De unde ai dragostea pentru lemn?
M-am născut în satul de munte Coșna, acolo unde casele erau din lemn, curțile la fel și toate lucrurile din gospodărie. De asemenea, principala ocupație a localnicilor era exploatarea și prelucrarea lemnului. Fiind o fire mai creativă, îmi plăcea să construiesc diferite lucruri din același material al pădurilor, lemnul. Odată cu trecerea timpului, am observat multe din proprietățile lui, care mi-au pus mintea la contribuție și am continuat să lucrez cu el, dându-mi seama că oricât ai fi de bun, în domeniul lemnului te poți dezvolta foarte mult, dar niciodată nu vei atinge perfecțiunea.
De când sculptezi? Cum a început toată această poveste?
Am început sculptura de la 13-14 ani. Casele noastre, bucovinene, erau împodobite cu elemente din lemn sculptate, din care făceau parte și panopliile cu coarne de cerb, ceea ce era un simbol al satului autentic de munte. Dragostea și dorința față de ele m-au făcut să încerc să sculptez și eu asemenea obiecte.
De ce sculptură în lemn și nu altceva?
Lemnul îmi era materialul cel mai la îndemână, de care, cu timpul, nu m-am putut despărți datorită aspectului și proprietăților pe care le are.
Cum ai ajuns la ideea sculpturii cu fierăstrăul?
Prin căutarea informațiilor despre sculptură, am vizionat câteva videoclipuri din Canada, unde se sculpta cu motofierăstrăul. A fost o provocare imensă pentru mine și abia așteptam să ajung acasă, să încerc a-i da formă unui buștean.
Ce ai sculptat prima dată?
O statuetă în formă de urs a fost prima mea încercare de sculptură cu motofierăstrăul.
Ce lucrări ai realizat în acești ani? Povestește puțin despre ele.
La început, lucrările au fost, în general, sculpturi fine, pentru interiorul unor case sau cabane. Acestea erau panoplii pentru trofee sau alte lucrări simbolice cu motive vânătorești. Mai târziu, am început să sculptez cu motofierăstrăul diferite statuete reprezentând animale sălbatice. Acestea au fost căutate, în special, de proprietarii de cabane sau pensiuni pentru a le decora curțile sau locurile de joacă pentru copii. Câteva dintre ele se găsesc la unele pensiuni din Vatra Dornei și nu numai. Am realizat lucrări și la Vâlcea, Brașov, Bran, Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului și alte localități.
Unde faci lucrările? Ai un atelier?
Pe unele dintre lucrări le-am realizat direct la clienți, dar prefer să lucrez acasă, în atelierul meu din curte. Este, într-adevăr, un atelier modest, dar bine echipat, în decursul anilor cheltuind destul de mulți bani pe unelte. Este plăcerea mea când vecinii îmi vizitează atelierul sau îi ajut să construiască ceva acolo.
Â
Unde le-ai vândut sau expus?
Nu mi-am expus undeva anume sculpturile, dar odată cumpărate de diverse persoane, am fost căutat și de prieteni ai acestora, interesați de sculpturi.
Cum au ajuns sculpturile tale în curtea Facultății de Silvicultură?
Fiind student la Facultatea de Silvicultură, în timpul orelor de exploatare forestieră, un profesor mi-a descoperit aptitudinile în a mânui fierăstrăul mecanic. Am fost rugat să fac o sculptură și pentru curtea facultății, după care, la insistențele celorlalți, am ajuns la un număr de opt sculpturi.
Care este cel mai bun lemn pentru sculptat?
Cel mai bun lemn pentru sculptură este cel de foioase de esență moale, în principal teiul și plopul tremurător.
Cine este modelul tău profesional? Ce sculptor admiri și ce lucrări?
Nu pot să spun că am neapărat un model profesional, dar dacă îmi cereți să numesc, aceștia ar fi marii sculptori canadeni ai echipei Pioneer de la care am furat mereu secrete.
De ce ai ales să fii inginer?
Nu mi-am dorit să fiu inginer pentru diploma obținută sau pentru cele trei litere din fața numelui, ci din dorința de cunoaștere și din pasiunea pentru vânătoare și silvicultură.
De ce Facultatea de Silvicultură? Ce studii ai?
Iubirea necondiționată față de natură m-a făcut să aleg de la început Silvicultura, după ce am absolvit Liceul Silvic. Acum am realizat că am făcut alegerea perfectă, înțelegând că natura și pădurea au nevoie de noi, silvicultorii.
Â
Ce lucrezi în prezent?
Acum lucrez la o firmă unde construim cabane din lemn rotund. Aici mă ocup direct de execuția lor.
Mai ai timp să sculptezi?
Mai sculptez în timpul liber, dar de multe ori, în cadrul firmei, clienții care își fac o cabană doresc și o sculptură alături.
Se poate trăi din sculptură?
Eu cred că se poate trăi destul de bine din sculptură, cu condiția să nu evităm munca, să nu copiem anumite modele, ci să fim cât mai creativi și să facem lucrări cu care putem atrage atenția clienților.
Â
Ai fost vreodată tentat să lucrezi peste hotare, pentru un salariu mai mare?
Am fost destul de mulțumit de traiul de acasă, iar un salariu mai bun nu m-a tentat să plec peste hotare.
Ce planuri ai pentru viitor?
Pe viitor îmi doresc să lucrez ceea ce îmi place, în domeniul silvic sau cinegetic, iar în timpul liber să îmi continui acest hobby, sculptura.
Articol de Alexandra Irimiea