DesigntrendPentru un mediu de lucru ergonomic

Din ce în ce mai multe firme se confruntă cu cheltuielile cauzate de absenteismul de la locul de muncă, o urmare directă a condițiilor de lucru, nesatisfăcătoare.
Intarzia & Castor12.12.201850012 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2018/12/Foto_3_embody.jpg

Cele mai recente cercetări în rândul întreprinderilor europene arată că patronii pierd anual miliarde de euro din cauză că angajații suferă diferite traume ca urmare a condițiilor de muncă, în consecință aceștia fiind nevoiți să lipsească de la serviciu.

Ergonomia are ca scop să ușureze îndeplinirea sarcinilor executanţilor, să asigure eficiența muncii, să mențină sănătatea, securitatea și integritatea corporală. Succesul utilizării ergonomiei se poate remarca în creșterea productivității muncii, conservarea pe termen lung a capacității de lucru a angajaţilor, scăderea procentului de erori și greșeli cauzate de muncitori.

În ergonomie, un loc de muncă permite realizarea sarcinilor dacă nu impune cerințe prea mari de la om. Spre exemplu, dacă la o mașină butoanele nu sunt accesibile, obiectul muncii nu poate fi ridicat de om, indicatoarele aparatelor de măsură nu pot fi citite, etc.

Din punct de vedere ergonomic, un loc de muncă este suportabil dacă nu ameninţă sănătatea executantului. În consecinţă, o sarcină poate fi executată dacă omul nu este solicitat peste capacitățile lui.

Dacă un loc de muncă este dorit sau nu din punct de vedere ergonomic depinde în mare măsură de condițiile în care se desfăşoară activitatea. Dacă un om consideră atractiv locul lui de muncă, lipsește mai puțin de la serviciu și productivitatea lui se menţine constantă. Dacă condițiile de la locul de muncă sunt respingătoare, productivitatea va fi oscilatorie sau scăzută, va crește lipsa de la locul de muncă și demisiile vorfi mai dese.

Prin prisma ergonomiei, satisfacția la locul de muncă indică bucuria obţinută din munca efectuată, posibilitățile pentru utilizarea aptitudinilor şi perfecționarea acestora. Satisfacția este influențată și de relațiile de la locul de muncă și ambianță.

Pericolele locurilor de muncă pe calculator

Cel mai important aspect ergonomic este poziția corpului în fața calculatorului. În cazul unei poziții greșite, șalele, spatele, gâtul și chiar încheietura mâini și degetele sunt supuse unei mari solicitări.

· Diferitele metode care sprijină spatele și picioarele scad eficient problemele cauzate la spate și șale, atenuează simptomele și ajută la creșterea productivității muncii

Sprijin pentru picioare

 

· Pentru apariția durerilor la nivelul gâtului poate fi vinovată poziționarea greșită a monitorului. Pentru a menaja musculatura gâtului pe parcursul zilei, optim ar fi ca marginea superioară a monitorului să fie la nivelul ochiului sau deasupra şi la aproximativ 50 – 70 cm distanță de ochi. De aceea, este recomandat să utilizăm suporturi pentru monitoare sau laptopuri care se pretează la dotările fizice specifice și la condițiile locului de muncă.

· Nesprijinirea corespunzătoare a încheieturii mâinii duce la senzația neplăcută de strângere, care pe termen lung duce la dureri repetate. Pentru evitarea acestora, trebuie să ținem mâinile în poziție orizontală și să sprijinim încheietura mâinii și palmele. Astfel, putem preveni apariția deformărilor ireversibile sau putem atenua simptomele deja existente.

 

Sprijin pentru încheieturi și palme

 

· Privirea forțată timp îndelungat a monitorului duce la lăcrimarea ochilor, vederea va fi încețoșată și se pot simți chiar și înţepături dureroase. În aceste situații trebuie finalizată imediat treaba și trebuie odihniţi ochii. Această pauză obligatorie o prescrie și ergonomia : 10- 15 min pauză pe oră şi maxim 6 ore de lucru la calculator pe zi.

Programele rulate pe calculator pot cauza diferite probleme. În primul rând, pot afecta vederea și auzul. Efectele sonore puternice , pulsațiile luminoase, elementele cu dimensiuni mici (literele, icoanele) pot distruge aceste organe de simț. Prin utilizarea softverelor ergonomice putem atenua aceste efecte și putem mării randamentul.

Sunt recomandate planificarea pauzelor regulate și puțină gimnastică pentru mișcarea corpului.

Ce fel de mobiliere ergonomice să alegem ?

 

Alegerea scaunului potrivit este deosebit de important. Este de preferat să fie reglabil pe înălțime pentru ca să fie adaptabil la utilizatori de diferite înălțimi. Dacă scaunul nu este reglabil atunci picioarele pot fi ținute în poziție comodă cu o sprijinire corespunzătoare. Esențial este ca coapsele să fie ținute în poziție orizontală, iar talpa să atingă pământul. Este foarte important sprijinul pentru brațe și spătarele. Spijinul pentru brațe ajută la menținerea în poziție orizontală a antebrațului când utilizăm tastatura sau mouseul , menajând asfel umărul spatele și cu poziția orizontală încheietura mâinii. Rolul spătarului este spijinirea șalelor.

Merită amintită inovația firmei americane Herman Miller – scaunul de birou Embody. În mare parte este confecționat din materiale reciclabile, șezuta și spătarul au fost concepute ca greutatea individului care ocupă scaunul să se distribuie pe fiecare pixel. Spătarul urmărește forma coloanei și în orice poziție se mulează după aceasta, în timp ce şalele sunt sprijinite stabil. Forma spătarului permite mișcarea liberă a brațelor.

Scaun de birou Embody

 

La mese, cea mai importantă este înălțimea corespunzătoare și spațiul de sub masă pentru picioare în caz de ridicare sau ședere comfortabilă. Înălțimea trebuie aleasă în așa fel, încât brațele așezate pe mânerul scaunului să poată ajunge ușor la tastatură sau la mouse. Dacă la masa respectivă nu lucrăm numai la calculator, atunci se recomandă o înălțime mai mare, iar tastatura și mouseul trebuie să fie aşezate pe o placă culisantă.

Pentru a realiza un mediu ergonomic pentru copiii, sunt importante configurările meselor, care țin cont de faptul că copilul utilizează mai mult mâna stângă sau mâna dreaptă. Blatul mesei trebuie să fie rabatabil, reglabil pe înălțime la orice nivel. În sertare își găsesc locul cărțile, caietele și ustensilele de scris sau de desenare.

Masă ergonomică

Depozitarea ergonomică începe cu așezarea și modul de utilizare a dulapului. Nu strică dacă așezăm câteva dulapuri în poziții mai îndepărtate pentru ca cel care le utilizează să facă câțiva pași, să se miște un pic. Un dulap bine echipat are și rol de izolație fonică și poate funcționa şi ca separator de spațiu.

Putem realiza locuri de muncă fără risc cu mijloace ergonomice, asigurând utilizarea nepericuloasă a calculatorului, laptopului sau a tabletei. Scade astfel numărul de zile petrecute în concediul de boală și se ajunge la un timp petrecut la muncă, plăcut.

ing. Ketesdi Enikő

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!