Edu-profÎnvățământul dual, soluția pentru lipsa forței de muncă în industrie?

Tot mai mulți angajatori se plâng de lipsa forței de muncă, fie ea calificată sau nu. Unii aduc muncitori din afară, alții cumpără roboți. Totuși, mai există o soluție.
Intarzia & Castor29.10.20191024 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2019/10/tamplar.jpg

 

Ce este învățământul dual și de ce e nevoie ca firmele să se implice în procesul de formare a tinerilor?

Sătui să aștepte promoții de absolvenți dornici să muncească, tot mai mulți antreprenori își asumă ei rolul de formatori. Se duc la liceele profesionale din zonă și semnează un parteneriat prin care își asumă responsabilitatea de a-i învăța meserie pe elevi. Tinerii urmează tot un învățământ profesional, dar unul dual, care presupune un parteneriat public-privat.

Învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic, tripartită, care are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ şi autoritatea locală, precum şi contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev-părintele elevului şi unitatea de învăţământ.

Cum funcționează învățământul dual?

Pe baza contractului de parteneriat și a contractelor individuale de pregatire practică, operatorii economici asigură:
• pregătirea practică a elevilor
• bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice (minimum 200 de lei în prezent)
• şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor (echipamente, decontarea transportului etc.)

Compania devine formator
Inițiativa aparține operatorilor economici care solicită, pe plan local, forță de muncă. În parteneriat cu învățământul profesional de stat, aceștia pot forma clase de elevi pentru o anumită calificare, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică. Astfel, antreprenorii își asumă rolul de formator și învață meserie, acasă, în curtea lor, elevi de 14 ani.

Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual administrează învățământul dual în România. Detalii despre cum vă puteți implica găsiți pe http://anfpisdr.gov.ro/.

 

Articol de Alexandra Irimiea

 

Citiți articolul complet în revista Intarzia&Castor nr. 260/2019,
sau solicitați abonament: https://www.intarzia.ro/cumpara-pachet/

 

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!