DigitalizareMăsurări cu ajutorul tehnologiei digitale

Avem la îndemână câteva instrumente care, în afară de limitele clasice, ne pot ajuta prin tehnica lor modernă. În această scurtă antologie vom examina metode de măsurare care pot intra în discuţie în domeniul prelucrării lemnului.
Intarzia & Castor03.01.2019736 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2019/01/maxresdefault.jpg

Să clarificăm de la început, nu este nicio problemă cu vechile instrumente de măsurare sub formă de ruletă sau pliabile, cu acele instrumente mecanice care, la fel ca în trecut, meseriașii şi azi pot lucra. Acum însă vom vorbi despre instrumente care, în afară de limitele clasice, ne pot ajuta prin tehnica lor modernă. În această scurtă antologie vom examina metode de măsurare care pot intra în discuţie în domeniul prelucrării lemnului.

Măsurători de distanţă cu laser

Proprietatea de bază este faptul că funcţionează pe distanţe mari, chiar şi 150-200 de metri, marchează linii, unghiuri drepte, calculează arii şi volume cu o precizie uimitoare. Datorită tehnologiei moderne, anumite aparate pot măsura unghiuri de înclinare, calculează pe baza unor relaţii matematice dimensiuni greu măsurabile, pot fi utilizate pe post de nivelă pe teren sau transmit în timp real date către softuri care vizualizează proiecte 3D.

Laser de nivel cu linii încrucişate

Utilizarea lor e simplă şi sunt de neînvins în aplicaţiile interne. Pus pe podea, stativ sau montat pe perete, se autonivelează şi proiectează liniile orizontale şi verticale în toate direcţiile, dar la unele modele putem alege şi diverse unghiuri de înclinare. Un alt accesoriu este suportul reglabil cu servomotoare, cu ajutorul căruia se poate ajusta înălţimea fasciculului de laser printr-o telecomandă. Aparatul măsoară mai precis ca un boloboc.

Detectoare de cablaj, scaner de perete

Cu ajutorul lor, se poate localiza poziţia cablurilor ascunse în perete, fie vorba de cablaje electrice, fie de tuburi din mase plastice. Funcţionează eficient, chiar dacă în fir nu avem tensiune. Cu unele aparate, putem găsi elemente structurale de susţinere, grinzi, şipci de lemn etc. Aceste aparate detectează densitatea peretelui şi semnalizează variaţiile acesteia. Avem şi posibilitatea ca în regim de detector de metale să căutăm cuiele sau şuruburile dintr-o bucată de lemn. Aparatele pot fi folosite cu succes pe suprafeţe acoperite de tapet, gletuite sau cu material textil, doar pe folii metalice sau acoperiri cu inserţie de fire metalice nu pot fi utilizate. La fel, dacă peretele este umed, de exemplu la liprea unui tapet, când adezivul încă nu s-a uscat. Aceste aparate nu sunt identice cu detectoarele de metale.

Termodetectoare cu laser

Aparatul măsoară umiditatea relativă, temperatura aerului sau a unei suprafeţe, calculând din aceste date locul puntelor termice, sau zonele de condens, unde cu precădere va apărea mucegaiul. Varianta mai dezvoltată a acestei tehnologii include cameră termică care, prin fotografiere sau video, ne arată cele mai calde şi mai reci puncte din cameră. Pentru utilizatorii care au domeniu de activitate fabricarea de binale, aparatul trebuie verificat periodic metrologic şi recalibrat. Acesta se poate face fie din butoane, fie automat. Instrumentele pentru măsurarea distanţei sunt dependente de temperatură, deci un aparat bun totdeauna ia în calcul temperatura aerului ca factor de corecţie.

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!