DesigntrendIdei de amenajare în stil high-tech

Stilul  high-tech este specific modernismului care pune accentul pe dinamism şi pe modul în care elemente industriale, de înaltă tehnologie influenţează, în mod pozitiv, activitatea casnică.
Intarzia & Castor03.12.20181198 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2018/12/Foto1_imgarcade.com_.jpg

Un interior în acest stil este auster, extrem de funcţional, cu linii drepte, simple, accentuate, ȋn care accentul nu cade pe simetrie. Baza ideilor de proiectare sunt funcţionalitatea şi soluţiile tehnice moderne.

www.moldconstruct.org

 

Materialele utilizate în încăperile amenajate în stil high-tech sunt metalul, sticla, oţelul, plasticul, oglinda, care au rolul de a spori ideea de noutate şi tehnologie şi lemnul care rupe senzaţia de rigiditate.

Acest stil este recomandat pentru locuinţe cu camere spaţioase, luminoase. Pentru separarea spaţiilor se utilizează panouri de sticlă sau corpuri de mobilier cât mai simple, din punct de vedere al designului. Toate acestea trebuie îmbinate armonios cu aparate casnice cu tehnologie de ultima oră.

www.blog.casa.it

 

Mobilierul high-tech este definit prin forme geometrice, linii drepte şi materiale moderne (sticlă colorată, policarbonat, lemn, metal cromat, acril, oglindă, tapiţerie din piele) folosite la realizarea lui şi finisaje mate în combinaţie cu cele lucioase. Mânerele sunt ascunse pentru a nu rupe regula suprafeţelor plane. Ansamblurile de mobilier au de obicei, o singură culoare care este în contrast cu nuanţa pereţilor camerei sau două culori contrastante, care se completează reciproc foarte bine. Mesele din mobilierul de stil high-tech trebuie să fie rotunde sau pătrate, neapărat din sticlă, scaunele cu spătar şi picioare metalice sau nichelate. Canapelele şi fotoliile joase, de obicei cu dimensiuni foarte mari creează dinamism în spaţiile mari.  Trebuie să aibă unghiuri drepte, picioare din metal cromat şi să fie tapiţate cu stofe de o singură culoare. Unele modele de canapele au şi cotiere din metal cromat. Aparatele tehnice moderne (TV, sisteme audio, home cinema, etc.) fac şi ele parte din decoraţie, fiind elemente de amenajare interioară care trebuie să fie în armonie cu interiorul.

În general, toate piesele de mobilier trebuie să aibă o formă cât mai neobişnuită.

Pentru decorarea ferestrelor în stil high-tech, este recomandabil utilizarea jaluzelelor orizontale ori verticale sau storuri şi asortate cu draperii monocromatice de densitate medie. Covoarele trebuie să fie de o singură culoare, preferabil cu fire lungi. Pereţile pot fi din beton şlefuit, din cărămidă netencuită sau, dacă este vopsită să fie dreaptă şi netedă, zugrăvită cu nuanţe deschise (alb, bej, gri deschis, nisip). Se decorează cu  fotografii abstracte în culori alb-negru, de mari dimensiuni, în rame metalice. Se exclude utilizarea de orice fel de tapet. Pentru placarea pardoselii, de obicei, se utilizează plăci de marmură.                                                                                       
Lumina este, de asemenea, foarte importantă, deoarece influenţează culorile, formele şi întreaga atmosferă. Pentru iluminare se folosesc spoturi încastrate, corpuri de iluminat cu forme atipice, asimetrice, neconvenţionale, cu becuri halogen sau led. Aceste elemente intensifică eleganţa ambientului.

Un acvariu de mari dimensiuni s-ar încadra perfect într-o casă decorată în acest stil.

 

Casa inteligentă

Casa inteligentă însemnă că locuinţa „gândeşte”. Scopul principal a unei astfel de locuinţe este funcţionarea sa cât mai confortabilă, economică şi securizantă.

 

Prin instalarea unei reţele de comunicaţie se pot comanda, prin soluţii complexe, inteligente, sisteme de alarmă, sisteme pentru camerele de supraveghere, iluminarea locuinţei, temperatura ambientală, sistemul audio, home cinema, interfon, jaluzele, uşa garajului, stropirea plantelor din grădină, sauna, jacuzzi şi alte dispozitive pentru confort. Aceste funcţii poate fi gestionate prin telecomandă sau prin folosirea unor aplicaţii de pe tabletă sau smartphone chiar şi de la distanţă, cu ajutorul internetului.

Cu toate acestea, chiar dacă o casă inteligentă pare locuinţa ideală, are şi anumite dezavantaje. Persoanele care locuiesc în astfel de case sunt expuse în continuu la radiaţii şi la un puternic câmp magnetic, iar controlarea de la o anumită distanţă a unor elemente din casă prezintă risc pentru date – ca acestea să nu fie interceptate de către hackeri. Un alt dezavantaj al casei inteligente este costul foarte ridicat al sistemului. Cu toate acestea, investiţia se va amortiza în timp, iar confortul este garantat.

 

Amenajarea locuinţei în stil high tech este un proiect complex, care depinde de foarte mulţi factori, pornind de la suprafaţa locuinţei, materialele folosite la realizare, echipamentele dorite sau nivelul de integrare al sistemelor inteligente. Oricum, acest stil este recomandat persoanelor care sunt capabile să menţină constant ordinea din locuinţă, pentru că nişte obiecte care nu sunt la locul lor pot să perturbe armonia.

ing. Ketesdi Enikő

 

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!