Edu-profReutilizare prin Restaurare sau Recondiţionare

Reutilizarea lemnului, ca resursă naturală aflată în evident declin în zilele noastre, este foarte actuală în contextul unei dezvoltări durabile. 
Intarzia & Castor20.12.20182494 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2018/12/Fig-2.2.-Ferestre-restaurate-in-dialog.jpg

Reutilizarea lemnului, ca resursă naturală aflată în evident declin în zilele noastre, este foarte actuală în contextul unei dezvoltări durabile.

Patrimoniul cultural este important nu numai pentru instituţiile care deţin obiective sau piese de patrimoniu, ci şi pentru persoanele particulare. Înţelegerea, protejarea prin conservare-restaurare şi valorizarea patrimoniului trebuie să se facă într-un mod sustenabil, cu impact minim asupra mediului.

La  Facultatea de Ingineria Lemnului din Braşov, dincolo de conceptul de bază, restaurarea poate fi privită şi din perspectiva reutilizării şi reintegrării obiectelor din lemn care fac parte din patrimoniului cultural abandonat, într-un circuit care începe de la recuperare, restaurare şi până la valorificare. A da o şansă lemnului să strălucească din nou este un demers asumat de noi. Recuperarea şi restaurarea sunt indisolubile, iar grija pentru mediu începe chiar din faza de recuperare.

De  multe ori, în  laboratorul de restaurare au fost aduse părţi din obiecte care cu siguranţă nu şi-au mai regăsit funcţiile iniţiale după restaurare. Acestea ar putea fi valorificate mai departe şi reintegrate în piese noi de design sau în amenajări interioare.  O altă abordare proaspătă şi spectaculoasă este designul virtual ce poate simula funcţionalitatea.

O categorie interesantă de „pacienţi” care au trecut pragul laboratorului de restaurare au fost ferestrele şi obloanele din lemn.  În 2011 au fost restaurate un oblon provenit de la o casă din Codlea şi o fereastră din Buzău. Acestea au fost parte dintr-un proiect internaţional intitulat „Window and Wall” şi prezente în expoziţia de restaurare de la festivalul Etnovember 2011.

Alte ferestre şi obloane au fost restaurate sau recondiţionate ca proiecte practice  de restaurare sau disertaţie ale masteranzilor noştri în 2013, 2014.

Dincolo de imaginile derulate de-a lungul timpului la interiorul şi la exteriorul acestor ferestre, pe care nu le vom afla niciodată, astăzi, cu siguranţă peisajul este altul, modern, accelerat, dar întotdeauna în dialog cu trecutul şi în strânsă comuniune cu mediul.

Şef lucr. dr. ing. Emanuela Beldean

Prof. dr. ch. Maria Cristina Timar

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!