Edu-profUn antreprenor „crește” mecanici forestieri la el în curte

Ce faci atunci când nu găsești pe nicăieri un angajat bun? Constantin Stoica, un antreprenor de pe Valea Prahovei care lucrează în exploatare forestieră, pare că a găsit soluția perfectă!
Intarzia & Castor23.10.201921005 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2019/10/borito-OK.jpg

 

Constantin Stoica crește, chiar la el în curte, generații de mecanici forestieri, bine instruiți pe utilaje.

Andrei are 16 ani, dar manevrează fără probleme un utilaj John Deere, un forwarder cu care colectează cu dibăcie bușteni. „A fost un pic mai greu pe utilaj, e altfel senzația decât pe simulator, locul am învățat mai întâi comenzile”, spune el entuziasmat. Nu-l sperie mărimea utilajului și nici complexitatea lui. Andrei este o mină de aur pentru mulți antreprenori din exploatarea forestieră, având în vedere criza de personal calificat din domeniu. Așa că cine n-are un Andrei, să-și cumpere!, cum spune o vorbă din popor. Ei bine, iată că un antreprenor din industrie a luat decizia să investească în el. Tânărul este în clasa a X-a la o școală profesională în sistem dual și se pregătește să devină mecanic forestier. După un an de instruire, a venit la Forest România, târgul de la Zizin, ca să facă demonstrații pe simulator și pe utilaje. După ce l-a văzut cumlucrează, l-a felicitat chiar și ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș. Dar doar atât!

Un „Bravo!” spus în grabă și o strângere de mână de la ministru

„E de salutat că în România sunt tineri care vor să facă o meserie și s-o facă bine. Nouă asta ne lipsește, inclusiv în zona forestieră”, ne-a declarat pe scurt miniștrul Deneș. Întrebat cum ar putea și statul să se implice mai mult în calificarea tinerilor, atragerea lor către meserii și rezolvarea acestei crize acute de personal în firmele românești, ministrul a dat o explicație seacă. „Obligația autorității publice locale este de a crea un cadru legal care să faciliteze concurența corectă. Este de admirat ceea ce face pe partea practică pentru că, la urma urmei, ceea ce lipsește la ora actuală în România sunt meseriașii în toate domeniile, dar cei care lucrează în exploatare trebuie să aibă o singură voce.”
Apoi ministrul a plecat grăbit. A încercat să dea o soluție Ciprian Dumitru Muscă, președinte ASFOR: „Ceea ce se întâmplă la Valea Doftanei e o inițiativa privată. Formarea trebuie s-o facem continuu, dar trebuie să începem să ne organizăm. Învățământul românesc are limitele lui, dar antreprenorii, prin asociere, în colaborare cu liceele și cu asociațiile profesionale, își pot forma proprii angajați. Statul ne oferă acest sistem de învățământ”.

 

 

 

Articol de Alexandra Irimiea

 

Citiți articolul complet în revista Intarzia&Castor nr. 260/2019,
sau solicitați abonament: https://www.intarzia.ro/cumpara-pachet/

Intarzia & Castor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!