EvenimenteIndustria lemnului, o artă făurită și cu brațul unui robot

Da, industria lemnului este o artă, dar de ce nu poate fi ea creată și de… brațul unui robot?
Intarzia & Castor18.10.20191158 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2019/10/Ateliere-Romservice.jpg

 

Peter Bojor, director general la Romservice, companie specializată în furnizarea de echipamente profesionale de vopsire, vorbește cu drag și convingere despre roboții industriali. Munca lor în sectorul mobilei a devenit o necesitate și nu-i deloc doar o fiță hi-tech. Antreprenorii din domeniu simt deja pe pielea lor, ce se întâmplă dacă nu fac pasul înainte.

 

Promovați pe piața din România o serie de roboți industriali pentru vopsire. Cum este această misiune?

Poate că nu i-aș spune neapărat misiune, ci mai degrabă o necesitate în acest domeniu. În condițiile actuale, propunem robotizarea activității de vopsire industrială, iar clienții care văd beneficiile unei astfel de investiții fac toate demersurile necesare pentru a-și achiziționa echipamentele necesare. Tot ceea se facem presupune multă muncă, putere de convingere și pasiune. Nu este totdeaunda ușor, însă rezultatele bune ne motivează.

Cât de receptivi sunt antreprenorii români?

Antreprenorii sunt receptivi fără îndoială . De multe ori, criza forței de muncă ne obligă să fim receptivi și deschiși la noi oportunități. Dificultățile cele mai mari, sunt cele legate de finanțare: fie întârzieri din partea celor care coordonează programe cu fonduri europene, fie din partea băncilor implicate. Mulți se gândesc că doar la sectoarele HIGH- TECH se pretează robotizarea. Industria lemnului este, prin definiție, „o artă”, deci trebuie făcută de mână. „Poate fi însă și brațul unui robot”! – acesta este mesajul nostru.

Ce vă întreabă cel mai des clienții?

Cel mai des suntem întrebați dacă mai are cineva în dotare astfel de echipamente sau unde am mai montat ceva similar în țară. Cei implicați în domeniu doresc să țină pasul cu tehnologiile care le permit să fie competitivi pe piață, astfel că orice exemplu pozitiv, îi ajută să ia hotarârea de a opta pentru re-tehnologizare.

Care sunt cele mai cerute echipamente pentru vopsirea lemnului pe piața din România?

Cele mai cerute echipamente sunt cele de vopsire Airless, dar și cele de vopsire în câmp electrostatic cu lichid. Noua tendință este de a se vopsi lemnul cu vopsea tip pudră, în câmp electrostatic. Aceasta va fi viitorul în industrie, dar investițiile sunt destul de mari.

Cum caracterizați piața pe care activați, în 2019?

Piața este într-o creștere moderată, fiind ținută în frâu doar de greutatea cu care se aprobă finanțarea echipamentelor. Pe o piață cu finanțare mai relaxată, credem că vânzările ar putea crește semnificativ.

Ce strategie de promovare veți adopta pentru piața din România în următoarea perioadă?

Cea mai bună strategie este lucrul bine făcut. Cele mai multe proiecte le-am vândut și implementat la recomandarea clienților la care am făcut anterior o lucrare. Oamenii se cunosc între ei și colaborează. O recomandare pozitivă este cea mai bună reclamă.

În opinia dvs., care este viitorul vopsirii?

Vopsirea are un viitor garantat! Lemnul trebuie protejat, cu siguranță, deci trebuie și vopsit. Altfel nu se poate. Așa cum am mai spus, credem că vopsirea în câmp electrostatic cu vopsea tip pudră va domina această piață pe viitor.
În măsura în care va exista finanțarea necesară, aceste linii automate de vopsire vor penetra și piața românească. Pentru moment există doar o linie montată și funcțională în nordul țării, investiție finalizată în decursul acestui an. Rezultatele sunt spectaculoase și calitatea este mult peste așteptări. Credem că în cursul anului 2020 vom monta și pune în funcțiune încă două astfel de linii. În măsura în care clienții vor hotărî să facă publice aceste investiții, vă vom anunța.

robot

expowood

 

Romservice Brașov
Societatea a fost înființată în 1992 și are ca principal obiect de activitate distribuția de produse și echipamente destinate vopsitoriei din domeniul auto și industrial. Din portofoliul societății fac parte o serie de mărci de renume, printre care:
⇒ Wagner Germania – furnizor global de sisteme de vopsire
⇒ Lesta Italia – roboți de vopsire cu autoînvățare
⇒ Triab Suedia – linii automate de vopsire cu pudră
⇒ Walther Pilot Germania – sisteme de vopsire manuale
⇒ SATA Germania – sisteme de vopsire manuale și automate
⇒ Garmat Belgia – cabine de vopsire
⇒ RUPES Italia – sisteme de șlefuire industriale
⇒ Menzerna Germania – paste de lustruit
⇒ Hedson Technologies Suedia – sisteme de uscare Infra Roșu și UV

 

Articol de Alexandra Irimiea

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!