EvenimenteRemember: Etnovember 2018

Etnovember este despre ei, despre studenții voluntari care an de an dedică timp și suflet organizării unuia dintre cele mai îndrăgite festivaluri culturale din Brașov
Intarzia & Castor14.10.201915916 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2019/10/EBE_8531-OK.jpg

 

Etnovember 2019 va avea loc între 16-18 noiembrie, dar să ne aducem aminte de ediția trecută.

Cu chipul luminos și cu un zâmbet larg! Așa îi întâmpină studenții pe toți cei care vin cu drag la Etnovember. Fularul, întotdeauna vesel și colorat, este un semn distinctiv al lor, al studenților voluntari, implicați în organizare. Îndrumați de o mână de profesori inimoși și harnici, peste 30 de studenți de la Universitatea Transilvania din Brașov, în principal de la Facultatea de Ingineria Lemnului, fac echipă și pun la cale, vreme de trei zile, un eveniment ce a devenit tradiție în oraș.

etnovember-2018

Sunt 21 de ediții Etnovember și totuși, niciuna nu a semănat vreodată cu alta! 21 de ani de creativitate, expoziții inedite, muzică de suflet, momente  culturale și inspirație cât cuprinde!

Așa cum îi spune și numele, festivalul Etnovember are loc în fiecare noiembrie, anul acesta desfășurându-se în perioada 18-20 noiembrie. Este inedit și foarte iubit. O demonstrează inclusiv parteneriatul cu cele 23 de instituții de cultură și comunități etnice care s-au alăturat acestei manifestări. Festivalul Etnovember este sprijinit, de asemenea, de către Fundaţia Stichting Mediateca Brașov-Gent (Belgia), condusă de către muzicianul Norbert Detaeye, precum şi de către Primăria oraşului Gent din Belgia.

Dacă prima zi de Etnovember s-a desfășurat, așa cum e tradiția, în Aula Universității Transilvania, a doua zi a fost dedicată unor evenimentece au avut loc exclusiv în aer liber: târgul etno-medieval de la Bastionul Țesătorilor, cortegiul cu torțe și show-ul FireBall din Piața Sfatului. În final, în cea de-a treia zi au fost incluse în program momente artistice despre poezie, istorie și teatru la Facultatea de Litere, la Casa Mureșenilor și la Centrul Multicultural al Universității Transilvania.

etnovember-2018

Etnovember e despre oameni

Etnovember înseamnă expoziții de fotografii, piese inedite de mobilier, articole handmade și obiecte decorative, povești și scrieri de demult, broderii, picturi de lemn, tradiții, momente muzicale și lansări de cărți. Însă, dincolo de toate acestea, Etnovember este despre oameni! Și deși festivalul este de fiecare dată altul, sunt oameni care vin cu drag aici și sunt mereu aceeași – atât vizitatori, cât și organizatori.  Mai presus de artă, Etnovember este despre oameni.

Beatrice Biro vine de paisprezece ani la Etnovember, de când era elevă, ca să joace în piesa de teatru de la final. Nu a renunțat la acest rol, însă în ultimii 8 ani este prezentator de tradiție al festivalului.

„M-am îndrăgostit instant de acest voluntariat și am zis că nu pot să trăiesc fără el. Era atât de interesant și atât de divers, venind dintr-un mediu în care se făcea cu totul altceva. Am învățat de la studenții și profesorii de la IL un milion de lucruri pe care le aplic și astăzi, inclusiv cum să dau cu ciocanul. Un singur lucru nu reușit, să mă convingă să dau la IL pentru că matematica nu este punctul meu forte, așa că am dat la Drept, tot aici în Brașov, iar în prezent sunt consilier juridic.
Nu renunț la Enovember pentru nimic în lume. Și când mi-am făcut masterul la Cluj, mi-am luat o lună liber, în noiembrie, ca să vin aici. Nu pot altfel. Îmi place să-i ajut la pregăriri, îi întreb la ce pot fi de folos, fac curățenie, cumpărături și mă ocupam de autorizații. Joc lunea în piesa de teatru și asist cu drag echipa belgiană.
Cum a evoluat Etnovember? Dincolo de expozițiile mult mai numeroase și calitativ superioare, studenții sunt mai mulți, sunt altfel, mult mai dedicați decât în primul meu an. Sunt sufletiști. Veșnic te întâmpină cu zâmbetul pe buze! Nu vor spune niciodată cât sunt de obosiți. Aseară au plecat la unu noaptea, ca să fie totul perfect astăzi!“

etnovember-2018

prof. Marina Cionca, inițiatoarea festivalului și sufletul Etnovember. S-a ocupat îndeaproape de organizare, însă în ultimele ediții a cedat locul fruntaș lui Alin Olărescu, cel care i-a fost student și căruia i-a încredințat toate tainele acestui eveniment inimos.Acum dumneai este consilier programe și promo.

„Etnovember, pentru mine, înseamnă trei straturi suprapuse de așteptări, care de obicei se îndeplinesc.
1. Formarea echipei de studenți cu înțelegerea scopului acestui festival și înțelegerea faptului că sunt singura echipă de studenți care pregătesc un spectacol pentru comunitatea în care trăiesc.
2. Finalitatea festivalului este o comunicare între artele plastice, artistice, muzică, design și artizanat, crearea unei panorame a creativității umane în zona Brașovului, dar întotdeauna există centre de interes venite și din alte părți, inclusiv internațional.
3. Comunicarea inter-etnică, multiculturalitatea este esențială pentru că un oraș care acordă atenție acestei diversități culturale este un oraș viu și imaginea lui are de câștigat. Dacă nu acordă atenție rolului comunicării din plan social cu instituțiile culturale, ar rămâne doar o alcătuire amărâtă de case și blocuri fără niciun fel de personalitate și rost.

Studenții sunt altfel decât suntem obișnuiți, în aceste vremuri unde tehnologia domină. Mulți dintre cei care sunt voluntari vin din medii modeste, muncesc din greu pentru a se întreține în facultate și sunt tineri cărora li s-a acordat o educație în spiritul valorilor clasice. Ei știu să facă diferența între concepte de prietenie, lipsă de comunicare, solidaritate. La primele întâlniri sunt solitari și butonează telefoanele, dar după aceea încep să se simtă bine împreună și să facă lucruri pe care mulți dintre ei nu le-au mai făcut până acum. Se străduiesc să facă bine ceea ce fac, nu există competiție între ei. Nu e ușor, dar e un fel de maturizare accelerată și sunt bucuroși că le ies lucruri la care nu s-ar fi gândit. De cum începe festivalul își iau în serios rolul de gazde, iar asta e un factor motivațional important pentru că primesc încredere în ei. Îi încurajăm să vorbească deschis pentru că au idei extrem de bune. Au fost apreciați și de delegația internațională, iar acest fapt ne bucură foarte mult.

Tradiția fularelor, pe care o avem încă de la a treia ediție Etnovember, este una dintre primele inițiative de marcare a identității de grup, mult mai utilă decât ecusoanele. Totodată, studenții noștri voluntari poartă, în a doua zi de festival, și niște tunici roșii.

etnovember-2018

dr. Biborka Bartha,responsabilă de imaginea festivalului și crearea celebrei mascote, alta în fiecare an, fiecare cu povestea ei.

„Pentru mine, lucrurile care sunt bune nu s-au schimbat deloc, în toți acești 20 de ani de când mă implic în organizare. A rămas echipa, oamenii care sunt devotați, care iubesc cultura, arta și sunt cei mai buni ambasadori ai valorilor noastre. Avem an de centenar și, ca atare, ne-am adaptat repertoriul vizual. Însă alegerea mascotei este o hotărâre pe care o luăm împreună cu studenții. Acum avem o vulpiță drăgălașă, un animăluț care reprezintă locul ăsta, cu munți și multă pădure. Întotdeauna am văzut vulpi care mișună pe aici și ne inspiră, mai ales ca potențial grafic.
Totodată, mă bucur de faptul că anul acesta am și eu o expoziție personală la Etnovember, în care m-am inspirat din reperele specifice României Mari. De altfel, această ediție e foarte numeroasă în expoziții! Avem domenii variate și pe lângă tablouri, afișe și postere, avem expuse piese de mobilier foarte multe și activități hand-made realizate în timp real.“

 

Festivalul Etnovember 2018 în cifre:

  • 3 zile de manifestări culturale;
  • 33 de expoziții de arhitectură, design, arte plastice, restaurare, fotografie și artizanat de artă;
  • 3 momente muzicale organizate în timpul vernisajelor;
  • 2 concerte de gală, seara, în sala Aula Magna a Universității;
  • 1 workshop pentru copii, cu vulpi istețe;
  • 1 piesă de teatru

Etnovember 2019 va avea loc între 16-18 noiembrie, dar să ne aducem aminte de ediția trecută.”

Articol de Alexandra Irimiea

 

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!