EvenimenteTendințe și inovații la LIGNA 2019

Tehnologia robotică a devenit din ce în ce mai mult standardul în toate domeniile producției industriale
Intarzia & Castor08.10.2019275 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2019/10/Softwere.jpg

 

Producătorii de mașini de prelucrare a lemnului masiv și a materialelor compzite s-au concentrat asupra sistemelor de automatizare și asupra celor integrate, în special asupra tehnologiilor modulare, care constituie o poartă către digitalizare. Aici, abordarea este cea a digitalizării END-TO-END cu concepte care includ totul, de la planificare și proiectare până la producție și monitorizare. Celălalt element definitoriu remarcabil al noilor tehnologii de digitalizare este reprezentat de faptul că acestea sunt la fel de simple și de intuitive de utilizat ca smartphone-urile.

Între timp, tehnologia robotică a devenit din ce în ce mai mult standardul în toate domeniile producției industriale, de la manipularea materialelor până la procesarea colaborativă de către oameni și mașini și până la finisarea suprafețelor. Elementul de finisare a suprafețelor în cadrul lanțului valoric devine tot mai integrat în sistemul de producție în ansamblu. Sistemele de vehicule ghidate automat optimizează fluxurile de materiale. Iar modulele de control al sistemului central gestionează inteligent datele aferente și le combină rapid și eficient, chiar și pentru cele mai exigente scenarii de producție pentru articole în lot unic.

industry-4.0

Tehnologiile cloud expuse au demonstrat cu prisosință că gestionarea datelor în cloud a făcut integral tranziția de la sistemele proprietare către ecosistemele digitale. Datorită unei game tot mai mari de soluții de asistență digitală, utilizarea datelor din producție pentru întreținere preventivă și pentru planificarea producției devine din ce în ce mai eficientă. Dacă se menține acest ritm, viziunea gestionării end-to-end  materialelor și a uneltelor în cloud – prezentată la ediția LIGNA din acest an – poate să devină în curând realitate.

augmented-reality

O altă viziune care este tot mai aproape de a deveni realitate se referă la networkingul bazat pe protocoalele de comunicare standardizate pentru toate mașinile. În acest sens, Federația Europeană a Producătorilor de  Mașini de Prelucrare a Lemnului (EUMABOIS) și Federația Germană de Inginerie (VDMA) au folosit LIGNA pentru a prezenta un cadru al unui nou standard P&W (Plug & Work). Cadrul reprezintă un proiect comun realizat de opt importanți producători europeni de mașini de prelucrare a lemnului.

O altă tendință esențială în industria de exploatare și de prelucrare a lemnului este realitatea virtuală – în special utilizarea căștilor VR și a tabletelor pentru a vizualiza etapele de lucru și stările utilajelor.

casti-virtuale

“Producătorii de mașini de prelucrare a lemnului masiv și a materialelor compzite s-au concentrat asupra sistemelor de automatizare și asupra celor integrate”

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!