DigitalizareJohn Christie și tehnicile de printare 3D din industria mobilei

Printarea 3D nu mai reprezintă de multă vreme o noutate. Indiferent de domeniul la care ne referim, printarea 3D își găsește multiple aplicații în proiecte de mai mare sau mai mică anvergură.
Intarzia & Castor25.01.20192408 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2019/01/printer-2416269_1920.jpg

Printarea 3D nu mai reprezintă de multă vreme o noutate. Indiferent de domeniul la care ne referim, printarea 3D își găsește multiple aplicații în proiecte de mai mare sau mai mică anvergură.
În industria mobilei, tehnologia de printare 3D este folosită din ce în ce mai mult în zilele noastre, având în vedere că oferă avantajul realizării unor obiecte într-un timp extrem de scurt, în propriul atelier sau unitate de producție dar și pentru că poate fi îmbinată cu succes cu metode mai tradiționale de realizare a unor piese de mobilier, ducând astfel la crearea unor adevărate opere de artă, marcă a viziunii unor designeri talentați.
John Christie, un fost DJ care deține o experiență de peste 20 de ani în crearea de mobilier, este unul dintre primii designeri care s-a încumetat să îmbine tehnicile clasice de realizare a mobilierului cu tehnologia de ultimă oră de printare 3D.
Într-un interviu recent acordat, designerul se referă la începuturile utilizării tehnologiei de printare 3D în fabricarea de piese de mobilier.

Începuturile imprimării 3D în industria mobilei
Universitatea în cadrul căreia își desfășura activitatea John Christie, University of Dundee, a achiziționat astfel de imprimante în anul 2015. Folosindu-se de bunăvoința celor de la Ultimaker, designerul a început să folosească aceste imprimante în propriile proiecte. La început, John Christie a întâmpinat ceva probleme în procesul de design, probleme referitoare la modalitatea de printare, blocarea imprimantelor, fenomenul de micșorare sau de expandare, mișcările din timpul procesului, dar a reușit, cu perseverență să depășească toate aceste obstacole și să obțină rezultate din ce în ce mai bune, pe măsură ce a învățat cum să folosească tehnologia.

Sfaturi pentru cei care își doresc să experimenteze imprimarea 3D
Pentru a reuși în acest domeniu, designerul este de părere că trebuie să te implici cu totul în proces. De la proiect până la realizare, trebuie întotdeauna să păstrezi perspectiva oportunităților oferite de această nouă tehnologie și să înveți să folosești la maxim beneficiile pentru a putea obține rezultatul dorit.
O problemă importantă de care trebuie să se țină cont în cazul în care se folosesc tehnici hibride, de combinare a mai multor tipuri de materiale este reprezentat de faptul că adaptarea părților componente este încă destul de dificilă și presupune un grad înalt de prelucrare din partea designerului.

Piese de mobilier hibride
Unul dintre principalele avantaje ale imprimării 3D este acela că poate fi folosit cu succes de persoanele care nu excelează neapărat în domeniul prelucrării și finisării lemnului. Imprimarea 3D suprimă acest neajuns și contribuie la obținerea unor piese gata de a fi vizualizate, testate și îmbunătățite.

Materiale folosite
Referindu-se la materialele folosite, designerul declară că alege materialele pentru fiecare proiect în parte pentru caracteristicile lor, pentru plus valoarea pe care acestea o pot aduce produsului final.
Culoarea obiectelor realizate contribuie în mare măsură la modul în care este privită și apreciată o nouă piesă de mobilier, inițial, fiind posibilă folosirea de materie primă transparentă, albă și neagră, limitând astfel cromatica pieselor obținute.
Asamblarea pieselor printate 3D
Asamblarea pieselor este similară ca tehnică cu cea folosită pentru asamblarea pieselor clasice de mobilier. Datorită modalităților în care părțile componente se pot îmbina, piesele de mobilier pot fi trimise consumatorilor dezasamblate.

Avantajele folosirii imprimării 3D
Principalul avantaj este reprezentat de viteza de realizare. Timpul de realizare al unui prototip este astfel semnificativ scurtat, la câteva ore sau zile. Acest fapt permite ca designerul să petreacă mult mai mult timp testând și îmbunătățind produsul final.
Un alt avantaj constă în apariția continuă a noi și noi materiale, care presupun costuri mai scăzute, proprietăți mai bune și rezistență în timp mult sporită.
Deși aflată încă la început, imprimarea 3D va impune designerilor și producătorilor de mobilier în general o adaptare la noile tendințe și tehnologii, pentru ca în final să se obțină piese de mobilier superioare din toate punctele de vedere, atât ca design cât și ca structură și funcție.

Articol de Klara Papuc

Sursa – www.ambista.com

Sursa imagini – www.pixabay.com

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!