e realizat în mare parte cu studenți. Practic, tot greul e pe ei. Dar noi ne bucurăm și sperăm că ne iese bine de fiecare dată.
Andrei Șneapotă: Toți oamenii sunt prieteni între ei, chiar dacă nu se cunosc.

Toate-s vechi și nouă-s toate la Etnovember, vorba poetului. Acest festival reușește să îmbine cu suflet și pasiune, ca într-un tango, tradiția și modernul. Iar un lucru care nu se va schimba niciodată este prezentarea unui nou scaun pentru a completa, an de an, colecția de design Modern Classics din UTBv. Aceasta este patronată de delegația belgiană, reprezentată în 218 de Jacky Wielandts și Johan de Grande. Așadar, la finalul primei zile, scaunul Grand Prix Chair, o capodoperă a designului european contemporan a fost testat și admirat, în aplauzele tuturor celor prezenți.

“Etnovember e despre voluntariat și studenții implicați în organizare”

 

 

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!