DesigntrendMobila veche, integrată în decor modern

Armonia şi estetica unui interior depinde de modul în care sunt aşezate obiectele. Putem obţine efecte surprinzătoare prin alăturarea unor elemente total opuse, obţinând contraste care au întotdeauna impact asupra ochiului uman.
Intarzia & Castor26.11.201866314 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2018/11/youtube.com_.jpg

Majoritatea persoanelor care își amenajează locuinţa, nouă sau veche, aleg piesele de mobilier noi în defavoarea celor vechi, deşi pot „convieţui“ amiabil mobila veche cu cea nouă, pentru că noul şi vechiul se atrag, se combină şi se completează. Există două variante: o cameră cu mobilă veche, dar cu accente moderne sau una cu mobilă nouă, dar în care piesele vechi să fie puse în valoare de toate celelalte accesorii corespunzătoare. Adică trebuie să existe un stil dominant în care elementele să se completeze reciproc şi să formeze un mediu armonios.

www.volumes-architectures.com

La asortarea mobilierului vechi cu cel nou, trebuie ţinut cont de câteva sfaturi. În primul rând, trebuie uitată ideea preconcepută că totul în casă trebuie să se potrivească. A doua recomandare o reprezintă îndrăzneala şi creativitatea, evident în anumite limite. Trebuie ales un element comun, care să fie prezent în toate piesele, asigurând legătura şi tranziţia celor două stiluri. Poate să fie orice, o textură sau un material, care să se regăsească atât în tapiţeria mobilei moderne, cât şi în cea tradiţională, sau jocul culorilor în materialele mobilierului tapiţat şi al accesoriilor.

www.aimeesthill.blogspot.com

 

Dacă aveţi un interior în stil mai degrabă modern căruia vreţi să-i daţi o tentă tradiţională, puteţi să amplasaţi în încăpere o piesă veche de mobilier, având însă grijă să fie distanţate una de cealaltă sau de restul celorlalte obiecte. Pe de altă parte, puteţi folosi piesele moderne (de recomandat simple şi lipsite de decoraţii) ca un contrapunct la obiectele tradiţonale bogat ornamentate. Un scaun cu design modern simplu poate funcţiona excelent în contrast cu o masă sculptată dacă au în comun paleta de culori sau textura. De altfel, lucrurile pot fi inversate adunând în jurul unei mese noi, cu blat lucios, o selecţie de scaune vechi, de diferite forme şi culori. Iar dacă plasaţi sub noua masă un covor vechi, ţesut, la modă în urmă cu câteva zeci de ani, efectul va fi şi mai spectaculos. Pentru un ansamblu coerent, amestecarea stilurilor trebuie să fie prezentă în întreaga încăpere, dispersat, altfel efectul va fi total nedorit, rezultând o cameră ale cărei jumătăţi aparţin fiecare unei alte perioade.

www.decorgirl.net

O vitrină frumoasă la care nu puteţi renunţa poate fi uşor integrată în decorurile moderne atât în camera de zi, cât şi în bucătărie, precum şi în holuri, şi în dormitoare. Clasică, modernă sau futuristă, este piesa de mobilier care are mereu un rol dublu. Este un loc de depozitare foarte practic, dublat de un rol estetic garantat, iar prin iluminarea sa se poate obţine un efect vizual impresionant care nu va trece neobservat. Poate să fie centrul de interes în camera de zi, fiind locul ideal pentru expunerea unor colecţii sau oricăror altor piese de interes. În bucătărie, vitrinele pot fi suspendate şi pot „ascunde“ în spatele uşilor din lemn şi sticlă farfurii şi ceşti ori obiecte valoroase din porţelan. Vitrinele îşi pot găsi locul chiar şi în baie. Desigur, doar dacă aveţi o baie spaţioasă. Poate fi utilă pentru depozitarea şi organizarea prosoapelor şi a altor obiecte de igienă personală. Arată şi mai bine dacă aşezaţi câteva coşuri împletite, pentru aranjarea diverselor mărunţişuri, pe rafturile din interiorul acesteia.

www.rilane.com

 

Comoda cu sertare este o piesă extrem de utilă, care poate fi plasată oriunde în casă, de la holul de la intrare până la dormitor. Poate fi revopsită sau poate fi păstrat aspectul învechit. Aşezaţi deasupra ei o veioză cu un design ultramodern, în set cu lustra şi celelalte corpuri de iluminat din încăpere. Puteţi încerca să alăturaţi un corp de iluminat modern unui fotoliu comod de epocă, sau în colţul dedicat lecturii să aşezaţi un scaun antic şi o masă modernă pentru un contrast interesant. Masa de consolă folosită în amenajarea holurilor, pe lângă faptul că sunt frumoase, sunt şi extrem de utile, fiind utilizate în calitate de suport pentru chei, telefoane mobile , genţi etc,. Se poate integra în decorul modern, aşezând pe ea o veioză cu design modern, iar pe peretele de deasupra se poate agăţa o oglindă nouă cu ramă modernă.

www.pinterest.com

Recondiţionare

Se mai întâmplă ca prin casele bunicilor sau părinţilor noştri găsim câte o piesă de mobilier care ne aduce aminte de momentele speciale ale copilăriei, iar acum, prin ochii de adult, îi vedem şi liniile fumoase. Nici nu ne dăm seama ce potenţial poate avea mobila veche integrată într-un decor modern contemporan. Chiar şi calitatea lemnului folosit în acea vreme este cu totul alta faţă de cea de acum, iar designul este deosebit şi greu de găsit în zilele noastre. Cu un pic de vopsea, o tapiţerie nouă şi ceva balamale schimbate, obiectul poate fi recondiţionat pentru rolul pentru care a fost creat, dar adus în prezent, într-un cadru nou şi modern. Astfel, dacă vă înarmaţi cu mult curaj, răbdare şi inspiraţie, veţi obţine ceva uimitor realizat chiar cu mâinile dumneavoastră.

Puteţi vedea câteva creaţii DYI impresionante de la Szentgyörgyi Kata – stilist şi designer interior (http://akicsihaz.hu/)

 

Before: Comod

 

After: Comod elegant în sufragerie

 

Before: Comod

 

After: Comod în stil marinar

 

Before

 

After: Canapea thonet

 

Before

 

After: Canapea extravaganta în stil neobaroc

Totuși să nu vă grăbiţi să achiziţionaţi orice fel de piese doar pentru că se încadrează în conceptul de modern sau de antic. Aşteptaţi până găsiţi exact elementul potrivit, care să se potrivească atât ca formă, cât şi ca funcţionalitate cu încăperea în care urmează a fi aşezat. Prin  integrarea pieselor vechi de mobilier stil într-un design modern şi contemporan, mobila clasică rămâne atractivă, elegantă şi sofisticată pe măsură ce trec anii, în timp ce tendinţele se schimbă mereu.

ing. Ketesdi Enikő

 

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!