EvenimenteSmart Factory, fabrica inteligentă de la SCM-Italia

O nouă interacțiune între oameni și roboți, alături de excelența tehnologiilor SCM, modele noi pentru fiecare etapă de prelucrare a lemnului, precum și noi servicii software și digitale.
Intarzia & Castor04.11.20193618 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2019/11/borito-2.jpg

 

Grupul a încheiat anul 2018 cu o cifră de afaceri de peste 700 de milioane de euro, în creștere cu 15%, din care 70% s-au realizat exclusiv în sectorul de prelucrare a lemnului, confirmând poziția sa solidă.

logo-scm

Cifra de afaceri a Grupului SCM a depășit 700 de milioane de euro la finalul anului 2018, iar peste 70% din aceasta au fost legate de sectorul său dedicat lemnului, cu o contribuție de peste 500 de milioane, în creștere cu 15% față de anul anterior. Acest lucru se datorează celei mai mari game de soluții tehnologice și digitale disponibile pe plan internațional pentru prelucrarea secundară a lemnului, de la lucrările de meșteșugărie până la marile industrii. Acestea includ centrele de prelucrare CNC pentru prelucrarea panourilor și a lemnului masiv și tâmplăria din lemn, care înregistrează în continuare cea mai mare performanță de pe piață, având o creștere de peste 30% doar anul trecut.

„Smart & Human Factory” este fabrica viitorului în industria de prelucrare a lemnului format dintr-un sistem de celule automatizate, modulare și flexibile, ușor reconfigurabile, integrate cu roboți industriali articulați și colaborativi și cu elemente de transport inteligente, care nu necesită operator, care pot fi programate în funcție de instalația din unitatea de producție, având capacitatea de a se deplasa și de a funcționa alături de operator în deplină siguranță. O nouă fabrică digitală și inteligentă, care este în continuare ușor de utilizat, proiectată pentru a răspunde mai eficient și mai rapid provocărilor ridicate de personalizarea în masă, depășind sistemele automatizate tradiționale.
Sistemul prezentat de SCM la Ligna reprezintă doar un exemplu al diferitelor configurații pe care le permite „Smart & Human Factory”, în funcție de specificațiile și cerințele fiecărei companii, gestionând întotdeauna rapid toate comenzile de pe piață, personalizându-le conform cerințelor și limitând simultan problemele care pot să apară la nivel logistic în ceea ce privește producția la comandă, realizată în masă. 500 de piese în lot unic pot fi produse într-un singur schimb, cu doi operatori, un supervizor și 600 de metri de suprafață de lucru, deși se poate atinge o capacitate de producție chiar mai mare – de până la 800 de piese pe schimb, de exemplu – prin modificarea configurației utilajului. Iar investiția se poate realiza pas cu pas, ținând cont de evoluția pieței sau extinderea activității companiei.

robot-in-celula

Procesul integral de producție
Conceptul a fost introdus pe piață prin prezentarea unor exemple reale, prin producerea de diferite tipuri de dulapuri, printr-un proces care își propune să optimizeze cât mai mult operațiunile de tăiere, de placare a canturilor și de găurire a panourilor, ca și cum ar fi vorba de producție standard, pentru a reduce rebuturile, resturile și schimbările aduse configurației mașinii la schimbarea comenzilor, recompunând comenzile la finalul procesului, mutând procesul de personalizare în această etapă.
Într-un astfel de sistem, operatorul este scutit de sarcinile repetitive cu valoare adăugată redusă, prin utilizarea roboților industriali antropomorfi, fiind asistat de roboți colaborativi în etapele finale ale procesului (montaj, introducerea feroneriei, aplicarea adezivului și finisarea suprafeței) în deplină siguranță și fără grilaje de protecție. În plus, logistica procesului devine flexibilă prin utilizarea dispozitivelor mobile autonome inteligente AMR (Autonomous Mobile Robot).

robot-articulat

Întregul sistem este administrat și optimizat de software-ul de supraveghere Maestro active watch, care monitorizează starea fiecărui produs prelucrat, de la începutul procesului și până la final. Acesta este integrat cu sistemul IoT Maestro connect, care colectează și analizează date de la tehnologiile SCM și care asigură, pe de o parte, controlul deplin al fluxului de producție și, pe de altă parte, implementarea modelelor de întreținere inteligentă și predictivă.

Procesul începe din sfera serviciilor software și digitale care reproduc, asemenea unui veritabil birou de proiectare, toate detaliile dulapului produs. De asemenea, administrează procesele de vânzare și de achiziție aferente comenzii, precum și generării de date și de programe de prelucrare pentru producție.
Procesul de prelucrare începe din zona de debitare în care materia primă, depozitată în flexstore hp, sistemul de depozitare automată de înaltă performanță pentru panourile formate, este încărcată în mașinile de dimensionare (care constituie parte integrantă a sistemului de depozitare) în vederea secționării. Primul tip de prelucrare este realizat cu ajutorul mașinii de tăiat Gabbiani s, aceasta remarcându-se prin dispozitivul său Saw-Set, care oferă o configurare tot mai rapidă și mai precisă a instrumentelor urmat fiind de operațiile realizate pe noul centru de prelucrare CNC Morbidelli x400 cu cinci axe.

smart-factory

Panourile tăiate de centrul de prelucrare sunt descărcate de un robot antropomorf pe un dispozitiv de transport AMR și sunt duse la următoarea zonă, de placare a canturilor. Aici, prelucrarea se realizează pe o celulă de placare a canturilor, Stefani cel Hl, noua generație de celule pentru prelucrarea de articole în lot unic, cu soluții înalt tehnologizate, chiar și cu investiții minime, și cu un sistem tip pod de preluare pentru revenirea automată a panourilor, care garantează o gestionare a producției simple, optimizată din punctul de vedere al timpului.
După placarea canturilor, dispozitivul de transport transferă panourile în zona de găurire/inserare, unde panourile nu sunt doar prelucrate pe noul centru de prelucrare CNC Morbidelli ux200d, ci sunt, de asemenea, prelucrate cu ajutorul noului sistem exclusiv cu unitate dublă de aplicare a diblurilor cu axă variabilă, care poate fi ajustat în baza distanței dintre găuri.
După finalizarea procesului de prelucrare cu ajutorul mașinilor de dimensionare, plăcile sunt preluate de transportorul cu bandă pe role, către un robot articulat, care recompune seturile, fiind pregătite pentru asamblarea fiecărei comenzi în parte, datorită instrucțiunilor furnizate de software-ul de supraveghere, control și achiziție de date, Maestro active watch.
Un alt AMR (robot mobil autonom) transferă apoi setul către zona de asamblare, unde operatorii sunt asistați de trei roboți colaborativi la asamblarea bazelor și la aplicarea adezivului pe panouri.
Procesul se încheie cu trecerea dulapului preasamblat în dispozitivul de strângere Action e, pentru a se realiza o asamblare corectă a mobilierului. Produsul finit este apoi transferat pe un alt dispozitiv de transport către depozit.

software-maestro

Software și servicii digitale oferite de MAESTRO
MAESTRO este un software pentru birouri și interfețe de producție cu care asigură supravegherea și controlul mașinii, alături de o ofertă vastă de servicii digitale. Acesta simplifică foarte mult munca operatorului și sporește eficiența sistemelor și a mașinilor, pentru a obține rezultate care, până acum, erau de neconceput. Operatorul „nu mai este singur” și poate fi informat în mod constant, indiferent unde se află, cu privire la nivelul de performanță în producție a mașinilor, beneficiind de sprijinul, consultanța și de formarea necesare pentru optimizarea proceselor industriale. O linie directă și un serviciu direct tot mai eficient, care revoluționează și activitatea post-vânzare.
Pentru a răspunde necesităților unei producții 4.0, platforma IoT Maestro connect se adaptează noilor tehnologii din vasta gamă SCM (secționare, găurire-frezare, aplicarea și tratare a canturilor) în prelucrarea panourilor și a lemnului masiv. Datele colectate și informațiile disponibile sporesc, datorită introducerii seturilor de senzori, în mod special pentru tehnologia care are capacitatea de a monitoriza componentele vitale ale mașinii, dezvăluind condițiile de utilizare critice sau non-optime în timp real. De asemenea, combinația dintre Maestro Connect și realitatea augmentată Smartech consolidează serviciul de asistență tehnică de la distanță.
Acest sistem evoluat de colectare și de analiză a datelor generate de mașinile SCM îi oferă clientului un control excelent al mașinii sau al fluxului de producție al instalației, întreținere rapidă, inteligentă și predictivă și o planificare tot mai eficientă a strategiei privind piesele de schimb.
De asemenea, există îmbunătățiri importante în ceea ce privește software-ul pentru canturi, odată cu lansarea Maestro Active, cea mai nouă generație a interfeței om-mașină (mențiune specială la ultima ediție a Premiilor germane pentru design). Aceasta este noua interfață cu operatorul care, alături de consola eye M-touch, revoluționează metoda de interacțiune cu tehnologiile SCM. La Ligna, proiectul este lansat pe toate mașinile, oferind un singur mediu de utilizare și un aspect grafic comun tuturor acestor tehnologii. Acest lucru simplifică în mod considerabil munca operatorului, reducând posibilitatea erorilor și sporind productivitatea.
Există o serie de caracteristici noi și importante pentru software-ul de birou: la fel ca în ultima versiune Maestro watch, softare-ul de supraveghere a sistemelor de celule integrate, iar versiunea Maestro CNC 2019 este lansată cu actualizări importante pentru centrele de prelucrare și pentru mașinile de găurire CNC.

Software simplu și intuitiv, dar, în primul rând, software care poate fi integrat, care are capacitatea de a colabora cu toate celelalte sisteme utilizate în spațiile de lucru ale clientului.

Grupul SCM
Cu o cifră de afaceri de peste 700 de milioane de euro și 4.000 de angajați, Grupul Scm este lider pe plan global în tehnologiile de prelucrare a unei game largi de materiale: lemn, plastic, sticlă, piatră, metal, materiale compozite și componente industriale. Societățile grupului sunt, în întreaga lume, parteneri de încredere ai industriilor de top în numeroase sectoare de produse, de la mobilier până la construcții, automobile și nave aerospațiale, până la iahturi și prelucrarea plasticului.
Grupul Scm coordonează, sprijină și dezvoltă un sistem de excelență industrială în trei mari centre de producție extrem de specializate din Italia și funcționează pe cinci continente.

Urmăriți filmele de prezentare pe canalul Youtube Revista Intarzia&Castor

 

 

 

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!