DesignPuţin înseamnă mai mult – bucătării minimaliste

Minimalismul a intrat în designul interior în secolul XX şi reprezintă stilul care a eliberat interioarele caselor de obiecte inutile şi de excesul de ornamente care dă senzaţia de supraîncărcare.
Intarzia & Castor01.11.201822511 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2018/10/2015-01-23148249_Kitchen01-2.jpg

O locuinţă minimalistă este elegantă, cu forme arhitecturale simple, oferind impresie de curat, principiul de bază fiind calitatea, nu cantitatea. Stilul este potrivit atât spaţiilor mici, cât şi spaţiilor generoase, caracteristicile sale amplificând senzaţia de spaţialitate, accentul fiind pus pe ideea de open space.

 

www.minimaldesign.hu

 

Stilul minimalist este recomandat pentru cei cărora le place ordinea şi simplitatea. Se defineşte printr-un decor aerisit şi luminos, cu forme geometrice simple, clar conturate, cu suprafeţe fără detalii complicate, culori neutre şi cu accent pe funcţionalitate.

www.meylindac.xyz

 

În stil minimalist se poate amenaja orice încăpere din casă, dar bucătăria are de câştigat cel mai mult, deoarece oferă ordine, o bună organizare a spaţiului şi orientare către practic şi funcţional. Combinaţia esteticii deosebite cu funcţii inteligente uşurează sarcinile fiecărei zi şi îndeplineşte nevoile omului contemporan.

 Materialele folosite în bucătăriile minimaliste sunt lemnul, oţelul inoxidabil şi sticla. Într-un astfel de design pot fi incluse şi piatra naturală sau cărămida. Acestea scoate în evidenţă liniile mobilierului, dându-i bucătăriei un aspect mult mai plăcut.

Mobilierul în acest tip nou de bucătărie are linii drepte, este funcţional, ergonomic şi practic. Ascunde toate lucrurile din bucătărie într-o manieră ordonată, care în acelaşi timp arată bine vizual. Dulapurile suspendate cu uşi din sticlă mată contribuie la mărirea vizuală a spaţiului, reflectând în acelaşi timp lumina. Materialele folosite trebuie să fie de bună calitate pentru că lipsa detaliilor scoate în evidenţă materialele. Pot fi realizate din lemn, MDF, oţel inoxidabil, care pot fi combinate cu sticlă mată sau semitransparentă – important este ca finisajul să fie atent realizat. Quartzul câştigă teren ca materie de blat de lucru datorită faptului că acesta este întâlnit într-un număr mai mare de culori, dar şi o serie de calităţi precum o lungă durată de viaţă sau un aspect deosebit. Peretele aflat în zona blatului de lucru se acoperă cu panouri de sticlă care conferă un aspect continuu şi măresc din punct de vedere vizual bucătăria. Uşile şi sertarele dulapurilor trebuie dotate cu sisteme de închidere şi deschidere prin apăsare, iar obiectele electrocasnice trebuie integrate în interiorul mobilierului.

www.home-designing.com

 

Culorile predominate sunt cele neutre şi cele inspirate din natură. Designerii minimalişti se rezumă la folosirea unor tonuri de gri, bej, verde, alb şi negru. De asemenea, apare deseori duo-ul alb-negru, cu anumite detalii cu culori îndrăznețe (roșu, verde, galben, mov) în cantităţi reduse. Dacă partea superioară a mobilierului este colorată în nuanţe de alb, se menţine senzaţia de curăţenie. Partea inferioară a mobilierului poate să aibă culori contrastante, oferind bucătăriei personalitate. Culorile naturale din lemn (salcâm, fag, mesteacăn, nuc, stejar) combinate cu culori simple de alb sau unt, încălzesc spaţiul și sparg răceala dată de formele geometrice simple.

www.kitchentoday.net

 

În general, pereţii sunt zugrăviţi în alb pentru a crea senzaţia unui spaţiu mare şi aerisit; totuşi, se poate  personaliza prin folosirea tapetului pe unul sau mai mulţi pereţi sau zugrăvirea unui perete în altă culoare, astfel încât acesta să devină centrul de interes al camerei. În oricare din aceste cazuri lumina are un rol deosebit de important.

Lumina naturală este foarte importantă în amenajarea minimalistă, motiv pentru care la decorarea ferestrelor se folosesc materiale cât mai transparente şi deschise la culoare. În funcţie de spaţiu se folosesc paneluri textile sau roletele tip zebra, dar se poate renunţa la perdele sau, dacă este necesar, se poate folosi un sistem de matizare al sticlei geamurilor.

Iluminarea acestui stil decorativ este realizată fie prin lumină directă, fie indirectă. Pentru că nu există multe elemente care să atragă atenţia, formele geometrice pot fi puse în evidenţă prin utilizarea spoturilor, candelabrelor, lampadarelor, dar şi prin folosirea a cât mai puţine forme şi culori. Lustrele tradiţionale nu se încadrează în acest stil, fiind înlocuite cu lămpi înalte, metalice sau chiar abajur din hârtie – nişte forme de artă de sine stătătoare.

www.3dbybrunolopes.com

 

Decoraţiunile într-un interior minimalist sunt aproape absente pentru a obţine un spaţiu cât mai uşor de întreţinut. O vază cu flori, o farfurie cu fructe sau o vază mare de colecţie este de cele mai multe ori suficientă. Un simplu tablou în culori puternice poate fi un centru de interes şi va arăta excelent pe un perete în culori neutre.

www.poliform.it

 

Aceste amenajări simple fac viaţa mai uşoară deoarece oferă o bună organizare a spaţiului, ordine, funcţionalitate şi exclude orice îngrămădire de obiecte care dau adesea senzaţia de sufocare. Conceptul de minimalism porneşte de la motto-ul arhitectului Ludwig Mies van der Rohe: “Less is more” (puţin înseamnă mai mult), referindu-se la faptul că renunţând la orice decorare de surplus, se poate ajunge la ceea ce este semnificativ şi estetic. Singura cerinţă este „respectul” acordat calităţii materialelor.

ing. Ketesdi Enikő

 

 

 

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!