În-atelierUn inginer pasionat de mobila cu design unic și finisaje fistichii

Ionuț Apetre are 41 ani și este un altfel de inginer de industria lemnului. Deși primește cuminte planuri de la designeri și arhitecți, reușește să-i convingă să facă mobila în stilul lui. Este pasionat de design și oferă fiecărui client mobilă unicat, musai din lemn masiv.
Alexandra Irimiea03.10.201844021 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2018/10/IMG_6145-1280x853.jpg

Fiu de tâmplar, Ionuț a lucrat de mic copil în lemn. De la 13-14 ani își ajuta tatăl în atelierul său din orașul Câmpina, județul Prahova pe care acesta l-a înființat imediat după revoluție. Știa să bată balamale la uși, dar a construit cu pasiune și diverse obiecte, machete de avioane, inclusiv o bicicletă din lemn. „Doar m-am născut în talaș!“, explică el cu mândrie. În scurt timp, numele său, Apetre, cel care a dat și numele atelierului, a devenit cunoscut la nivel local. „Tata făcea mai mult uși-ferestre. Multe case de pe Valea Prahovei au tâmplăria făcută de tata. La momentul cel mai înalt de dezvoltare avea 46 de angajați“, amintește el cu drag. Așadar, era fi resc ca după terminarea liceului, mama lui să-l trimită la Facultatea de Industrializarea Lemnului. Aici a învățat cu mai mult drag decât în școală și este mândru de profesia pe care o are. De altfel, păstrează la loc de cinste, în showroom, măsuța și scaunul pe care le-a făcut pentru lucrarea de licență, pentru care a luat nota 10.

 

Drumul pe cont propriu…

Odată cu terminarea studiilor, Ionuț a lucrat o vreme în atelierul tatălui său, dar n-a rezistat prea mult timp. Conflictul dintre generații și-a spus cuvântul și ideile celor doi nu au mers pe aceeași cale. „Ne certam mereu pentru că fiecare avea viziunea lui. Așa că am vrut s-o iau pe cont propriu!“, explică inginerul. Ca atare, a hotărât să lucreze pentru o serie de companii private din România, însă mărturisește că l-a ajutat foarte mult și experiența pe care a do- bândit-o în străinătate, la fabrici din Italia și Franța. Apoi, reîntors în țară, a lucrat 11 ani și jumătate în corporație, ca director de producție al fabricii Corom Export din Vâlcea, parte a grupului francez Couture. „Am avut șansa și onoarea să fiu primul angajat“, spune el zâmbind. A învățat multe acolo, dar a avut parte și de mult stres. „Mă săturasem de atmosfera corporatistă și de ședințe! În plus, într-un anumit context intern am luat decizia: – nu sunt deștept să fac ceva pe cont propriu?“, explică Ionuț.

Echipa lui Ionuț realizează o diversitate de uși din lemn masiv, inclusiv uși în stil gotic

A lăsat în urmă o companie care avea, acum patru ani, 180 de angajați și unde se lucra în trei schimburi în două hale de aproximativ 4000 mp, cu câte 2-3 camioane de mobilier din lemn masiv pe săptămână export în Franța și Anglia.

Hotărât să facă o schimbare, Ionuț și-a cumpărat un teren în Vâlcea unde voia să-și amenajeze un mic atelier, dar s-a întors acasă. Tatăl său se îmbolnăvise și afacerea nu mai mergea așa de bine. Avea nevoie de ajutorul fiului. Au lucrat o perioadă împreună, dar de anul acesta, din martie, după moartea tatălui său, Ionuț a preluat afacerea. A deschis o companie nouă, a schimbat numele atelierului, din Apetre în Omu Wood Design, și a aplicat pentru a obține fonduri prin programul start-up. Vrea să retehnologizeze baza cu utilaje noi, însă nu dorește să construiască un imperiu.

Sper ca 2019 să fie anul marii schimbări pentru că vreau să reamenajez atelierul, să am un mix de utilaje cu care să pot face mai multe lucruri pe care deocamdată le fac manual“, explică ingi­nerul. Lucrează cot la cot împreună cu soția lui și patru angajați de care este foarte mândru. Pe cei trei băieți, toţi tâmplari, îi cunoaște din copilărie, iar pe singura angajată, o doamnă de 46 de ani, este bucuros că a luat-o din șomaj și a format-o în fini­saj. „Atelierul tatei purta numele lui, dar pe mine nu mă interesează asta pentru că oricum eu nu pot să fac nimic singur. Dacă nu erau băieții, nu aveam cum să evoluez. Ce mă făceam eu fără ei? Nici ei fără mine, dar nici eu fără ei. Doar împreună pu­tem! Omu e brandul nostru. Am înregistrat numele și sigla la OSIM, acum doi ani, dar nu mă așteptam să fie liber. Omu pentru că omul, pe Pământul ăsta, e cel mai important. Omu înseamnă o comunitate“, explică Ionuț cu pasiune.

Vrea să dezvolte atelierul, dar nu urmărește să se îmbogățească. Își dorește o afacere sănătoasă, care să-i ofere un venit decent și suficient timp liber pen­tru a-l petrece împreună cu soția și cele două fetițe, de vârstă preșcolară. De altfel, micuțele îl însoțesc deseori în atelier, ba chiar și în vizitele de lucru, pe teren.

„Pe cea mare o iau cu mine la clienți acasă, să luăm măsuri. Vreau să învețe să interacționeze și poate vor dori să preia atelierul când vor fi mari. Însă nu le voi impune asta, cum îmi făcea tata. Trebuie să ai pasiune pentru lemn, altfel nu poți lucra“, mai spune el.

 

Nu duce lipsă de clienți, dar ca un paradox, nu prea lucrează pentru acasă. „Avem lucrări la Constanța, în București, prea puțin la noi, în Câmpina. Cel mai mult mă enervează că în România cultura lemnului nu este la un anumit nivel, cum eram obișnuit în străinătate. Acolo cine lucra în lemn era apreciat. La noi oamenii nu fac diferența între mobilierul din PAL și cel din lemn masiv, iar marile lanțuri sunt luate ca etalon“, adaugă el mâhnit.

Căsuța colorată pentru Magic Camp, o tabără pentru copii cu afecțiuni oncologice

Ionuț lucrează doar piese din lemn masiv, pentru cei care vor o mobilă altfel și cărora le place design-ul. Pe lângă formele neobișnuite sau combinațiile de materiale, el oferă și o bogăție de culori, pe care se vede clar structura lemnului. Are zeci de mostre cu nuanțe vesele, de tot felul, însă la toate fi bra lemnului este scoasă în evidență. „Îmi place să se vadă că mobila e din lemn, dar nu doar cel vopsit transparent arată frumos. De aceea am făcut în atelier mai multe mostre cu diverse tonuri, propriile combinații. Viața e colorată! Dacă aș face toată mo- bila wenge ar fi monoton“, explică inginerul. Lucrează cu mai multe specii de lemn: molid, brad, douglas, frasin, stejar, cireș, arin, fi ecare cu specifi cul ei. Ce nu poate face? O mobilă ieftină. „Oricând pot să concurez pe orice tip de produs de la IKEA. Îl fac și mai bine, dar nu pot la același preț pentru că mobila noastră e din 100 % lemn masiv, nu din PAL sau panouri furniruite“, spune el răspicat.

Dana lucrează cu pasiune finisajele pieselor executate la Atelier Omu Wood Design

Apoi adaugă: „Eu nu fac prețul după ce mașină are clientul sau cât costă în alte magazine. Anticipez un anumit număr de ore de muncă, văd cât material intră și pun un profit decent. Nu te îmbogățești din asta. Arată-mi tâmplari bogați!“.

 

Uşa pe care intră clienţii nemulţumiţi

 Uși din stejar masiv în stil gotic, o masă în stil industrial, un uriaș pahar de Cabernet din stejar, un blat din lemn ars, în stil japonez, o elice de avion, o masă din grinzi vechi de 180 de ani ale unei case demolate, ce se sprijină pe o structură din lanțuri și multe, multe scaune cu design atipic.

Acestea sunt doar câteva dintre piesele de mobilier ce pot fi realizate la Omu Wood Design. Însă cu totul specială este ușa de la biroul lui, fi ind realizată ca pe vremea lui Ștefan cel Mare. „Tata avea o ușă veche și am vrut să fac ceva altfel, în stilul vintage care-mi place mult. Acum mai bine de 500 de ani oamenii nu aveau un magazin ca să ia produse de finisaj, nu aveau cum să dea cu baiț.

Această ușă e din lemn de douglas, singurul rășinos care are tanin. În contact cu o soluţie făcută ca strămoşii noştri din oţet din vin / rugină /miere de albine – reacţionează chimic şi rezultă culoarea asta naturală și o și protejează. De aici sunt tonurile de culori. Apoi am pus noi niște lanțuri și cătușe“, povestește el zâmbind. Tot la birou mai are o ușă neobișnuită, de la o debara. Este din lemn ars și pe ea stă scris: „Aici intră clienții nemulțumiți“. Explicația? „Am zis să mai lăsăm un pic toată‚ ’încrâncenarea’ de zi cu zi pentru că putem discuta serios și în spirit de glumă“, spune Ionuț. De altfel, ușa are pictat logo-ul fi rmei și poartă amprentele mezinei lui care l-a ajutat, în joacă, să o personalizeze. Însă dintre toate piesele pe care Ionuț Apetre le-a făcut din lemn, cea mai dragă este de o cască de motocicletă, pe care i-a dăruit-o șefului lui francez, de la fabrica din Vâlcea, în semn de prietenie, ca un cadou de despărțire. De altfel, ceea ce are acum, la atelier și nu i-a putut oferi corporația este libertatea de a crea în lemn orice obiect își imaginează. „Făceam și acolo mobilă frumoasă, mă ocupam de implementarea ei, dar ,normal, nu-mi permiteau design-ul propriu. În atelierul meu pot face orice, oricând“, explică el scurt.

Un wine-bar din București, amenajat în stil Omu Wood Design

Se promovează intens pe rețelele de socializare, însă Ionuț știe că un client nu se convinge doar cu o poză pe Facebook, de aceea a creat un mini showroom în incinta atelierului. Are vitrină la stradă și astfel reușește să atragă mulți clienți. Totuși, cele mai multe comenzi le are din recomandări, din gură în gură. „Toate produsele de aici sunt ale mele și nu le vând. Le-am făcut ca să reprezinte oglinda a tot ceea ce putem noi oferi“, mai spune el. Este pasionat de fi nisajele neobișnuite și formele moderne, dar în același timp are dragoste și respect față de vechi. Ionuț păstrează pe peretele showroom-ului, ca ornament, prima tejghea pe care a lucrat tatăl lui, din 1958, de pe vremea când era un puștan și lucra la cooperativă. Cei care intră în atelierul său își dau seama imediat că au de-a face cu un in- giner iscusit, care nu produce același tip de mobilă tuturor clienţilor. Se simte dragostea pentru lemn și dorința de a oferi fi ecărui client produse unicat, care să refl ecte spiritul lui și al casei. Are câțiva furnizori pe plan local cu care a închegat relații bune de afaceri și este convins că o țară puternică este alcătuită din multe, multe fi rme cu puțin angajați. „Din afacerea asta trăiesc cinci familii. Angajații mei sunt prietenii mei și cea mai mare satisfacție a mea este ca ei și clienții să fi e mulțumiți de mine. Nu vreau să mă îmbogățesc, vreau să duc o viață liniștită“, își expune el pe scurt filosofi a de business.

Alexandra Irimiea

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!