DesignMobilier robotic pentru spațiile mici

IKEA a încheiat un parteneriat cu start-up-ul american Ori, pentru Rognan, un sistem de mobilier care își schimbă forma și care, prin mișcări robotice, creează zone mai flexibile pentru locuințele compacte
Intarzia & Castor04.12.20191165 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2019/12/ok-2.jpg

 

Dezvăluit în cadrul Zilelor Designului Democratic, conferința anuală IKEA, sistemul reprezintă o combinație între platforma robotică Ori și soluția existentă de depozitare Platsa, de la IKEA.
Prin simpla atingere a unui buton, sistemul se retrage pe roți, oferind astfel încă opt metri de spațiu de locuit, care pot transforma o cameră de zi într-un dormitor sau într-o garderobă.
Pe o parte se poate găsi un pat ascuns, iar cealaltă parte ar putea oferi spațiu de depozitare și o zonă de șezut, sau orice altă combinație de economisire a spațiului.

„În loc să facem mobilierul mai mic, îl transformăm astfel încât să îndeplinească funcția de care aveți nevoie în momentul respectiv”, a explicat dezvoltatorul de produse pentru inovații de la IKEA, Seana Strawn.
„Când dormi, nu ai nevoie de canapea. Când folosești garderoba, nu ai nevoie de pat și așa mai departe.”
Sistemul funcționează printr-o combinație de elemente mecanice, electronice și software, care se îmbină pentru a crea un banc mobil de mobilier. O parte din tehnologia utilizată se găsește deja în mașinile de tuns iarba, aspiratoarele robotice și în alte bunuri de uz casnic.
Elementul robotic presupune crearea de către sistem a unei hărți a spațiului, folosind procesul de învățare automată la primele sale deplasări pe podea. Acest lucru îi permite sistemului să realizeze o reprezentare a încăperii.
„Podelele sunt diferite, așa că aveți nevoie de un produs suficient de inteligent pentru a ști acest lucru și pentru a crea o hartă a podelei,” a afirmat fondatorul și CEO-ul Ori, Hasier Larrea.

Sistemul raportează apoi această hartă la alte forțe, de exemplu o persoană care stă în calea sa, sau un articol de mobilier.
Larrea compară produsul cu șasiul unei mașini, pe care construiești exterioare diferite, în funcție de necesitățile clientului și de cerințele estetice, permițându-le oamenilor să „trăiască în stil mare, pe o suprafață mică”.
Acesta este de părere că, în viitor, mentalitatea și comportamentul oamenilor va trebui să se adapteze la spații de locuit mai mici, iar Rognan poate fi unul dintre instrumentele cu care se poate realiza acest lucru.

Sursă articol, foto: https://www.dezeen.com/

 

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!