EvenimenteUn workshop de design le arată studenților care le sunt limitele

11 studenți din România și din Ungaria și-au pus la bătaie cele mai bune idei de design pentru a crea jocuri din lemn pentru copii. Prototipurile create au servit drept inspirație pentru compania tip start-up Inno Laser din Cluj-Napoca. Alexandra Irimiea
intarzia08.09.201815323 min
https://www.intarzia.ro/wp-content/uploads/2018/09/IMG_2564-1280x853.jpg

Clusterul Mobilier Transilvan a organizat la Cluj-Napoca, în perioada 25-31 martie 2018, un workshop de design la care au participat 6 studenți de la Facultatea de Ingineria Lemnului (Universitatea Transilvania din Brașov) și 5 studenți de la Facultatea de Inginerie Simonyi Károly, Științele lemnului și artele aplicate (Universitatea din Sopron).

Atelierul, intitulat “Produse inovative tăiate şi gravate cu laserul”, a fost lansat la inițiativa unuia dintre membrii clusterului, societatea Inno Laser. Scopul l-a constituit designul de produs cu tematica: jocuri şi jucării, iar compania, direct interesată de rezultatele obținute, s-a implicat în pregătirea și derularea workshop-ului. „Este modul în care noi considerăm că putem susține producătorii din cluster pentru a se specializa și pentru a se gândi și la modele de business bazate pe dezvoltarea unor produse proprii, generate prin colaborări cu universitățile“, a declarat Ciprian Morcan, președintele Clusterului Mobilier Transilvan.

Modul de lucru a constat în alcătuirea a trei grupuri mixte de lucru, iarprimul exercițiu fost ca fiecare grup să-şi creeze un nume şi un logo propriu. Apoi, studenții au realizat prototipuri de jocuri şi jucării, prin gravură şi tăiere cu laserul.

 

Gagang – ideea numelui grupului a pornit de la inițialele numelor celor trei membri, iar prin combinarea acestora a rezultat cuvântul “gagang” care înseamnă mâner, în limba indoneziană.

 • Georgiana Gabriela Purcaru (UTBv)
 • Adelina – Mihaela Barnea (UTBv)
 • Gergő Csicsics (WUH)

Jocul creat a avut la bază ocupațiile profesionale – Doi tâmplari, un meşter bătrân şi ucenicul său, au un atelier de tâmplărie, unde produc mobilierul pentru casa a doi tineri. Copiii au de asamblat personajele, cadrul, echipamentele de tâmplărie și mobilierul.

Kăzăşen – ideea numelui grupului a provenit de la cuvântul cuvântul “împreună”. Pentru transcrierea lui s-a folosit cuvântul maghiar, dar literele cu diacritice româneşti, tocmai pentru a sugera unitatea grupului de lucru şi imposibilitatea lucrului individual.

 • Vörös – Bene Vivien (WUH)
 • Sütheő Áron (WUH)
 • Ana – Maria Angelescu (UTBv)
 • Iulia – Georgiana Blănaru (UTBv).

Avem o serie de personaje: o familie de dragoni, un prinț, o prințesă şi o maimuță; trei cadre naturale: o pădure, un castel şi un sat; precum şi un copac cu frunze şi fructe. Pe lângă formarea logicii şi îndemânării, în acest caz se apelează şi la creativitatea copiilor de a-şi crea şi scrie propriile poveşti.

Lehavial Four – ideea numelui a pornit de la inițiale membrilor, iar construcția logo-ul a avut la bază forța şi coerența membrilor atunci când există un obiectiv comun.

 • Attila Levente Nagy (UTBv)
 • Alxandru Sebastian Grosu (UTBv)
 • Hajnalka Anna Németh (WUH)
 • Vince Csák (WUH)

Acest grup a dezvoltat o serie de trei jocuri:

Kidsqulibrium– menținerea în echilibru a unei suprafețe plane sprijinită pe o calotă sferică nervurată, suprafață pe care doi jucători adăugă succesiv diverse greutăți.

Pöcök – catapultarea unei monezi, pe o scară cu trei trepte, cu punctaje diferite.

The musicians of Bremen – un joc adaptat după povestea cu acelaşi nume prin care copilul e provocat să construiască în 3D episodul, folosindu-se de personajele şi decorurile respective.

 

Declarațiile studenților care au participat la workshop:

 

Ce a însemnat acest workshop pentru tine?

Universitatea Transilvania din Brasov Universitatea din Sopron
Adelina Barnea: La acest workshop am legat foarte multe prietenii. Eu nu vorbesc foarte bine engleză, dar cu această ocazie am perfecționat-o. A fost super și o să revin cu tot dragul la Cluj, la cât mai multe workshop-uri.

 

Csák Vince: Colaborarea și lucrul cu alți studenți, de la altă universitate, plus cunoașterea unei tehnologii relativ noi.

 

Ana Maria Angelescu: A fost cea mai bună săptămână din semestrul ăsta. Am avut șansa să lucrez cu niște oameni minunați cu care am râs, cu care am petrecut și zilele, și serile, timp de calitate. Mi-a lăsat o impresie foarte bună despre lucrul în echipă.

 

Csicsics Gergö: Mi-am îmbunătățit abilitățile de design, am învățat această tehnologie laser de tăiere.

 

Georgiana Purcaru: A fost o provocare pentru că n-am mai făcut asta niciodată și a trebuit să învățăm multe lucruri noi, cum ar fi grosimea de tăiere a laserului pe care trebuia s-o adăugăm sau s-o scădem în fiecare piesă, dar în final a fost o experiență frumoasă. Németh Hajnalka Anna: A fost o experiență plăcută. Momentul meu preferat a fost atunci când fetițele au început să se joace cu jucăriile. Atunci știi că produsul tău funcționează, când copiii se joacă cu el și creează noi povești.

 

Iulia Blănaru: Acest worshop a însemnat multă experiență. Am lucrat împreună cu cei din Ungaria și din facultatea noastră. Sper să se mai repete.

 

Sütheö Aron: A fost o ocazie excelentă de a mă dezvolta. Atunci când ești acasă, la facultatea ta, printre ai tăi, nu știi care-ți este nivelul. Trebuie să te măsori cu cineva pe care nu l-ai cunoscut înainte, iar acum am avut oportunitatea de a face asta, de a veni aici și de a-i întâlni pe acești studenți care învață același lucru ca noi. Așa că ne ducem acasă și ne gândim unde avem nevoie de îmbunătățire.

 

Nagy Attila Levente: Am evoluat în programele cu care am lucrat și asta a fost foarte important. Aveam nevoie să lucrez foarte repede, să trec dintr-un program în altul, să fac tăieturi, să fac calcule. Mi-a plăcut foarte mult fiecare coechipier și cei din Sopron sunt oameni foarte iscusiți și creativi, de treabă. A fost o experiență inedită.

 

Vörös-Bene Vivien: A fost o experiență plăcută, am cunoscut persoane noi de la alte universități, am lucrat împreună. Totodată, am avut ocazia să aflu mai multe despre tehnologia de tăiat cu laser și să-i înțeleg limitele.
Sebastian Alexandru Grosu: A fost o experiență cu totul unică, nu m-am așteptat să realizăm aceste produse până la sfârșitul săptămânii. Am avut momente când am zis că nu vom termina. A fost o provocare. Fiind timpul scurt ne-am impus anumite rezultate pe care să le obținem și asta ne-a forțat să ne depășim limitele

 

Ce ai învățat aici și nu ai învățat la facultate?

 

Universitatea Transilvania din Brasov Universitatea din Sopron
Adelina Barnea: Cel mai mult am învățat să lucrăm în echipă. Fiind trei persoane, două din România și una din Ungaria, am învățat că indiferent dacă toți trei aveam păreri diferite, am făcut în așa fel încât să ajungem la un punct comun și să fie totul bine.

 

Csák Vince: Tehnologia laser! Plus, să mă fac înțeles prin tot felul de metode, pentru a lucra împreună: engleză, desen, dar și alte forme de comunicare.

 

Ana Maria Angelescu: Cum să te poți baza pe oameni. La facultate când lucrezi ești tu cu tine, e o competiție – toată lumea trebuie să fie mai bună decât toată lumea. Acum, în echipă, dacă nu-l lăsai și pe celălalt să te ajute și nu lucrați ca să valorificați timpul și resursele, efectiv nu reușeai și intrai în panică. Dar așa, împreună, cu glume, cu explicații, cu mimă, cu destindere, a ieșit treaba.

 

Csicsics Gergö: Sunt designer de produs și până acum nu prea am avut șansa să-mi testez această tehnologie.
Georgiana Purcaru: Am învățat să lucrăm mai mult în echipă, în facultate nu prea ne dezvoltăm pe partea asta, e mai mult lucru individual. Am învățat că un lucru nu-l faci niciodată din prima, la facultate nu avem atât de multe proiecte încât să ne dăm seama că trebuie să lucrăm o grămadă de ore pentru un singur obiect. Am avut multe ore, de dimineața până seara, cu mici pauze.

 

Németh Hajnalka Anna: Am învățat un program nou pe calculator pentru a proiecta ideile noastre. Plus lucrul în echipă, cu oameni pe care nu-i cunoșteai, din țări diferite, așa că a fost foarte plăcut.

 

Iulia Blănaru: Am avut ocazia să tăiem cu laserul, chit că avem și la noi, la Brașov. Grupul în sine, am comunicat, a fost ceva nou. Sütheö Aron: Faptul că atunci când faci un prototip nu înseamnă că acela este produsul final, ci doar o încercare. Și mereu trebuie să refaci design-ul. Asta nu înseamnă că nu e bun, ci,pentru un prototip e bun. Întotdeauna am crezut că un prototip trebuie să fie perfect. Însă faci mai multe încercări, așa vezi erorile, mult mai bine decât la un model 3D. Ideea am avut-o miercuri, după 9 seara, iar acum e vineri după-amiază și avem un prototip. A fost o muncă foarte rapidă și intensă. Nu e perfect, dar e un prototip.

 

Nagy Attila Levente: La facultate nu lucrăm pe laser, a trebuit să ne dăm seama singuri de jocurile tehnologice pe care le face tăietura laserului, nu ai standard pentru așa ceva. Noutatea tehnologiei.

 

Vörös-Bene Vivien: A fost dificil să înțeleg cum să fac încheieturile pentru micuțele animale. Poți să folosești doar unghi la 90 de grade, vertical sau orizontal, dar apoi a fost mai bine. Și am învățat cum să creez un model 3D dintr-unul 2D.

 

Sebastian Alexandru Grosu: Cam tot ce înseamnă laser, nu e la fel de accesibil. Avem tehnologia aceasta și la facultate, dar nu am folosit-o atât de des. Într-o săptămână am tăiat fiecare de câte 4-5 ori, iar la facultate în trei ani am tăiat o singură dată. Altfel am simțit ce înseamnă tăierea cu laser. Și am legat tot felul prietenii.

 

„Rezultatele sunt multiple și dintre cele mai bune. Compania Inno Laser a rămas cu prototipuri ale unor produse noi, cele două universități au putut oferi oportunități studenților prin generarea unor activități practice și, în plus, s-a inaugurat o nouă locație pentru cursuri la nivel de cluster, prin Hygia Consult. Astfel, prin colaborarea mai multor parteneri din cluster, s-a ajuns la o “rețetă”, cu o metodologie dezvoltată pe parcursul acestui eveniment, fiind posibilăși chiar de încurajat replicarea ei în viitor. Pânăîn 2020 am generat idei de proiecte pentru care avem finanțare,din zone dintre cele mai diverse, dar gândite complementar: realizarea unor laboratoare de cercetare pentru folosire deschisă, activități comune pentru dezvoltarea de produse și servicii proprii, protejarea drepturilor intelectuale, internaționalizarea firmelor, susținerea start-up-urilor din această industrie, și chiar generarea de politici publice alternative“, a concluzionat Ciprian Morcan, președintele Clusterului Mobilier Transilvan.

 

intarzia

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Site în construcție

www.intarzia.ro este sub rebranduire, această pagină fiind o versiune de prezentare, motiv pentru care dacă întâmpinați dificultăți sau întâlniți nereguli, vom aprecia sesizările și sugestiile voastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!