DesignLiving trends 2035

La fiecare 5 ani, organizația germană membră a Housing Europe, Housing Germany (GdW) publică rezultatele unui studiu comprehensiv în cadrul căruia sunt prezentate următoarele tendințe în materie de spații de locuit.
Intarzia & Castor28.01.2019608 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2019/01/business-comfort-comfortable-920382.jpg

La fiecare 5 ani, organizația germană membră a Housing Europe, Housing Germany (GdW) publică rezultatele unui studiu comprehensiv în cadrul căruia sunt prezentate următoarele tendințe în materie de spații de locuit.
Studiul, desfășurat în Germania, scoate în evidență anumite aspecte relevante și extrem de actuale – Germania devine o țară cu o diversitate accentuată, cu o populație care va ajunge la circa 83 de milioane de locuitori până în 2030, dintre care, mai mult de un sfert vor avea peste 65 de ani.
Evaluând cererea de locuințe accesibile din punct de vedere al costurilor, tendința rămâne constantă atât în marile centre urbane, aglomerate prin migrația forței de muncă către oraș, dar și în zone învecinate orașelor. Migrația forței de muncă, procesul continuu de digitalizare și efectele acestora asupra pieței locurilor de muncă, se vor răsfrânge și asupra tendințelor în materie de locuit, în condițiile în care introducerea tehnologiei 5G va extinde aplicațiile IoT (Internet of Things), ducând la apariția de comunități virtuale de locuit.

Comunități digitale și orașe inteligente, în topul preferințelor
În ceea ce privește spațiile de locuit, studiul demonstrează o creștere a preferințelor pentru orașele mari, dar și pentru zonele aflate în imediata lor vecinătate. De asemenea, apartamentele micuțe, accesibile dar și comfortabile vor fi favoritele în materie de locuințe, alături de cele sofisticate și smart.
Comunitățile digitale și orașele inteligente se află în topul preferințelor în materie de spații de locuit, ceea ce înseamnă pe de o parte rețele virtuale dar și contact direct cu oamenii care fac parte din aceiași comunitate. Conceptul de co-housing sau modalitățile de folosire în comun ale locuințelor, mult mai flexibile, cum ar fi apartamentele de mici dimensiuni care împart/folosesc în comun un anumit spațiu cu vecinii par a fi printre preferatele participanților la studiu. Ca urmare a creșterii afluxului de forță de muncă către marile orașe, ofertele de locuințe de dimensiuni reduse, micro-apartamentele sau apartamentele de serviciu cu caracter temporar vor ocupa primul plan în alegeri.

Accesul la tehnologia de tip 5G va facilita implementarea la nivelul spațiilor de locuit a controlului la distanță al device-urilor casnice, și evident, îmbunătățirea condițiilor de trai. Indiferent că se va alege închirierea sau cumpărarea spațiilor, tendințele pendulează între high-tech și hygge. Deși tehnologia nu va fi dominantă, va juca un rol esențial în buna funcționare a spațiilor în viitor, dar din umbră, în timp ce, în materie de design, se urmărește crearea unei stări de bine și se pune accent pe noțiunea de comunitate.

Apartamente noi, realizate conform cerințelor cumpărătorilor
Amenajarea interioară va fi realizată încă de la început, din faza de proiect, atât în ceea ce privește designul cât și dotarea tehnică – se poate merge de la oferirea de spații de locuit deja mobilate, în diferite combinații, până la pre-instalarea unor device-uri în funcție de cerințele cumpărătorilor.
 
Planificarea inteligentă, cheia unor spații de locuit de mici dimensiuni
În special în cazul apartamentelor de mici dimensiuni, spațiile inteligente de depozitare sunt esențiale pentru compartimentare și pentru a evita supra-aglomerarea. De asemenea, se are în vedere extinderea folosirii suprafețelor de proiectare sau a ecranelor disponibile, prin utilizarea WiFi la scară din ce în ce mai largă. Studiul realizat în Germania reprezintă un factor extrem de important care va determina schimbări în modul în care spațiile de locuit vor fi alese în viitor, o resursă deosebit de utilă atât pentru furnizorii din industria mobilei, cât și pentru dezvoltatorii imobiliari.

Articol de Klara Papuc

Resurse

https://www.ambista.com
http://www.housingeurope.eu

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!