Edu-profExpoziţie de restaurare la FIL – ediţia a XIV-a

Facultatea de Ingineria Lemnului a găzduit cea de-a XIV-a expoziţie anuală de restaurare, al cărei vernisaj a avut loc joi, 18 aprilie 2019, în holul L al facultăţii.
Intarzia & Castor25.06.2019755 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2019/06/Grup-de-restauratori.jpg

 

Aceasta a fost intitulată „14 ani – Buletin de restaurator” şi a dorit să simbolizeze trecerea către o perioadă de maturitate în organizarea acestui eveniment în facultate, dar şi confirmarea faptului că studenţii noştri se pregătesc şi reuşesc să dovedească pasiune şi răbdare pentru munca de restaurator.

Proiectele practice proprii, realizate în cadrul disciplinei Restaurarea mobilei, au fost expuse de studenţii anului IV IDPFL într-un mod inspirat şi inedit. Diversitatea obiectelor, preponderent piese de mobilier, dar şi obiecte decorativ-funcționale de tip rame, realizate și decorate prin tehnici diferite, ferestre, alte obiecte din lemn: de la obiecte ţărăneşti la obiecte din lemn policrom, a încântat prin stil, provenienţă sau datare. A fost din nou o întâlnire cu primăvara şi o bună ocazie de a promova activitatea şi rezultatele din facultate.

Studiile de caz abordate nu au fost deloc facile. Cele mai multe obiecte au avut probleme grave de deteriorare a furnirului, altele au avut un atac biologic masiv (insecte active sau putregai evident), lipsă de material, straturi neoriginale de finisaj. Alte obiecte au prezentat doar mizerie ancrasată, fără alte deteriorări. Tocmai de aceea, unii dintre studenţi au acordat un timp suplimentar restaurării, în funcţie de complexitatea obiectului.

Drept răsplată, fiecare dintre restauratori a primit, în mod simbolic, un buletin de restaurator, emis de Clubul de Restaurare Antique IL. Unii dintre studenţi sunt chiar membri fondatori ai acestui club din facultate şi au participat activ în 2015 la amenajarea laboratorului de Restaurare a mobilei, prin intermediul proiectului „Facultatea mea”. De asemenea, ei au fost şi protagonişti ai acţiunilor multiple şi diverse de voluntariat întreprinse de-a lungul anilor, pentru conservarea patrimoniului din lemn.

Expoziţia de restaurare a fost şi cadrul festiv pentru decernarea premiilor Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice Studenţeşti, în aceeaşi zi.

Le suntem recunoscători studenţilor şi masteranzilor pentru munca dedicată, fără de care aceste întâlniri-eveniment nu ar putea avea loc. Preocuparea lor pentru dezvoltarea personală şi bucuria redescoperirii unui obiect care, altfel, nu ar fi avut nicio şansă, sunt imbolduri care ne determină să ducem mai departe această tradiţie.

Expoziţia va fi deschisă pentru vizitatori până în data de 5 iulie 2019. Aşteptăm cu nerăbdare ediţiile viitoare şi provocările încă necunoscute.

 

Şef lucr. dr. ing. Emanuela Beldean, Prof. dr. ch. Maria Cristina Timar

 

 

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!