DesigntrendIluminarea spaţiilor din locuinţă

Atmosfera unui spaţiu depinde mult de iluminarea acestuia. Lumina dă viaţă culorilor, creează atmosferă, accentuează sau estompează volumele, defineşte ambientul şi poate produce efecte spectaculoase.
Intarzia & Castor28.11.201819514 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2018/11/Living-room-lighting-examples-58c442b33df78c353ca0c93b.jpg

Lumina naturală care intră într-un spaţiu, fie evidenţiază fie ascunde anumite zone și poate fi completată cu lumină artificială. Pentru a obţine un rezultat impresionant, puteţi să utilizaţi cele trei feluri de lumină artificială: generală, dirijată – care diferenţiază zone de interes şi reglează nivelul general de luminozitate, decorativă – care personalizează culoarea mobilierului şi subliniază valoarea anumitor piese.

www.johncullenlighting.co.uk

Pentru iluminarea diferitelor spaţii din locuinţă, utilizăm în general, surse de lumină suspendate. Însă, de exemplu, în bucătărie, care este împărţită în zona de lucru şi zona de servire, sunt necesare mai multe surse de lumină pe lângă iluminarea generală.

Pentru zona de lucru se recomandă iluminare funcţională, obţinută cu ajutorul spoturilor montate pe tavan sau în mobilier sau cu ajutorul surselor de lumină montate sub dulapurile suspendate, care asigură lumina direct pe blatul de lucru.

De preferat este utilizarea spoturilor cu leduri, deși sunt mai scumpe, dar sunt mai economice, durabile, dau o lumină mai bună şi nu se încălzesc.

Pentru zona de servire, pentru mesele mai mici, este ideală o lustră, eventual, reglabilă pe înălţime, cu lumină blândă, în care becul este ascuns ca să nu deranjeze ochii. Pentru mesele mai lungi, se pot folosi lustre cu mai multe becuri sau mai multe lămpi suspendate, obţinându-se iluminare uniformă pe suprafaţa mesei. Astfel, se poate evita utilizarea sursei de lumină puternică, care, pe lângă efectul orbitor, provoacă contrast prin umbre şi cauzează un aspect aspru şi rece.

În cazul bucătăriilor mici ar fi o soluţie practică alegerea unei lustre a cărui lumină este dirijată în special spre plafon şi în mai mică măsură în jos. Acest efect măreşte spaţiul, iar o bucătărie mică poate să pară mult mai mare.

Iluminarea decorativă a bucătăriei creşte confortul şi crează o atmosferă plăcută. Se poate obţine un efect deosebit cu iluminarea fronturilor de sticlă ale mobilierului, ale rafturilor sau ale soclului ce fac mobila să plutească optic. Aceste metode evidenţiază elementele specifice bucătăriei și pot să mărească senzaţia efectului de modern sau rustic.

Putem să avem o bucătărie mai practică cu surse de lumină montate în dulapuri, sertare, care se aprind la deschidere, ca la frigidere. Această iluminare ajută la depozitarea sau căutarea obiectelor. Este importantă prezenţa luminii naturale în bucătărie pentru că pe termen lung lumina artificială dăunează ochilor.

 

www.pakwetnet.com

Camera de zi este locul desfăşurării celor mai multor activităţi și de aceea, sistemul de iluminat trebuie să fie corspunzător fiecărei siutaţii. Sursa principală de lumină este lampa centrală, dar aceasta nu este suficientă când citim sau când ne uităm la televizor.

Se poate amplasa lampa de podea lângă canapea sau lângă fotoliul pentru citit. Ideal ar fi un model decorativ când lampa nu e folosită. Principalul avantaj este ca poate fi mutat oriunde se doreşte. Spoturile încastrate în pardoseală, care aruncă lumina pe perete, în spatele unei canapele sau al unui fotoliu, evidenţiază frumos spatiul de şezut.

Televizorul este recomandat să fie amplasat astfel încât imaginile surselor de lumină, inclusiv ferestrele, să nu se reflecte din ecran în ochii privitorului. Pentru urmărirea televizorului este recomandată folosirea de nivel scăzut al iluminatului.

Se poate personaliza spaţiul prin atragerea atenţiei asupra unui punct focal, cum ar fi un mobilier sau un obiect de artă, prin iluminarea decorativă. Pentru acest scop se foloseşte lumina de accent care are rolul de a completa iluminatul general şi de a da profunzime atmosferei.

De asemenea, se pot accentua formele unei sculpturi dacă este iluminată o parte mai puternic decât cealaltă.

Dacă în living există birou, trebuie în primul rând să fie amenajat în apropierea sursei de lumină naturală în aşa fel încât lumina să bată din partea stânga. Trebuie să aibă iluminare separată, prin veioză sau prin spoturi amplasate în plafon. Măreşte confortul o veioză reglabilă, care trebuie așezată tot în partea stângă a biroului.

 

În baie trebuie luat în considerare că iluminatul trebuie foarte bine gândit şi foarte bine izolat, ca aburii să nu provoace niciun fel de problemă. De aceea, la cumpărarea corpurilor de iluminare pentru baie este bine să alegeţi din gama special destinată. Sunt suficiente două surse de lumină, cea generală în plafon şi cea pentru oglindă. Pentru iluminarea oglinzii este recomandată utilizarea luminii direcţionate către persoană (şi nu în oglindă) din ambele părţi ale oglinzii pentru a reduce umbrele de pe faţă. Să evitaţi folosirea lămpilor cu reflectoare care au o lumină prea dură.

 

www.johncullenlighting.co.uk

În dormitor este nevoie de cel mai mic flux luminos din locuinţă. Iluminarea trebuie să fie relaxantă, caldă. Pe lângă lampa central, să existe veioze cu braţe ajustabile, aşezate pe noptieră sau montate pe perete, de preferat cu trei niveluri – lumină difuză slabă şi puternică – adaptabilă necesităţilor. Întrerupătorul să fie accesibil din pat. Dacă există dulap de haine sau toaletă pentru machiaj este nevoie de lumină separată, suficient de puternică pentru fiecare.

 

www.freshome.com

Pentru dressing amenajaţi o cameră cu cel puţin o fereastră, ca încăperea să aibă lumină naturală. Pentru iluminarea generală puteţi să alegeţi un candelabru elegant sau spoturi luminoase. Spoturile pot fi ascunse şi în spatele rafturilor sau al barelor pentru susţinerea umeraşelor. Spoturile accentuează elegant orice colţ al dressingului. Puteţi monta benzi LED care luminează spaţiul chiar şi în interiorul sertarelor.

 

www.homedesigninteriors.com

O mare atenţie trebuie acordată iluminării camerei copiilor doarece copiii desfăşoară cele mai multe activităţi în camerele lor. Pe lângă lumina centrală de pe tavan trebuie să existe un corp de iluminat pentru zona de studiu pentru a localiza o lumină direcţionată puternic, acolo unde este nevoie şi o sursă de lumină dirijată indirect, spre plafon, care reflectă în cameră o lumină difuză în timpul jocului. Este preferabil ca intensitatea aceastei lumini indirecte să fie reglabilă astfel încât să rămâna aprinsă şi noaptea dacă este nevoie.

 

www.idealhome.co.uk

Holul de acces, oferind mai mult un spaţiu de circulaţie, are nevoie de lumină suficient de puternică și trebuie iluminat uniform. Se pot adăuga și câteva corpuri de iluminat cu design special pentru a rupe monotonia şi a asigura trecerea plăcută către celelalte încăperi ale casei.

Indiferent de modul în care doriţi să îmbunătăţiţi frumuseţea locuinţei, crearea condiţiilor foarte bune de iluminare reprezintă diferenţa dintre o casă atractivă şi un interior monoton, lipsit de orice strălucire. De aceea, achiziţionaţi cu grijă modelele de corpuri de iluminat pentru a crea aspectul perfect pentru dumneavoastră.

ing. Ketesdi Enikő

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!