EcologicReîmpăduriri ample în munții Făgăraș și Leaota

O nouă pădure crește în munții Făgăraș și Leaota: în această primăvară, Fundația Conservation Carpathia a continuat activitățile de reconstrucție ecologică și a refăcut parcele silvice tăiate ras, în trecut, pe o suprafață totală de 103 hectare.
Intarzia & Castor03.07.20191156 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2019/07/Reîmpădurire-FCC_Ionuț-Crețu1.jpg

 

 

Ultimele studii realizate atât la nivel național, cât și internațional ne demonstrează că ne confruntăm cu probleme majore de mediu: poluare din ce în ce mai accentuată, deșeuri periculoase pentru sănătate, schimbări climatice care aduc fie călduri insuportabile și reduc rezervele de apă, fie frig neașteptat sau inundații frecvente. Riscurile la care ne supunem prin neglijență transformă conservarea naturii într-o prioritate.

„Au fost două luni grele pentru echipa noastră de rangeri și de ingineri silvici, care au coordonat cea mai amplă campanie de reîmpădurire pe care am desfășurat-o din 2012 până în prezent. Cu toate că vremea nu ne-a ajutat, cu ninsori târzii sau ploi, în această primăvară am refăcut mai mult decât ne propusesem pe tot anul: 103 hectare, din obiectivul total de 100 de hectare. Am plantat 382.150 de puieti de brad, molid, fag și paltin în sudul și estul munților Făgăraș (Valea Vâlsanului, Valea Dâmboviței) și în masivul Leaota, cu ajutorul echipelor de angajati sezonieri, în jur de 150 de oameni din comunitățile locale”, a declarat ing. Mihai Zotta, director tehnic al Fundației Conservation Carpathia.

 

Foto credit Daniel Mîrlea

 

Începând cu anul 2012, Fundația Conservation Carpathia a început refacerea zonelor degradate în munții Făgăraș și Leaota și a demarat o campanie amplă de reconstrucție ecologică, achiziționând până în prezent peste 700 de hectare de parcele tăiate în totalitate, în perioada 2004-2011.

De asemenea, în ultimii ani, FCC a redat naturii suprafețele ocupate de foste căi de colectare a lemnului construite abuziv în trecut și afectate puternic de eroziune, prin demolarea și plantarea acestora. Au fost plantați peste 2,1 milioane de puieți de brad, molid, fag, paltin, ulm și scoruș. De-a lungul cursurilor de apă, pe o suprafață de 23 de km au refăcut vegetația originară de anin, foarte importantă pentru fixarea malurilor.

Foto credit Dan Dinu

 

În cele șapte pepiniere și un solar sunt îngrijiți, timp de doi-cinci ani, puieții necesari refacerii pădurilor. Lucrează fără substanțe chimice și plivesc manual, cu forța de muncă locală, angrenând anual, în regim sezonier, peste 200 de locanici.

Activitățile de reconstrucție ecologică au îmbunătățit calitatea pădurilor, au creat condiții favorabile pentru fauna sălbatică și contribuie la revenirea ecosistemelor naturale valoroase, răspunzând astfel nevoilor de schimbare în noul context local, național și global.

 

Despre proiect

Proiectul Fundației Conservation Carpathia a început prioritar cu protejarea de păduri și pășuni alpine în estul munților Făgăraș, iar din anul 2012 fundația a început să se implice activ și în refacerea zonelor degradate.

Proiectul protejează în prezent peste 22.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud-estul Munților Carpați, unde a inițiat lucrări de reconstrucție ecologică și a stabilit măsuri de protecție atât pentru pădure, cât și pentru animalele sălbatice.

Proiectul FCC este unic în România și reprezintă una dintre cele mai importante inițiative de conservare din Europa.

 

Angela Boghiu, Specialist comunicare

 

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!