ProfesioniștiPovestea primei mediateci din România, spusă în cuvintele cofondatoarei prof. dr. univ. Marina Cionca

Mediateca „Norbert Detaeye”, din Brașov, este un proiect cultural unic în țară. Integrată în Universitatea Transilvania din Brașov, aceasta oferă acces gratuit comunității academice, studenților și tuturor celor care sunt interesați de colecțiile și programele sale.
Intarzia & Castor12.02.2020112810 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2020/02/marina-cionca.jpg

 

Iată care este povestea ei, în cuvintele atât de frumos alese ale doamnei prof. univ. dr. Marina Cionca, cofondator:

„Povestea Mediatecii începe în anul 1990, în septembrie, când am fost invitată în Belgia de către Asociația Adoptie Dorpen Roemenie (ADR, Asociația pentru adoptarea satelor românești). Am ajuns acolo venind din Anchorage, Alaska, unde participasem la o conferință. Într-o seară ne-am dus cu niște prieteni în pubul Domino din Aalst, la vreo 30 de km de Bruxelles. În seara aceea cânta acolo Norbert Detaeye. Prin vacarmul inerent unui pub belgian, mi-am dat seama că îmi plăcea foarte mult ceea ce auzeam, și pianul, și vocea aceea deosebită. Prietenii cu care eram îl cunoșteau, l-au invitat la noi la masă și i-am spus atunci cât de mult mi-a plăcut muzica lui. Mi-a venit ideea să-l rog să vină la Brașov, să cânte pentru studenții noștri, care, cel puțin în anii aceia, erau disperați să asculte muzică bună. Am fost amândoi uimiți cred, în egală măsură, de această invitație deloc obișnuită… Dar, ce minune, în octombrie 1990 a sosit și a cântat pentru studenții noștri. A fost un succes care a depășit orice previziune! Nu pot să nu vă spun ce mi-a povestit atunci Norbert: când plecase din Belgia spre România, familia și prietenii și-au luat rămas-bun de la el cu lacrimi în ochi, de parcă urma să piară în țara aceea bizară, despre care mai nimeni nu știa mai nimic (cu excepția violenței revoluției). După acest prim concert la rectoratul Universității, în timpul discuțiilor extraordinare cu studenții, le-a spus că el nu se pricepe să aducă alimente, medicamente sau haine, cum era obiceiul pe atunci – dar poate lansa proiectul unei mediateci (nu prea auzisem noi acel cuvânt pe atunci, zău așa), în care să existe foarte, foarte multă muzică bună, filme, cărți și reviste de artă, arhitectură, design și altele. Putea cânta pentru a aduna fondurile necesare, știa el cum se face acest lucru (de altfel și la pubul din Aalst cânta pentru restaurarea unei biserici). Astfel, în octombrie 1990 s-a ivit proiectul atât de original și creativ al Mediatecii și, în acest context, ar fi fost imposibil ca Mediateca însăși să nu-i fi purtat numele.

marina-cionca

În 1991, în octombrie a sosit un tir imens pe Colina Universității, unde obținusem, nu ușor, o sală potrivită. Au sosit și Norbert cu echipa sa, i-am numit „cei șapte samurai”, care au amenajat sala cu cele aduse și au așezat la locurile lor, în dulapuri, pe etajere, pe mese speciale, imensa cantitate de material muzical, echipamentele audiovideo, posterele, cărțile, revistele… Lansarea Mediatecii s-a făcut pe 4 octombrie 1991, cu un concert al lui Norbert Detaeye la Teatrul Dramatic. Era anul invaziei minerilor la București, atmosfera era tensionată, ambasadorul Belgiei fusese agresat în holul hotelului Aro Palace, câțiva inși foarte ciudați au apărut în sala Teatrului Dramatic, dar a fost un concert magnific, așa cum se poate auzi pe CD-ul «Live at the Teatrul Dramatic», care a fost înregistrat de către cel mai tânăr dintre «samuraii» belgieni. A fost lansat în Belgia în 22 noiembrie 1992, și am decis și noi să facem o mică festivitate în Mediatecă cu acest prilej. Aceasta a fost forma embrionară a ceea ce în scurt timp a devenit evenimentul numit Serbările Mediatecii și apoi, din 1998, festivalul Etnovember. CD-ul a fost vândut în beneficiul Mediatecii. Povestea continua… În urma vânzărilor CD-ului și a unui mare concert al lui Norbert la Universitatea Liberă din Bruxelles în 1994, s-a adunat o sumă mare de bani care a permis amenajarea complexă a celei de-a doua săli, care a fost numită Auditorium, tot în turnul Colinei. Un an mai târziu, era echipată și mica sală de expoziții alăturată acesteia. Echipamente și material au fost trimise în continuare și în anii următori. Mediateca era ca un organism viu, care creștea văzând cu ochii. Noi am văzut-o ca pe un proiect de-o viață.
Atmosfera de emulație culturală din acest loc privilegiat ne-a dat curajul de a iniția festivalul Etnovember. Știam deja foarte bine că studenții erau capabili să preia rolul de organizatori. Acum, pentru ei, festivalul este o etapă de inițiere anuală pentru deschidere culturală și munca în echipă.

mediateca

În anii din urmă, rolul Mediatecii s-a modificat și a evoluat pe coordonate diferite. Accesibilitatea supremă la muzică și filme din ultimii zece ani a adus o seamă de lucruri bune, dar și o nivelare tristă și frustrantă a gusturilor celor tineri. Am decis că orientarea mai susținut educațională și de creare de evenimente culturale deosebite a Mediatecii este necesară. În plus, am beneficiat de avantajul de a lansa trupa noastră de teatru, numită Teatrul de Aici, care a adus prilejul unor întâlniri informale pe teme diversificate și a lărgit echipa de mediatecari. Avem și privilegiul de a avea printre noi și o seamă de pictori, artizani de artă și muzicieni brașoveni sau din afara Brașovului care se bucură de invitația de a-și prezenta creația și talentul aici la noi, ei deja știu sau au auzit că vor fi întâmpinați cu căldură și apreciere sinceră. Mediul academic, studenții, ca de altfel și mulți elevi de liceu, cunosc reputația Mediatecii, îi urmăresc programele și se constituie într-un public de foarte bună calitate.”

mediateca

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!