EcologicPentru pădurea de mâine

Pădurea este importantă nu doar pentru valoarea resurselor lemnoase, ci și prin produsele non-lemnoase și eco-serviciile furnizate, iar principala sa calitate este capacitatea de regenerare.
intarzia01.08.20197314 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2019/07/plantare.jpg

 

În contextul actualelor presiuni sociale, economice și de mediu, capacitatea de regenerare poate fi afectată, necesitând uneori un impuls. Cei care oferă acest impuls sunt silvicultorii sau, uneori, cei interesați și implicați în mod voluntar în păstrarea pădurilor pentru generațiile viitoare.

Chiar dacă este mai puțin cunoscută, regenerarea pădurii este o acțiune realizată în mod continuu de silvicultori, fie pe cale naturală, atunci când prin extragerea treptată a arborilor maturi dăm posibilitatea puieților instalați natural să se dezvolte, fie pe cale artificială, când se intervine prin semănături directe sau, mai frecvent, prin plantarea de puieți.

Când regenerarea pe cale naturală nu este posibilă, proprietarul este obligat prin lege să reîmpădurească. În mod normal, costurile de plantare sunt acoperite de fondul de conservare și regenerare înființat de administratorul și de proprietarul pădurii din veniturile obținute din vânzarea lemnului. Sunt cazuri în care proprietarii de păduri nu pot plăti costul reîmpăduririi fie pentru că nu au recoltat lemn, fie pentru că le-au fost retrocedate suprafețe cu dificultăți de regenerare.

 

Pădurea de Mâine este un proiect lansat în septembrie 2017 de Asociația Administratorilor de Păduri alături de Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și Holzindustrie Schweighofer pentru ajuta proprietarii privați și administrațiile locale să regenereze terenurile forestiere pe care le dețin.

Proiectul își propune plantarea unui milion de puieți pe parcursul a cinci ani. Lucrările de întreținere și monitorizare vor continua timp de șase-șapte ani pe fiecare suprafață plantată, pentru a asigura atingerea obiectivului, respectiv instalarea cu succes a vegetației forestiere.

Inițiativa Asociației Administratorilor de Păduri din România vine ca reacție naturală la situația problematică a suprafețelor împădurite degradate ale căror proprietari se află în imposibilitatea de a începe lucrări de întreținere și plantare. În acest demers, reprezentanți ai Universității Ștefan cel Mare din Suceava se implică prin acordarea sprijinului științific ce ține de analiza și selecția suprafețelor, dar și a documentațiilor tehnice de reîmpădurire. Holzindustrie Schweighofer asigură resursele financiare pentru implementarea și administrarea activităților de plantare.

 

Orice proprietar privat de păduri și unitate administrativ-teritorială din România poate aplica pentru participare în proiect cu propuneri de reîmpădurire pe platforma www.padureademaine.ro. Toate propunerile de reîmpădurire care întrunesc condițiile de eligibilitate primesc, în urma analizei echipei Universității Ștefan cel Mare din Suceava, un scor, rezultat din aplicarea unui set de indicatori silvo-tehnici și socio-economici. Indicatorii urmăresc compatibilitatea cu cadrul european și internațional referitor la acțiunile de reîmpădurire, recomandările și prevederile sistemelor de certificare forestieră și normativele tehnice naționale. În ordinea scorului astfel obținut, proiectele de reîmpădurire sunt puse în practică, în limita a 200.000 de puieți plantați pe an. Proiectele ce nu sunt selectate într-o primă sesiune de selecție intră din nou în competiție cu proiectele din următoarea sesiune. În cazul suprafețelor din situri Natura 2000, parcuri naționale și naturale și alte situri sub regim de protecție, plantările se realizează numai cu acordul administratorului și al autorităților relevante.

 

În cadrul proiectului Pădurea de Mâine au fost plantați 21.000 de puieți la Poieni-Solca în județul Suceava în toamna anului 2017, iar în primăvara anului 2018 au fost plantați 142.000 de puieți pe suprafețe din județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita, Covasna, Brașov și Suceava. Pentru primăvara anului 2019, în procedurea de selecție a proiectului se află 24 de proiecte de reîmpădurire din opt județe.

 

Ionuț Apostol, coordonatorul proiectului Pădurea de Mâine:

Plantăm suprafețe cu particularități diverse, de la zone recent afectate de incendii de pădure sau doborâturi de vânt până la zone degradate cu ani sau chiar cu decenii în urmă. Beneficiarii proiectului nostru sunt, în cea mai mare parte, organizații comunitare și administrații locale. Având în vedere înscrierile de proiecte de până acum, e clar că nu ducem lipsă de suprafețe ce trebuie reîmpădurite, motiv pentru care ne dorim să atragem mai mulți sponsori, în vederea creșterii scării proiectului.

Cea mai impresionantă sesiune de plantare am avut-o la Dorna Candrenilor, în județul Suceava. Este vorba de o pădure din zona tampon a Parcului Național Călimani, în care arborii s-au uscat și au fost doborâți de vânt. În acest caz, plantarea a fost realizată în totalitate de voluntari, fiind vorba de o suprafață de două hectare pe care au lucrat peste 500 de voluntari de la Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, Liceul Teoretic Ion Luca Vatra Dornei, Școala Militară de Jandarmi Fălticeni, Liceul Tehnologic Tomșa Vodă din Solca, Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului, Colegiul Vasile Lovinescu din Fălticeni, Liceul Tehnologic Ștefan cel Mare din Cajvana, Colegiul Tehnic Petru Mușat din Suceava, Salvamont Vatra Dornei, Asociația Vatra Dornei Tineret, Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava și fabricile Holzindustrie Schweighofer din Rădăuți și Siret.

 

Primim tot timpul cereri de la cei care-și doresc să fie voluntari în Pădurea de Mâine și numărul lor e tot mai mare. Proiectul nu se concentrează însă pe voluntariat, deoarece zonele de plantare sunt, în general, îndepărtate, la altitudine mare și condițiile de muncă sunt destul de dure. Ori de câte ori este posibil, vom colabora cu micile comunități locale și voluntari din orașele din apropiere. Cred că este important să facem asta, deoarece îngrijirea pădurilor este mai ușoară atunci când se înțelege cât de dificilă poate fi regenerarea lor. În același timp, este o bună ocazie de a întâlni specialiști silvici de la care să învățăm că silvicultura înseamnă mult mai mult decât plantare și exploatare.

 

 

Despre Asociația Administratorilor de Păduri

AAP este o organizație non-guvernamentală, apolitică, non-profit, asociația profesională a administratorilor de păduri. Asociația a fost înființată în anul 2004 și are statut de utilitate publică din anul 2015. Membrii asociației sunt 109 ocoale silvice private. Ocoalele din asociație administrează 1,5 milioane hectare de fond forestier, din proprietatea unităților administrativ teritoriale (64%), persoanelor juridice (30%) și fizice (6%).

 

Despre Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava

Componentele principale ale activității Facultății de Silvicultură din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava sunt învățământul și cercetarea științifică în domeniul forestier. Instituția pregătește ingineri silvici pentru activitățile de cultură a pădurilor, exploatarea și transportul masei lemnoase, industrializarea primară și recoltarea lemnului. Facultatea de Silvicultură Suceava este foarte activă în planul cercetării științifice, derulând numeroase proiecte de cercetare la nivel național și european, activând ca membru fondator al EFI CEEC – Centrul Regional pentru Europa Centrală și de Est  al Institutului Forestier European (EFI).

 

Despre Grupul Schweighofer

Grupul Schweighofer își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de energie din surse regenerabile și afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea și două fabrici de producție a panourilor din lemn, precum și o fabrică de cherestea în Germania. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având la momentul actual aproximativ 3.100 de angajați. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de țări din întreaga lume.

intarzia

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!