Edu-profLocul unde lemnul primește a doua șansă

În urmă cu doi ani, în mai multe numere ale revistei Intarzia, îi prezentam elogios pe masteranzii noştri de la specializarea Eco-design de mobilier și restaurare (EDMR) din cadrul Facultății de Ingineria Lemnului sau îşi prezentau ei înşişi pasiunea pentru restaurare şi dorinţa de a deveni restauratori.
intarzia19.08.20191039 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2019/08/8-1.jpg

 

 

În urmă cu doi ani, în mai multe numere ale revistei, îi prezentam elogios pe masteranzii noştri de la specializarea Eco-design de mobilier și restaurare (EDMR) din cadrul Facultății de Ingineria Lemnului sau îşi prezentau ei înşişi pasiunea pentru restaurare şi dorinţa de a deveni restauratori.

Astăzi îi provocăm din nou să ne vorbească, de această dată din perspectiva unor tineri antreprenori în domeniul restaurării sau recondiţionării lemnului, cu o pasiune debordantă pentru pictură pe lemn sau prelucrări diverse ale lemnului.

Iată povestea lor:

Suntem Timea Orbán și Victor Marin, sau cum ne place nouă să ne numim „salvatorii mobilierului/lemnului”. Am  terminat Facultatea de Ingineria Lemnului, apoi masterul de Conservare-Restaurare la Universitatea Transilvania din Brașov, unde am avut oportunitatea de a lucra într-o echipă extraordinară, cu oameni care au aceași sete de cunoaștere, aceeași pasiune pentru lemn și pentru frumos și cu profesori/îndrumători care ne încurajează, ne inspiră și în prezent.

Odată cu terminarea masterului, ni s-a deschis o lume nouă, plină de istorie, mister și provocări, care, împreună cu determinarea de a lucra în domeniu, a devenit meseria și pasiunea noastră

La început a fost mai greu, deoarece, fiind tineri, lumea nu prea a avut încredere în noi, în cunoștințele noastre, în experiența noastră – iar acestea trebuiau dovedite, prin multă muncă, răbdare și prin determinarea de care am mai vorbit. Pe parcurs, cu fiecare obiect readus la viață, a crescut și dorința de a continua acest drum, care acum este unul complex, ce îmbină restaurarea cu recondiționarea și cu pictura pe lemn (obiecte decorative, mic mobilier, decorațiuni pentru camera copilului). Având un domeniu de activitate mai larg, a fost mult mai ușor să ne expunem, deoarece, să fim sinceri, mulți în ziua de azi optează pentru serviciile de recondiționare în locul celor de restaurare. Datoria noastră este să încercăm să și educăm oamenii în acest sens, să păstreze cât mai mult din originalul obiectelor, din valoarea lor. Chiar dacă se optează pentru recondiționarea unui mobilier, tot este mai bine decât dacă ar sta într-un pod, lăsat în voia sorții. Scopul nostru este să readucem lemnul vechi (formă, aspect, cromatică), oricare ar fi el, mobilier sau tâmplărie, în lumea modernă, în interioarele cu forme simple și să arătăm că este ușor de integrat în orice încăpere.

De curând am început să ne implicăm activ în comunitate, organizând, în colaborare cu un liceu din municipiul Săcele, workshopuri cu și pentru copii de clasa a X-a. Împreună cu ei am restaurat o ladă de zestre, pictată, datată din anul 1872, la care am lucrat mai multe săptămâni, rezultatul fiind pe măsură. Din această experiență, cu toții am învățat câte ceva și sperăm că vom mai avea astfel de activități.

Pe viitor dorim să ne mărim echipa, dar pentru acest lucru mai e nevoie de timp și de multă determinare. Cu fiecare proiect creștem și ne lărgim orizontul, deoarece nu există două cazuri identice, ci doar similare. Întotdeauna trebuie să găsim soluții „în afara cutiei” și să apelăm la o sumedenie de cunoștințe sau, de ce nu, să învățăm altele noi. Iar toate acestea vrem să le împărtășim și să le transmitem mai departe pentru că ne dorim să „salvăm” frumosul și, odată cu el, amintirile și istoria.

Pentru alte detalii sau întrebări ne găsiți on-line pe Facebook „Rainbow – by Timy” sau „VELM Workshop”, și în viitorul apropiat la târguri, atât cu obiecte pictate, cât și cu (mic) mobilier recondiționat și restaurat.

 

Material realizat de: Timea Orbán și Victor Marin

Coordonatori: şef lucr. dr. ing. Emanuela Beldean şi prof dr. ch. Maria Cristina Timar

intarzia

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!