EvenimenteMinistrul mediului vrea să interzică exportul de lemn în afara UE

Costel Alexe, noul ministru liberal al mediului, apelor și pădurilor, a declarat, la începutul lunii decembrie 2019, la Digi24, că guvernul ia în calcul interzicerea exporturilor de bușteni în țările care nu sunt membre ale Uniunii Europene.
Intarzia & Castor17.12.2019273 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2019/12/export-OK.jpg

 

Totodată, a subliniat că o astfel de măsură nu este posibilă și în spațiul intercomunitar, pentru că legislația UE nu permite o asemenea limitare a pieței libere. El a recunoscut însă că și în spațiul UE pleacă din România o cantitate „însemnată” de lemn. Potrivit lui Alexe, statul român pierde bani pentru fiecare milion de metri cubi de lemn care se taie ilegal. „Să spunem că, într-un an, ar fi 10 milioane de metri cubi (de lemn tăiat ilegal – n. r.) din proprietatea publică a statului român. Dacă înmulţim 10 milioane cu 50 de euro metrul cub de lemn, ne dau vreo 500 de milioane de euro, fără să-l mai fiscalizăm”, a declarat Costel Alexe, la Digi 24.

Întrebat care este părerea sa despre Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, ministrul a recunscut că „este loc de mult mai bine”.
„Şi Romsilva, ca multe alte instituţii ale statului român, a rămas închistată în nişte vremuri şi cred că e loc de mult mai bine la Romsilva în ceea ce priveşte managementul acestei instituţii. Nu contest faptul că acolo sunt foarte buni specialişti, şi în cadrul Regiei la Bucureşti, şi cei care astăzi sunt personal silvic în Direcţiile judeţene, dar cred că este loc de mult mai bine. Personal, am fost de acord şi am susţinut modificarea statutului personalului silvic, astfel încât să reuşim să găsim resurse financiare să-i dotăm să aibă maşini mai bune, să aibă inclusiv salarii dacă se poate mai mari, să avem posibilitatea ca ei să fie înarmaţi”, a mai spus Costel Alexe.

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!