DesigntrendScări interioare

Elemente importante pentru orice construcție, scările interioare, pe lângă faptul că asigură accesul între etaje, joacă şi un rol estetic. Chiar putem spune că, astăzi, în locuințele moderne, acestea au devenit elemente de amenajare interioară
Intarzia & Castor23.11.2018328011 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2018/11/lepcso.jpg

Înainte de monta în locuinţă o scară interioară, trebuie luate în considerare câteva aspecte importante ce ţin de funcţionalitate şi siguranţă. În același timp, sunt necesare câteva sfaturi în ceea ce priveşte materialele din care poate fi construit acest element de structură.

În funcţie de stilul locuinţei, de spaţiul disponibil, scările interioare se pot clasifica astfel: cu o rampă, cu două sau mai multe rampe, drepte, elicoidale, balansate sau cu podest intermediar, cu sau fără contratreaptă etc.

www.caro.akrondmc.com

Pentru o casă cu două niveluri, lungimea recomandată a treptelor trebuie să fie cuprinsă între 90 şi 95 cm. Balustradele, prin STAS, trebuie să aibă înălţimi cuprinse între 80 şi 90 cm, iar înălţimea liberă de trecere pe o rampă este de minimum 200 cm, considerând distanţa cea mai mică între treapta de circulaţie şi grinda de podest.

Pentru ca o scară să fie comodă, trebuie luate în considerare înălţimea şi lăţimea treptelor. Înălţimea poate varia între 14 și 17 cm, iar lăţimea între 26 și 32 cm. Ca principiu, înălţimea treptei variază invers proporţional cu numărul de niveluri deservite de o scară, această proporţie fiind dovedită ca necesitând cel mai mic efort fizic. Matematic, a fost determinată cu formula: 2h+l=62 – 64 cm  (h – înălţimea treptei, l – lăţimea treptei).

Înclinaţia scării face diferenţa între o scară ce poate fi urcată cu uşurinţă şi una care ne pune la încercare. Panta optimă este între 30 și 35 de grade, cele mai abrupte – de 60-65 de grade – se folosesc pentru accesul în pod sau mansardă.

Pentru finisarea treptelor şi a scărilor există mai multe tipuri de profile şi elemente decorative. Printre cele mai importante sunt profilele de cant, care permit finisarea muchiei treptei, conferind rezistenţă în timp, dar şi posibilitatea implementării de profile antiderapante, care să împiedice alunecarea pe trepte. Acestea sunt realizate în mod uzual din aluminiu sau metal, dar există şi variante din PVC alb sau colorat.

www.glass-staircase.com

În funcţie de stilul amenajării locuinţei, materialele de finisare pentru scara interioară trebuie alese cu grijă, în aşa fel încât să se armonizeze într-un mod plăcut cu interiorul, indiferent dacă este vorba de beton, lemn, fier sau sticlă. Pentru un spaţiu amenajat în stilul tradiţional, clasic sau rustic, este recomandată scară din lemn. Însă materialul trebuie tratat corespunzător şi trebuie alese esenţe mai tari, ca fag, stejar, nuc, cireș, larice, paltin, frasin sau arţar, mai ales dacă traficul este intens. Culoarea naturală a fiecărei esenţe poate fi schimbată prin băiţuire în diferite culori, iar finisajul se poate realiza cu lac mat sau lucios pentru trafic. În interioare elegante, scările din fier forjat sau din sticlă se pretează foarte bine. În ultimul timp, sticla este folosită tot des, bineînţeles realizată pe baza unei cu tehnologii care oferă rezistenţă şi siguranţă în vederea utilizării.

www.pinterest.com

În cazul în care scara interioară se află în mijlocul încăperii, scheletul metalic fără contratrepte este recomandat pentru suport deoarece dă senzaţia de semitrasparenţă şi nu împarte spaţiul. Treptele pot să fie din lemn, metal, corian, marmură etc. Senzaţia de interior aerisit se poate mări cu ajutorul balustradelor din panouri de sticlă, balustri din lemn sau inox.

Spaţiul interior, unde este amplasată scara, are, de asemenea, un rol foarte important. Acesta trebuie iluminat natural cât de mult posibil, de aceea se recomandă să fie amplasate ferestre la fiecare etaj. Totodată, trebuie asigurată şi o iluminare artificială,  evitând în felul acesta accidentele ce pot fi cauzate de vizibilitatea redusă la urcare sau la coborâre. De exemplu, pot fi realizate efecte de lumină în contratrepte sau pe partea inferioară a balustradei sau, dacă forma scării permite, amplasarea unui corp de iluminat îngust, dar foarte lung, care porneşte din mansardă până la parter, care poate să devină şi un obiect de decor în afara funcţiei de iluminare.

www.archiproducts.com

Însă şi treptele, şi contratreptele pot fi elemente de decor. Prin imaginaţie şi creativitate, combinând diferite culori şi diferite texturi, se poate realiza o amenajare originală şi personalizată, cu finisaje vesele.

www.apartmenttherapy.com

Un trend popular este utilizarea stickerelor decorative pe contratrepte. Cifre, numere sau simboluri preferate reprezintă o abordare creativă.

www.funkyjunkinteriors.net

Pentru completarea stilului de amenajare poate fi folosit pe suprafaţa contratreptelor tapetul cu diverse motive, citate, versuri, peisaje sau animale.

 

www.pinterest.com

Un contrast spectaculos îl reprezintă placarea contratreptelor cu plăci ceramice cu diverse modele, iar prin transformarea contratreptelor în cotoare de cărţi interiorul va deveni deosebit de interesant și de vesel în același timp.

www.pinterest.com

Acestea au fost doar câteva exemple, posibilitățile de amenajare fiind însă mult mai numeroase. Inspiraţi-vă şi transformaţi-vă scara interioară din locuințele dumneavoastră, dintr-un element doar util, într-unul estetic.

ing. Ketesdi Enikő

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!